Život

Što su sve žene spremne napraviti za ljubav? U ovoj zemlji pristaju čak i na bičevanje!

  • Svi smo drukčiji - govorimo različitim jezicima, nemamo jednaku boju kože, imamo različite običaje i uvjerenja, a upravo u tome jest ljepota življenja
  • U potragu za različitostima krenuo je i naš poznati fotograf Goran Jović, koji gotovo svaki svoj korak na putovanjima po svijetu pažljivo dokumentira
  • U razgovoru s njim, saznali smo neke od najzanimljivijih i najneobičnijih priča s njegovih putovanja po svijetu, a donosimo ih u nastavku

Bolje da propadne selo nego običaji, stara je i dobro nam poznata izreka. I doista, unatoč tome što je veći dio svijeta zahvatio duh modernog vremena, još je uvijek ova poslovica na snazi. Običaji nikako nisu univerzalni pa nas nerijetko neki iznenade, ali i šokiraju. Tako je u šoku ostao i Goran Jović, naš poznati fotograf, kada se susreo s običajima iz etiopskog plemena Hamer u Africi.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Goran Jovic (@goran_jovic_)

Goran, koji je po struci profesor tjelesne i zdravstvene kulture, napravio je niz foto-reportaža iz različitih dijelova svijeta pomoću kojih je nastojao zabilježiti plemenske običaje u svakodnevnom životu. Poznato je da na takvim putovanjima u prvoj fazi nastupi kulturološki šok, a ovaj je 40-godišnjak s nama podijelio svoj: 

"Definitivno su to Etiopija i ceremonija predvjenčanja, koja se sastoji od dva dijela. U prvom je dijelu bičevanje žena, koje one traže od muškarca. Zapravo se međusobno bore da bi dale tu šibu muškarcu, a time se dokazuju pred njim da su se spremne žrtvovati za njega u želji da ih odabere za suprugu. Drugi je dio ceremonije onaj u kojem muškarac potpun o gol pretrčava pet, šest, sedam bikova, koji su poredani, a to simbolizira prijelaz iz dečka u muškarca, kojim se oni dokazuju da su spremni za ženidbu."
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Goran Jovic (@goran_jovic_)

U Etiopiji, samo u drugom plemenu, Goran se također susreo s još jednim čudnim i pomalo bizarnim običajem: "Žene u Surma plemenu stavljaju ploče unutar usne. Zarežu usnu, izbace ako to mogu tako nazvati, izvade donje zube i stave okruglu ploču koja se radi od drveta ili terakote. Postupno stavljaju sve veću i veću ploču i tako pokazuju svoju ljepotu. Cura ili žena s velikom pločom je jako privlačna i poželjna muškarcima u tom plemenu."
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Goran Jovic (@goran_jovic_)

Osim običaja, čudan je i izbor hrane u različitim plemenima, a u to se uvjerio i Jović, koji nam je otkrio što je najčudnije što je ikada pojeo: "Zasigurno su to bili šišmiši s roštilja ako se uopće može tako nazvati. Na vatri ih je ispeklo pleme Metavae, koje živi na otoku Siberut, 150 kilometara udaljenom od Sumatre."

Budući da se na putovanjima susreće s različitim narodima, kulturama, običajima i situacijama, zanimalo nas je bez kojih pet stvari nikada ne ide na put, neovisno o destinaciji: 

Moj sretni šešir

O njemu imam puno priča. U Juti sam hodao po snijegu sat vremena i u jednom sam trenutku shvatio da više nemam telefon. Moj je cijeli život bio sadržan u tom telefonu i došlo mi je doslovno da se rasplačem. U jednom sam trenutku shvatio da nemam ni svoj sretni šešir na glavi pa sam se odlučio vratiti po njega i tako sam hodao sat vremena u snijegu po utabanoj stazi kojom sam došao. Nakon sat vremena hoda nazad, spazio sam svoj telefon na jednom kamenu.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Goran Jovic (@goran_jovic_)

Foto oprema

Dva fotoaparata i dva objektiva.

Samsung Note 10+

Po pitanju smartphonea izuzetno sam zahtjevan. Samsung Note 10+ po mom je mišljenju najkvalitetniji smartphone s kojim mogu snimiti profesionalne fotografije i videa, čime sam izuzetno zadovoljan. Osim toga, volim stvarati dok sam u pokretu, a slow-motion i timelapse najdraže su mi opcije i često ih koristim.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Goran Jovic (@goran_jovic_)

Majice koje me prate na mojim putovanjima

Svaki put prije putovanja od svoje prijateljice dobijem kvalitetne majice, koje nosim na svim putovanjima, pa su tako i majice i moja prijateljica sa mnom na svakom putovanju. 

Kvalitetna obuća

Čizme ili vodonepropusna oprema. Kako se kaže, obuća glavu čuva.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Goran Jovic (@goran_jovic_)

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: INSTAGRAM @goran_jovic_

Komentari 0