Život

Postoji dobar razlog zašto su ženama stvari više odurne nego muškaracima

Gadi ti se kad on ne pusti vodu u zahod, a njemu je svejedno? To je normalno, kažu znanstvenici

Ženama su mnoge stvari odvratnije nego muškarcima, ali ne zato što su osjetljivije ili što prave dramu ni oko čega nego iz evolucijskih razloga. Žene se, naime, brinu za preživljavanje vrste, a gađenje nad pojavama kao što su zadah iz usta, hrana kojoj je prošao rok trajanja, gnojni čir ili riskantno seksualno ponašanje moglo je spriječiti zarazu i potencijalno smrtnosne bolesti. 

Do tih su spoznaja došli znanstvenici u istraživanju londonskog Instituta za higijenu i tropske bolesti na uzorku od 2500 ispitanika koji su morali odrediti kako reagiraju na različite situacije, od toga da im nisu ni najmanje gadne do visokog stupnja odvratnosti.
Voditeljica istraživanja Val Curtis objasnila je kako je gađenje reakcija usađena u naš mozak u davnim vremenima, a pomagala nam je da izbjegavamo opasne bolesti.
 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

- Zato nam je odbojna pokvarena hrana, neoprano i smrdljivo tijelo pa i ljudi koji su vrlo promiskuitetni – izjavila je Curtis.
Na primjer, zagađena voda ili hrana mogle su biti izvor bakterija koje izazivaju koleru, ružne lezije na koži značile su gubu za koju nije bilo lijeka, a velik broj partnera povećavao je mogućnost zaraze sifilisom. 
Danas su mnoge od nekad smrtonosnih bolesti lječive i zaraze su znatno rjeđe, ali naš mozak i dalje povezuje odbojnost s opasnošću, čak i kad više nema nikakve prijetnje. 

Photo: Getty/Guliver
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vilim

    Smrad je relativna stvar, moja ženska zna da me napaljuje snifanje ženskih gaćica i zato uvijek nakon što se pomokri ne obriše pičku WC papirom već pusti da to upiju gaćice. Nakon nekoliko dana gaćice imaju intenzivan jebački štih koji ... prikaži još!