Život

Muzej prijateljstva: Prijateljice su proširena, odabrana obitelj

Božica Dea Matasić jedna je od umjetnica koja je svojim radom za miss7 Muzej prijateljstva (otvara se 15.studenog u Muzeju Mimara!) objasnila što zapravo znači prijateljstvo dviju žena

"Što se prijateljstva tiče, za mene ono znači proširenu, odabranu obitelj - ljude s kojima se uzajamno razumijem, podržavam, volim i poštujem, s kojima dijelim dobro i zlo i na koje se mogu osloniti. Ako bih jednom riječju morala definirati prijateljstvo ta riječ bila bi - lojalnost" kaže Božica Dea Matasić koja za miss7 Muzej prijateljstva zajedno sa svojom prijateljicom, također akademskom kiparicom, ali i  vlasnicom diplome TTF-a Josipom Štefanec potpisuje dva rada: "2 os Us" i "Lipstic Statistic". Ima li bolje ilustracije ženskog prijateljstva od ovoga?

"Oba rada nastala su zajednički, kroz prijateljstvo i suradnju" priča ova akademska kiparica i redovna profesorica kiparstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. "Dakle; oba rada potpisujemo obje. U tom smislu, obje ideje rezultat su naših druženja, komunikacije i zajedničkih promišljanja. Radile smo iz polazišta tandema, iz izvorne ideje ženskog prijateljstva, suradnje i uzajmne podrške".

miss7 Muzej prijateljstva otvara se 15. studenog u zagrebačkom Muzeju Mimara i ostaje otvoren do 2. prosinca., a između sedam radova na temu ženskog prijateljstva koja tamo očekuju posjetitelje su dva rada koja (su)potpisuje Božica Dea Matasić.

"U projektu "2 of Us" otisak prsta, inače jezovita birokratska okosnica kontroliranog identiteta, postaje suprotna metafora - neponovljivi pečat osobnosti. Otisci prstiju dviju autorica i prijateljica u makro prikazu, metafora su složene međusobne interakcije, odnosno prožimanja identiteta kroz igru živopisnih krivulja. "Lipstic Statistic" pak govori o prijateljstvu koje počinje, raste, ponekad se gradi, ponekad nestaje... Koliko li smo ruževa u međuvremenu potrošile? Može li se prijateljstvo mjeriti? Postoji li neka osobna statistika, ili se dajemo bez zadrške? Ambijent čine objekti kružnog presjeka, valjkastog oblika, različitih visina koji oblikom asociraju na ruževe. 

 | Autor: miss7 miss7 Ugledna kiparica Božica Dea Matasić poznata je kao autorica brojnih projekata koji obuhvaćaju različite vidove instalacija, land art intervencija i ambijentalne umjetnosti s naglašenim multimedijalnim elementima. Redovna je profesorica kiparstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a kiparstvo je diplomirala na ALU u rodnom Zagrebu, a izabrana je i među 17 kipara koji su u sklopu izložbe Suvremeno hrvatsko kiparstvo predstavljali Hrvatsku na izložbama u Ljubljani, Budimpešti, Pečuhu, Trstu, Bratislavi, Beču, Berlinu i . Za svoja je djela dobila je 7 nagrada u periodu od 1991. do 2016., a potpisuje i brojne samostalne i grupne izložbe u periodu od 1994. godine do danas, u Hrvatskoj i izvan nje.

 | Autor: Pixell/Sandra Šimunović Pixell/Sandra Šimunović

Photo: Pixell/Sandra Šimunović

Komentari 0