Život

Ovaj seksistički plakat u tramvaju zbilja je krajnje jadan

Društvenim mrežama kruži plakat koji je jedan korisnik fotografirao u ZET-ovom tramvaju i koji je proglašem pravim primjerom seksizma. "Tko je ovo odobrio?!" pitanje je a pitanje na koje želimo odgovor je - .

Ako te još uvijek nije, sada bi te mogao razbjesniti plakat iz zagrebačkog tramvaja koji od jutros kruži društvenim mrežama. Riječ je o, da tako kažemo, "edukativnom plakatu" koji govori o štetnostima alkohola po ljudsko tijelo, odnosno o utjecajima na žene i muškarce. Istina je da alkohol različito, u tjelesnom smislu, utječe na muškarce i žene. Naime, žensko tijelo samo po sebi sadrži više masti nego vode, što uzrokuje značajno veći utjecaj alkohola, a vjerovali ili ne žene su također sklonije razvijanju ovisnosti o alkoholu od muškaraca. Kada je estrogen u kontaktu s alkoholom, on djeluje tako da povećava rizik problema s jetrom, a može uzrokovati i specifične zdravstvene bolesti poput bolesti srca i raka dojke.

Međutim, na istom plakatu o edukaciji o štetnosti alkohola krije se i seksistička poruka koju je prvi primijetio jedan korisnik Twittera. 

 | Autor: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Ukratko, poanta plakata je da žene kada piju "spavaju s kim god stignu", dok muškarci (eto, jadni) imaju smanjenu spolnu moć i manjak samopouzdanja. Točnije, "alkohol kod žena dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama...", dok "kod muškaraca alkohol povećava spolnu želju, ali smanjuje spolnu moć i erekciju, što rezultira gubitkom samopouzdanja."

Ne znamo, da li bi nam ovo trebalo biti poučno ili...?

Kako piše portal 24sata, iz ZET-a su potvrdili kako se ti plakati uistinu nalaze u njihovim tramvajima, ali na pitanje zašto su oni tamo, i tko je odobrio ovakvu "edukaciju" kažu kako “to treba pitati tvrtku B1 koja je zakupila prostor i postavlja plakate u tramvajima”. Nadalje, iz te iste tvrtke stigao je odgovor kako je riječ o edukativnoj kampanji i da su plakati naručeni od strane Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba. 

Ne znamo tko je tu lud, ali nešto ne štima. Kao prvo, plakatu s ovakvom ludom, seksističkom porukom svakako nije mjesto u javnom gradskom prijevoznom sredstvu. Kao drugo, definitivno nisu baš žene te koje "spavaju s kim god stignu" kad su pijane, ali nećemo se ni spustiti na taj nivo da tvrdimo kako je to suprotan spol. Tko će to učiniti ovisi o osobi, a ne spolu. Dapače, insinuacije ovakve vrste ružan su oblik seksizma u bilo kojem slučaju, a nas samo zanima tko je ikada za ovaj plakat rekao da je ok i da može u objavu? Složit ćemo se s gospodinom koji je na Twitteru i objavio plakat - zbilja jadno!

Photo: Screenshot Twitter

Komentari 0