Život

Profesorica je suspendirana zbog plesa na šipci - mame su nam rekle što misle o tome

Situacija u kojoj se našla ova profesorica engleskog jezika uzdignula je javnost na noge. Naime, ona je u slobodno vrijeme instruktorica plesa na šipci, a njezinoj školi je to toliko uznemirujuć podatak da su je - suspendirali

Koliko puta si iz početka moramo ponavljati da živimo u 21. stoljeću, ali da nas neke stvari i dalje znaju poprilično uznemiriti, razočarati, šokirati... Naime, profesorica engleskog iz Sjeverne Karoline, Kandice Mason je uoči početka nove školske godine suspendirana s radnog mjesta u lokalnoj školi. Naime, na službeni mail škole stigao je privitak s Kandiceinim privatnim snimkama na kojima pleše ples na šipci. Koji pleše već 4 godine i koji joj služi kao sport, odmor, način relaksacije. O kojem nikad nije ni na koji način progovorila sa svojim učenicima niti je svoj hobi općenito spominjala u školi na radnom mjestu.

 | Autor: BuzzFeed BuzzFeed

Video plesa koji je objavljivala na svom privatnom Facebook profilu nekako je završio u službenom mailu škole. Ova priča nas uči dvije stvari: da Kandice nema baš dobre prijatelje, a još manje susretljive kolege. Naime, školsko vijeće je odlučilo profesoricu suspendirati zbog tih video snimki na kojima žena pleše za svoj gušt, a ne za novac.

No, što da se ova situacija odigrala u nekoj hrvatskoj školi, pitali smo mame školaraca?

Iva Sikavica

"Razumijem ravnateljev postupak, i vjerujem da bi većina tako reagirala. No, ne slažem se sa suspenzijom. Živimo u vremenu i društvu u kojemu je bilo kakvo mistificiranje tijela znak zatucanosti i neprilagodbe. Svoju djecu Jakova (12) i Fridu (8) od rođenja učim toleranciji i neosuđivanju načina na koji ljudi žive i kako provode svoje vrijeme. Djeca su izložena gorim scenarijima u jednoj nevinoj vožnji tramvajem, doslovno. A ovdje se radi o plesu, c'mon! Isto tako, ukoliko se radi o privatnom Facebook profilu, radi se o ozbiljnom kršenju slobode".

 | Autor: Facebook/Predrag Suka Facebook/Predrag Suka

Marica Vorgić

"Privatne stvari učiteljice ne utječu na predmetno obrazovanje niti njezin privatni život ne utječe na odgoj mog djeteta pa ne vidim opravdan razlog za suspenziju. Zdrav život, bavljenje sportom, vježbanje je poticaj, a ne razlog za suspenziju. Sve ovisi kakav je njezin pedagoški pristup, ali mislim da suspenzija nije opravdana".

Ana Miščević

"Ples na šipci je u Hrvatskoj još uvijek tabu, točnije žensko tijelo se prikazuje kao nekakav tabu. Imam jako blisku prijateljicu koja se bavi plesom na šipci i to profesionalno. Što se tiče konkretnog primjera nisam upoznata s njime. Ako je žena plesala gola u noćnom klubu za novac ili ako je maltretirala djecu u školi, to je druga stvar. Ako je to snimka njezinog treninga ili nastupa, ne vidim problem. No, u našoj zemlji i dalje vlada nekakvo konzervativno mišljenje. Opet ponavljam, ja doista ne osuđujem".

 

#onair #lights #camera #rtl

A post shared by Ana Miscevic (@anamiscevic) on

Dragana Grozdanović

"Ako profesorica na svome radnom mjestu obavlja svoj posao kako treba, tko smo mi da odlučujemo što će raditi u svoje slobodno vrijeme?!"

 | Autor: Facebook/Predrag Suka Facebook/Predrag Suka

Marijana Mikulić

"Ja sam prije 10 godina još plesala taj ples na šipci i na to se kod nas gleda kao na nešto kontroverzno, no u zadnje vrijeme čini mi se manje. Ako u njenom ugovoru ne postoji odredba o tome čime se ona bavi u slobodno vrijeme, kome onda to smeta. A što bi bilo u Hrvatskoj? Mi smo licemjerno društvo, zbog ovoga bi išli kamenovati ženu jer ona je profesorica i što ona sad ima plesati na šipci dok na neke druge stvari (možda i gore) koje profesori rade se ne gleda. Mislim da bi primarno trebalo gledati kakva je ta nastavnica u školi. Kakav je ona uzor u školi, kakva je prema djeci, na koji način prenosi znanje, a onda njen privatni život, pogotovo ako ga ostavlja izvan škole. Što mislim da bismo svi trebali raditi - ostavljati svoje privatne probleme doma i ne nositi ih na posao.  Ali ako je netko inače super profesor, djeca ga vole, dobro prenosi znanje, ne dovodi privatne probleme na nastavu, ne vidim zašto bi to utjecalo na moje dijete, a time niti na mene. Ako je dijete zadovoljno i sretno, ja sam isto".

 

A post shared by Marijana Mikulić (@maremikulic) on

Ivana Berković

"Ono što profesorica radi u svoje slobodno vrijeme njezina je privatna stvar i njeno pravo. To je rekreacija, sport kojim se bavi u slobodno vrijeme. Sve dok ne radi protuzakonite radnje i profesionalno obavlja svoj posao, mislim da suspenzija nije potrebna".

Photo: miss7

Komentari 0