Život

Ne, nisi sama! Djevojčica koju su sedmorica mladića silovali godinu dana mora to znati. Iako joj sustav šalje suprotnu poruku

  • Višestruko grupno silovanje maloljetne djevojčice iz okolice Zadra slučaj je koji je uzbunio javnost
  • Aktivisti, javnost, društvene mreže puni su podrške žrtvi: najvažnije je da djevojčica shvati kako nije sama, da druge djevojčice shvate kako nisu same i ne trebaju šutjeti ili trpjeti te da zločin ne prođe nekažnjeno
  • Pri tom je odluka suca Ivana Markovića koji je osumnjičene pustio da se brane sa slobode naišla na mnogostruke osude

Ne, ne možemo ni zamisliti kako je to imati 15 godina, više puta biti silovana od mladića koji žive u tvom susjedstvu, biti premlaćena, ucjenjivana snimkama vlastitog silovanja, ustrašena, povrijeđena, tužna, osramoćena, bez nade da će to ikada prestati i potpuno sama. Nitko od nas doista ne može zamisliti niti znati kako je danas 16-godišnjakinji iz okolice Zadra koju su godinu dana sedmorica mladića iz njezinog mjesta i okoline grupno silovali više puta, pretukli kao prijetnju da nikome ništa ne govori. Kao da snimke svih tih silovanja koje su im služile za ucjenu (i nova silovanja) nisu dovoljne. Ne možemo znati kako je njezinim roditeljima, braći i sestrama, ako ih ima.

Jučer, otkad je priča izišla u javnost možda joj je samo još gore. Sumnjamo da iščitava novinske tekstove, reakcije na društvenim mrežama. Možda sva podrška da više nije sama, da jest žrtva i potpuno nevina u toj strašnoj priči, da smo svi uz nju i suosjećamo s njome možda neće odmah doprijeti do nje, iako joj to želimo. Tim više što joj sustav šalje sasvim obrnutu sliku kroz koju se humanost, podrška, empatija, ljudskost, dobrota i pravda teško probijaju.

Kronologija jedne tragedije

Malo tko ne zna detalje slučaja koji je potresao Hrvatsku: sedmorica mladića u dobi od 17 do 19 godina od ljeta prošle godine do srpnja ove više su puta silovali tada 15-godišnju djevojčicu. Počelo je na jednoj zabavi, a među mladićima koji su je napali prvi puta bio je i njezin bivši mladić koji ju je na kraju i istukao kako bi je "uvjerio" da o svemu šuti. Mobitelom je silovanje snimljeno i to je bio prvi u nizu "filmića" kojima će je kasnije ucjenjivati i iznuđivati nove seksualne odnose. Ucjena, zastrašivanje, psihičko maltretiranje i silovanja nastavili su se do ovog ljeta pod prijetnjom da će u suprotnom snimku poslati njenim roditeljima, školskim prijateljima i drugima, te je "razotkriti". Čak i najciviliziranijem čovjeku teško je obuzdati krvožedne misli kad je riječ o pravednoj kazni za ovakvo monstruozno postupanje i zločin prema drugom ljudskom biću.

 | Autor: Shutterstock/ilustrativna fotografija Shutterstock/ilustrativna fotografija

Može li višestruko grupno silovanje maloljetnice biti "prenapuhan" slučaj?

No, ne i našem pravosudnom sistemu. Javnost je zgrozila odluka suca istrage Ivana Markovića koji je petoricu mladića (dvojica koji su maloljetni nisu ni bili tamo) nakon što su ispitani na Županijskom sudu odlučio pustiti da se brane sa slobode. Mladiće koji žive u istom mjestu kao maloljetna žrtva koju su uz silovanje i tukli, ucjenjivali i prijetili joj. Ne želimo zamišljati kako se djevojčica sada osjeća kao ni dimenzije tragedije koja može proizići iz te odluke. Ništa bolje nije ni objašnjenje izjava glasnogovornika Županijskog suda u Zadru Hrvoja Viskovića koji je u pokušaju da objasni sučevu odluku dolio ulje na vatru vlastitom neprimjerenom izjavom kako je "percepcija javnosti uglavnom vođena s bombastičnim naslovima u novinama. Bombastični naslovi u novinama su u pravilu jednostrani, novinari ih stavljaju zbog što veće čitanosti, a ne zbog onoga što se stvarno dogodilo, tako da ja ne mogu procjenjivati što će novinari pisati, ali na ovakav način se tenzije često i nepotrebno podižu" prenosi Slobodna Dalmacija. Može li višestruko grupno silovanje maloljetnice biti prikazano bombastično, pretjerano, biti "prenapuhan" slučaj? Doista!

Može li se odgojiti fin i pristojan silovatelj?

