Život

Oteta, izbodena pa silovana - pokušajmo na trenutak zamisliti kako je toj ženi!

On se sumnjiči da je u alkoholiziranom stanju pokušao zariti nož u trbuh izvanbračne partnerice - jer je prekinula njihovu vezu. Kad se žena jedva obranila, odvezao ju je kući - i onda je silovao. Ovaj slučaj iz Bilja još je jedan primjer zvjerskog nasilja nad ženom zbog kojeg poželimo vrisnuti: Ne smije se ponoviti!

U ponedjeljak je podignuta optužnica protiv lika koji je osumnjičen da je krajem listopada prošle godine eto, dugogodišnju djevojku pokušao 'zaklati' (riječ je potresna kao i cijela priča), a nakon toga ju silovao. Gospodin kojem tepaju kao monstrumu iz Baranje, trenutno je u pritvoru, i za njega se traži i produljenje istog, da mu ne bi palo na pamet isto ponoviti. Baš me zanima, ako se dokaže krivnja, koliku kaznu će dobiti. Sigurno će naučiti što treba. (ubaci sarkazam)
Kako čitam, žena (43) je u jednom trenutku te izvanbračne veze odlučila otići, jer gospodina (52) prebaci kada popije koju čašicu više. Fascinantne su te metamorfoze kroz alkohol i domaće rakije, zar ne? Dođu kao filter za odabir muškaraca ako malo bolje pogledamo. Kada se složi od alkohola, je li veseli pijanac koji zabavlja sve oko sebe i radi klauna od sebe ili zaškilji kroz oči i krene siktati i vrijeđati sve oko sebe? Ako je žensko blizu, onda sikće na nju. A bonus je ako mu šamar nije stran, pa izbacuje frustraciju kao da je u UFC ringu. Karikiram, ali shvaćate. 

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver
Ovog muškarca se tereti da je došao po nju u ugostiteljski objekt gdje ona radi i namamio u auto da će je prevesti do Osijeka. Prije toga je navodno onesposobio bravu na autu. Ja, da sam na primjer, odvjetnik, ili sudac ili psihološki vještak, ovo bi bila informacija koja bi značila prevagu u cijelom slučaju jer ako je to istina, nije njega ishitrenost dovela do pomanjkanja zdravog razuma te noći, on je svjesno išao u taj gnjusni zločin. Kada je sjela u auto, on ih je navodno odveo na neki poljski put, počeo lamatati nožem, ozlijedio je, tko zna što se događalo u tom autu usred noći… a onda je ona obećala da će mu se vratiti ako ih vrati kući. Tužiteljstvo sumnja da je on otišao s njom kući, ušao u sobu i brutalno je silovao - onako psihički slomljenu i s ubodnom ranom u nozi, taj čovjek je iživio sve svoje probleme na najomalovažavajući način. Zamislite da vas netko liši slobode. A sad zamislite da u tom trenutku, u to skučenom prostoru, morate obraniti od divljaka s nožem. Zamislite samo…Oprostite mi, vjerno je prikazano, kako je i pročitano, ali samo kada taknemo duboku emociju u onome tko čita, možemo probati razumjeti težinu ovakvog društvenog problema. Društvenog! Ne individualnog. Jedino kada se pokušamo staviti na mjesto te žene, možemo izazvati pravu reakciju prema ovakvom ponašanju. Koliko je priča na ovu temu? Koliko je žena trenutno u paralizirajućem strahu od partnera? Koliko ih vi poznajete? 
Nisam ja mazohist pa me pale ovakve vijesti pa vam ih zdušno prepričavam jer baš želim da i vaš dan bude loš. Iskreno, ovo je najgora tema kojom se bavim. No samo učestalim ponavljanjem, baš kao papige, neke informacije i saznanja mogu ući u svaku poru društva, nikako drugačije. A mi smatramo da se ovakve stvari moraju osvijestiti i ne skrivati pod tepih - u ime ljubavi i samo dobrih vijesti. Miss7 me tjera, i vas zajedno sa mnom, da promislimo sekundu o problemu nasilja nad ženama i da upremo prstom ravno u živac koji boli. 

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver
Nažalost, društvo nam je takvo kakvo je. A Internet je samo pokazao koliko duboko smo ugazili u drek koji država nije pokupila na cesti. Dok u predizbornim obećanjima, žongleri ljudskim emocijama - političari i krvopije državnog proračuna - na sav glas se pokušavaju svojim stavovima umiliti glasačima pa se sve praši od obećanja zaštite žena i skupina na marginama ovog društva. No, jednom kada se prikupe potrebne većine raznoraznih političkih šarlatana, sve stane. Još jednom ću pitati: Što je s Istanbulskom konvencijom? Što je s njezinom ratifikacijom? Znate li što je poanta te čitave priče? 
Istanbulska konvencija trenutno je u jednom spinu. Spin je sportski izraz – krivudanje lopte, preuzet u političko komuniciranje prema javnosti - tehnika kojom se koriste stručnjaci političkog marketinga, 'spin doktori', u političkim strankama i tijelima vlasti, s ciljem da u javnosti prilagode ili iskrive informaciju u svoju korist. Kako to mislim? Umjesto da sjednu za stol i potpišu papire koje trebaju, razni 'ideali' zanemaruju osnovnu okosnicu čitave konvencije i stavljaju naglasak na imaginarne probleme. Okosnicu ove konvencije čine sprječavanje nasilja, zaštita žrtava i krivično gonjenje prijestupnika. A ono što je identično bitno – njome se također pokušava promijeniti način razmišljanja pojedinaca tako što bi svi članovi društva, a posebno muškarci i dječaci, promijenili svoje stavove kada su u pitanju žene. To je ništa više nego poziv na veću jednakost između žena i muškaraca.

 | Autor:

Nasilje nad ženama vuče korijene iz nejednakosti između žena i muškaraca u društvu, a opstaje zbog tolerancije i poricanja. TO je ono o čemu se radi u toj nesretnoj Istanbulskoj konvenciji, a nesretni ROD – kojim se lamata bez kontrole po medijskom prostoru samo je alat koji definira uloge i ponašanje. A mi te 'uloge' moramo zaštititi bez obzira na sve. Ne nastaju nasilnici sami, njih je netko takve nahranio, u psihičkom i fizičkom smislu, kroz život. Država mora to prepoznati i reagirati zaštitnički. Nedopustivo je da se žrtve nasilja ne usuđuju ni zucnuti, jer ih država ne štiti. Nedopustivo je da se povlače optužbe kao u slučaju Tomašević jer država ne štiti slabijeg. I pogotovo je nedopustivo da još samo jedan krkan odraste u uvjerenju da su žene niža bića, koja služe isključivo za rasplod i obavljanje kućanskih poslova. To je izbor, zajamčen pravom čovjeka – 'sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.' Da, osim ako si žena u Hrvatskoj. Ne ponovilo se. 

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0