Život

Podojila je bebu usred utakmice - a onda je krenula lavina

Majke znaju da kada je dojenje njihove djece u pitanju, ne postoji raspored i tajming. Kada je beba gladna, ona mora jesti, bilo da je mama u kući, shopping centru ili usred utakmice… dužnost zove!

Koliko je neki put teško uskladiti sve obaveze i odgajanje djece pokazala nam je jedna majka, podijelivši dirljivu sliku kako doji svoju bebu usred njezine hokejske utakmice.
Učiteljica Serah Small je oduvijek bila aktivna sportašica i pretpostavila je da njezinom tijelu neće dugo trebati nakon trudnoće da se vrati u fit formu. No, nije očekivala kako će biti teško to postići, bez obzira na fizičku spremu. 'Igram hokej cijeli svoj život, a kada sam otkrila da sam trudna, zabilježila sam se za dva turnira u ožujku nakon poroda, računajući da će se moje tijelo jako brzo vratiti u formu. No, moje tijelo nije radilo onako kako je moj mozak to zamislio.' Istovremeno, Serah je osjećala velik ponos da to isto tijelo može nahraniti djetešce kada siđe s leda:
"Nikada nisam bila ponosnija na sebe i svoje tijelo. Osjećala bih da mlijeko kreće i da curi dok igram utakmicu. U pauzama sam skinula opremu i hranila moje malo dijete od 8 tjedana. Naša tijela su nevjerojatna i nakon ovog turnira, najiskrenije sam počela cijeniti svoje još više. I iako neki put osjećam poglede pune predrasuda dok dojim dijete na javnom mjestu, ja osjećam još veći ponos jer je moje tijelo dalo mojoj bebi što treba".  

To jest onaj čarobni dio dojenja, kada je samo mama dovoljna kako bi njezino djetešce raslo zdravo i sito. No, kada je u pitanju pogled javnosti prema dojenju, nad njime se lome koplja godinama. Serah je, doduše, objavivši fotografiju sebe kako doji bebu u sportskoj svlačionici pokrenula lavinu oduševljenih komentara, no ipak, je li to stav većine? Smatra li većina ljudi da je u redu da žena doji svoje dijete u javnosti? U redu prema kome i nad kime? Ne bi li bilo u redu da mala beba ako je gladna, dobije svoj nezamjenjiv obrok? Treba li mama biti osuđena na svoj stan ili kuću dokle god doji dijete? Zanimljivo je pročitati kako komentare na dojenje u javnosti imaju i muško i žensko i to svakakvih godišta. U priči koju sam pročitala na nekom portalu, jedna je žena dojila dijete na bazenu, kada joj je prišao muškarac i rekao da misli kako ona to ne bi trebala činiti ovdje, na što je skočila njegova vlastita majka i izvrijeđala ga pred svima. Dakle, mama je tog 'frajera' dojila osamnaest mjeseci, ali sada taj isti frajer soli pamet drugoj ženi jer doji svoje dijete. Gdje je pošlo krivo?  

 | Autor:
Licemjerstvu nema kraja, sigurno mislite i u pravu ste. Velik broj onih koji kenjaju ženama jer doje na javnim mjestima, svoje su mlijeko dobili od svojih mama. Jesu li ih mame dojile u sobi u kući, ili na nekom javnom mjestu – toga se nitko ne sjeća i zašto i bi? Kome smeta doslovce pola jedne dojke, koju prekriva malena glava, dok na javnoj plaži ne smeta trčanje toplesica? Zašto je ugodno oku gledati mačke na plaži koje prekriju svoje grudi prozirnim maramama, a na dojenje beba se gleda kao na moralnu krizu društva i mora se zaustaviti odmah! Podsjetimo se koliko smo izbombardirani sa svih strana slikama golih grudi, onih koje nisu gole jer imaju X preko bradavice, onih koje nisu gole jer su presvučene prozirnom gazom koja se zove haljina, grudi koje vire iz dubokih dekoltea, golih grudi po filmovima, serijama, videima, modnim kampanjama… 
Gdje prestaje licemjerstvo kada su grudi u pitanju? Možda prestaje onda kada grudi žene više neće biti prikazivane isključivo kroz seksualni kontekst. Možda dojenje onda neće biti samo 'sisa izbačena u javnost da ostali imaju što gledati' već jedan od alata pomoću kojeg malena beba može dobiti svoj obrok, onda kada je gladna.  

Photo: None

Komentari 0