Život

'Nisi sama - ideš s nama' ostvarila prvi cilj, idemo dalje!

Najmanje 1200 besplatnih povratnih prijevoza taksijem do bolnice i natrag za žene oboljele od raka tijekom kemoterapije u Gradu Zagrebu osigurano je u crowdfunding kampanji. No, cilj je proširiti akciju na cijelu Hrvatsku i na sve oboljele, kaže predsjednica udruge 'Nismo same', Ivana Kalogjera

Tko ne mora, ne želi ni razmišljati o karcinomu, je li tako? A onaj tko mora, zna da nije sama bolest ta koja srozava kvalitetu života. Gdje su centri za kemoterapiju? U svakom domu zdravlja? Ne. U svakom gradu? Ne. Kako se osjeća čovjek nakon kemoterapije i da li je u stanju sjesti za volan i odvesti se kući? Ako ima volan za koji može sjesti. Taksi? Može li svatko platiti taksi? 
Javni prijevoz je najčešće prijevozno sredstvo oboljelih kada se vraćaju s kemoterapija. Njihovi organizmi su slabi i svaka nova bakterija ili virus mogu značiti komplikacije oboljelima koji se liječe, među ostalim, i na kemoterapijama. Volonterka Helena Gabriel koja je pratila na terapiju pacijenticu Katicu, koja ima metastaze na kostima pa teško hoda, a na kemoterapiju u Zagreb putuje iz Osijeka, ovako to opisuje: „To su ljudi koji trebaju pomoć i podršku, a ne sažaljenje. Sam put iz Osijeka gospođi Katici je prilično težak i pratnja u vožnji, koja se nama čini sitnicom, njima je velika stvar“, istaknula je Helena.

 | Autor: Sandra Simunovic /Pixsell Sandra Simunovic /Pixsell

Svaka četvrta žena koja zbog liječenja karcinoma prima kemoterapiju u zagrebačkim bolnicama nema riješen prijevoz na terapiju i s nje. Udruga Nismo same i Zaklada Solidarna krenule su u izmjene ovakvih činjenica te su prije mjesec dana nakon projekta započeli edukativno-donatorsku kampanju s ciljem prikupljanja novca za prijevoz što većeg broja žena koje su primorane primati kemoterapije, uz pratnju educiranih volontera. 
Kampanja je trajala 29 dana, cilj joj je bio skupljanje donacija za razvoj nove socijalne usluge u zajednici, ali i osvještavanje javnosti i građana Zagreba na izazove s kojima se susreću žene koje se liječe od raka. Razviti dodatne osjećaje empatije i solidarnosti i pritom širiti krug samo-podrške i suradnje; uključiti žene u aktivno jezgro udruge. Ono što su si zacrtali, su i ostvarili; putem platforme Indiegogo Net Balance, štandova na kojem su se prodavali narcisi i rukotvorine te humanitarnog bala studenata medicine, Udruga Nismo Same i partner projekta Zaklada Solidarna prikupili su 120.573,46 kn pomoću 1000+ donatora.  Prva vožnja taksijem ostvarena je 14. ožujka, a tijekom kampanje, ostvareno je 108 povratnih vožnji koje Udruga realizira u suradnji s Udrugom Radio Taxi Zagreb. Podršku teško bolesnim pacijenticama pružalo je 16 educiranih volonterki Volonterskog centra Zagreb koje će nastaviti volontirati kao pratnja u vožnji i pomagati oboljelim ženama u kućanskim poslovima

 | Autor: Luka Stanzl/Pixsell Luka Stanzl/Pixsell Ivana Kalogjera

„1.000 puta hvala svim našim sugrađanima – donatorima koji su nam pomogli pokrenuti prve kotačiće podrške. Svaki nam se dan javlja oko deset novih žena s potrebom za ovom vrstom prijevoza, što pokazuje kako je ova socijalna usluga i više nego potrebna. Zato želimo djelovati dalje i širiti naše kotačiće podrške na druge gradove u Hrvatskoj, djecu onkološke bolesnike i njihove roditelje te muškarce oboljele od raka, a u konačnici potaknuti HZZO da nam se pridruži te kao i u drugim zemljama, osigura uslugu prijevoza na terapiju i s nje besplatnom za sve koji se liječe na onkološkim odjelima“, istaknula je Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same te dodala kako su već sada za otvaranje podružnica u drugim dijelovima Hrvatske zainteresirane osobe iz Splita, Rijeke i Istarske Županije u kojoj podršku čitavom projektu daje i župan. 
 | Autor: Sandra Simunovic /Pixsell Sandra Simunovic /Pixsell
"Ako postoji volja i želja da se pomogne, mi ćemo iz Zagreba pružiti sve potrebne informacije koje smo prikupili iz čitavog ovog iskustva. Jasno da ćemo biti podrška svakome tko se odluči pratiti naš projekt jer ova inicijativa je potrebna gdje god žive oboljeli koji moraju putovati na kemoterapije sami. Moram napomenuti da čitav projekt zahtjeva veliki osobni angažman pa sam jako zahvalna i ponosna što su osobe koje su me kontaktirale spremne uložiti puno truda i energije na volonterskom nivou kako bi pomogli svojim sugrađanima", rekla je predsjednica Udruge. 

Udruga Nismo same pokrenula je stalnu uslugu besplatnog prijevoza na kemoterapiju i s nje te se žene, ukoliko trebaju prijevoz i pratnju, trebaju javiti udruzi putem e-maila info@nismosame.com.

Svi koji žele nastaviti pokretati kotače podrške, mogu to učiniti još uvijek jer je račun i dalje otvoren za uplate:  

BROJ žiro računa HR3323900011500130855

 

Photo: Sandra Simunovic /Pixsell

Komentari 0