Sramotna je i reakcija roditelja osumnjičenih mladića. Kako piše Jutarnji list, "u petak kada je petorica osumnjičenih bila privedena, zajedno s njima ispred Prve policijske postaje u Zadru došli su i njihovi roditelji i rodbina, koji su navodno glasno negodovali takvom postupku policije, optužujući žrtvu da je ona svojim ponašanjem njihovim sinovima dala povod za seriju masovnih silovanja tijekom godine dana". Može li se odgojiti dijete da bude pristojno i pošteno ljudsko biće, s jasnim smjernicama što je dobro, a što loše kojeg će netko drugi, nečime (prekratkom suknjom, pogledom, osmijehom?) pretvoriti u monstruma koji se odluči na silovanje? I tako još ni ne znamo koliko puta? No, na svakom koraku svjedočimo istinitim pričama kako se može podići ljudsko biće bahato, koje nema granice ni morala, koje misli da je jedino važno i kome tuđi život tako malo vrijedi u odnosu na njegovu zabavu i zadovoljstvo.

 | Autor: Shutterstock/ilustrativna fotografija Shutterstock/ilustrativna fotografija

Draga djevojčice, ipak nisi sama

Uz tebe je tvoja obitelj, bit će tvoji prijatelji, oni koji zaslužuju to ime i uz tebe su tisuće i tisuće ljudi koje ni ne poznaješ, oni koji imaju ljudskosti i poštenja, a želimo vjerovati da je to ipak velika većina nas. O slučaju su se oglasile mnoge udruge, stručnjaci i aktivisti.

Udruga #spasime je reagirala na slučaj objavom na svom Facebook profilu: "Zgrožene sramotnom odlukom Ivana Markovića, suca istrage Županijskog suda u Zadru o puštanju na slobodu petoro osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana, zahtijevamo hitno djelovanje nadležnih institucija u svrhu zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja. U protivnom, hrvatsko pravosuđe i sve druge nadležne institucije pretvaraju se u suučesnike grupnog silovanja, prijetnje, premlaćivanja i ucjene...

Žrtvi se šalje kriva poruka

Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece za Večernji je list izjavila: "Situacija kada je zlostavljač na slobodi, a žrtva trpi posljedice šalje poruku žrtvi da je ono što joj je učinjeno i nije tako strašno te da posljedice koje ona trpi nisu opravdane već su njen problem."

"Ovo je najsramotnija sudska odluka za koju sam uopće čula i jasno svjedoči o stanju našeg pravosudnog sustava. Ovo je dno dna, ne znam može li se niže pasti. Rado bih sucu priuštila grupno silovanje pa da vidi kako to izgleda. Stvarno nemam više riječi kojima bih svoje razočaranje mogla opisati" kazala je Sanja Sarnavka, poznata aktivistica za ženska prava iz Zaklade Solidarna za Slobodnu Dalmaciju. "Prijavljeni su osumnjičeni za mnogostruka grupna silovanja, a žrtva živi u maloj sredini, među svojim zlostavljačima. Mogu samo zamisliti kako to izgleda, kako se ta djevojčica osjeća, i kako se sada svi ti osumnjičenici mogu mirno dogovarati i žrtvu dodatno traumatizirati i viktimizirati."

Na svom se Twitteru oglasila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović: "Zgrožena viješću o spolnom zlostavljanju i ucjeni maloljetnice, pozivam nadležne institucije i društvo u cjelini da s posebnom pozornošću ustrajemo u borbi protiv svih oblika nasilja, posebice nasilja u kojemu su žrtve maloljetnici. Ne smijemo zatvarati oči nad nasiljem u našem društvu jer se time žrtve dodatno zlostavljaju.

Priprema se javni prosvjed

Zgrožene odlukom zadarskog suda incijative Spasi me, Ženska soba i Zaklada Solidarna, u otvorenom su pismu napisale da traže hitan stegovni postupak protiv suca koji je pustio osumnjičene, kao i premještanje predmeta na neki drugi sud. Najavljen je i prosvjed.  ''Mi ćemo ići u javnost s tim kao što smo išli s nekim zahtjevima koji su danas poslani medijima, to su premještanje ovog suđenja i slučaja izvan Zadra, mislimo da je Zadar postao, nažalost, 'grad slučaj'", kazala je Jelena Veljača za rtl.hr. Najavljeni prosvjed pod imenom #pravdazadjevojčice će se održati u Zagrebu u subotu 19.listopada na Trgu kralja Tomislava u 10 sati. Istog dana inicijativa Građanke i građani Rijeke u s 11 sati na riječkom Kontu organizira mirno okupljanje, kojim žele iskazati solidarnost žrtvi seksualnog nasilja iz okolice Zadra i poručiti joj kako nije sama.

Photo: Shutterstock/ilustrativna fotografija
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Mortycia696

    Mortycia696

    U razgovoru sa svojim kolegicama s posla došla sam do groznog zaključka, a to je da nemaju samilosti prema toj djevojčici, tipa "zašto nije odmah prijavila?, možda je ostala s nekim od tih gamadi trudna, seksala se s njima pa ... prikaži još!