Život

Strašno! U Saudijskoj Arabiji pogubljena sluškinja koja je u samoobrani ubila šefa dok ju je silovao

Da težak život žena u Saudijskoj Arabiji nije mit nego surova stvarnost svjedoči i ova tužna priča. Naime, sluškinja koja je ubila šefa tijekom pokušaja silovanja osuđena je i pogubljena

U Saudijskoj Arabiji pogubljena je Tuti Tursilawati (34), sluškinja iz Indonezije koja je ubila svojeg poslodavca dok ju je silovao i tako prekršila postojeći zakon. Naime, 11. svibnja 2011. godine Tuti je, u pokušaju samoobrane, nakon što ju je pokušao silovati, ubila Suuda Malhaqa Al Utaibija, u čijem je kućanstvu služila od 2009.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #RememberWomen (@rememberwomenproject) on

Da stvar bude gora, Tuti je pokušala pobjeći i utočište pronaći u Meki. Međutim, u pokušaju bijega silovala su je devetorica muškaraca koja su joj lažno obećala pomoći. Nakon tjedan dana noćne more, uhićena je u Ta'ifu. Tijekom suđenja indoneška aktivistička organizacija Migrant Care iznijela je tvrdnju kako je Tuti ubojstvo izvršila u samoobrani, ali njihovi pokušaji nisu urodili plodom. Tuti je pogubljena 29. listopada 2018. godine, a ovo je već treća sluškinja koja je život izgubila u ovakvoj situaciji. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Referensi Terpercaya (@sinisukanews) on

S obzirom da je Tuti bila Indonežanka koja je, kako bi uzdržavala svoje maloljetno dijete, migrirala i radila kao sluškinja u Saudijskoj Arabiji, vlasti njene matične države pokušale su je zaštititi od okrutne kazne. Već prethodno, bivši indoneški predsjednik, Bacharuddin Jusuf Habibie htio je oprostiti Tuti i žalio se na zakonske mehanizme u Saudijskoj Arabiji. Indoneški predsjednik Joko Widodo prozvao je saudijskog ministra Adela al-Jubeira jer mu nije prenio vijesti o pogubljenju Tuti Tusilawati. A ni vijesti o pogubljenju iz slučajeva prethodnih sluškinja nisu bili dojavljeni na vrijeme.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Irvina Lioni (@irvinalioni) on

 Članovi indoneškog parlamente nisu zadovoljni presudom. ''Kraljevstvo Saudijske Arabije ignoriralo je osnovna načela ljudskih prava, uključujući pravo na život.'' - izjavili su te zahtjevaju da o sličnim situacijama, pogotovo kada je egzekucija u pitanju, budu obavješteni. Osim toga, cijela ova priča na površinu iznosi brojne probleme na koje nailaze ljudi koje život ''trbuhom za kruhom'' odvede u Saudijsku Arabiju. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tengku Raka (@bukanormas) on

O Tuti Tursilawati posljednjih dana priča cijeli svijet. Njena sudbina stoji kao arhetipski primjer suvremene mučenike sudbine i slučajeva žena diljem svijeta kojima se, u trenutcima apsolutne krhkosti, krše ljudska prava i gazi dostojanstvo čovjeka. Je li ovaj stravični slučaj dovoljan da se krene problematizirati pitanje položaja žene u patrijarhalnim društvima? Ovo je samo jedan u moru primjera pred kojim svijet više ne smije zatvarati oči. 

Photo: instagram @janko_popovic_volaric

Komentari 0