Život

Prestrašno! Odvjetnica izjavila da je 17-godišnjakinja sama kriva za silovanje jer je nosila tange?!

U Irskoj, ali i na društvenim mrežama, ovih dana se održavaju prosvjedi zbog sumanutih obrazloženja za kojima posežu odvjetnici u slučajevima silovanja

Ovih dana si možda vidjela po raznim društvenim mrežama vidjela slike donjeg rublja koje objavljuju žene diljem svijeta, a najviše iz Irske. Povod tome je bila izjava odvjetnice Elizabeth O'Connell na sudu u irskom gradu Corku. Odvjetnica optuženog 27-godišnjaka je, naime, pred sudom pokazala čipkaste gaćice kakve je žrtva, 17- godišnja djevojka, navodno nosila taj dan kad je navodno došlo do pokušaja silovanja. 

 | Autor: Printscreen/Twitter Printscreen/Twitter Na fotografiji je prikazana irska zastupnica Ruth Coppinger koja je u utorak usred zasjedanja parlamenta iz rukava izvukla čipkaste tange i upozorila na slučaj

Odvjetnica O'Connell rekla je: ''Morate obratiti pozornost na to kako je žrtva bila odjevena. Nosila je čipskaste tange'', navodeći kako je razlog zašto ju je muškarac pokušao silovati taj što ga je djevojka 'izazivala'. 

Diljem Irske masovno se održavaju prosvjedi zbog tog događaja. Voditeljica Centra za žrtve silovanja Rape Crisis, Noeline Blackwell, za Irish Independent je izjavila: ''Odvjetnici u sudnicama uporno predstavljaju ovakve stereotipe o ženama zato što je jedina obrana za optužbu silovanja to da je spolni odnos bio dobrovoljan'.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by I Believe Her (@ibelieveherireland) on

U Irskoj su se žene digle na noge i krenule prosvjedovati zbog ovog apsurdnog čina. Uz svoje objave donjeg rublja počele su stavljati hashtag #ThisIsNotConsent što bi u prijevodu bilo - Ovo nije pristanak. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @feminista_movimiento on

Ženama je nepojmljivo da ih se smatra krivima za vlastito silovanje zbog načina na koji se odijevaju, a svoje nezadovoljstvo su iskazale na društvenim mrežama i ulicama gradova. Nadamo se da će ih se napokon čuti. 
 | Autor: Printscreen/Twitter Printscreen/Twitter

Možda vas zanima Bezumno nasilje - dečko je pretukao zbog fotografije na Instagramu Rubrika Život Život
 | Autor: Printscreen/Twitter Printscreen/Twitter

 | Autor: Printscreen/Twitter Printscreen/Twitter

Photo: Printscreen/Twitter

Komentari 0