Život

"Moje zanimanje je doula i evo što taj posao točno podrazumijeva"

Vjerojatno si često čula za termin doula u posljednjih mjeseci, godinu dana. Anita Budak, profesionalna doula, podijelila je s nama svoja iskustva i ispričala kako je odlučila pomagati ženama u najosjetljivijem životnom razdoblju

"U Hrvatskoj se polako širi glas o doulama i dobrobitima njihove usluge. Doula je, ako nisi točno znala, profesionalka koja pruža podršku ženi u porodu, ali i tijekom i nakon trudnoće. Doula trudnicu vodi kroz emotivni proces transformacije u majku uz to joj pomažući joj da nađe optimalni porod za sebe. Upoznaje svoju klijenticu sa svim informacijama koje se dotiču rađanja i ranih dana majčinstva. I iako nas često uspoređuju sa primaljama, mi se ne bavimo medicinskom stranom poroda kao primalje. Naša domena je dobro porođajno iskustvo bez obzira kakav tip poroda majka želi ili ima. Mi imamo odmak od samog rađanja i gledamo ženu kao cjelovito biće, ne samo kroz prizmu poroda.

   | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell

KAKO SAM SE ODLUČILA POSTATI DOULA

Nisam se nikada ni susrela s tim terminom sve dok nisam odlučila da se neću vratiti na stari posao nakon rođenja moje treće kćeri. Postala sam doula nakon što sam rodila svoje tri kćeri jednu za drugom unutar pet godina i nakon svojih jako lijepih i uzbudljivih porođaja nisam mogla zamisliti više život da nisam blizu tim transformacijama žena u majke. Tražila sam zanimanje koje je povezano sa trudnoćom, porodima i majčinstvom i naletjela sam na oglas Hrvatske udruge doula za obuku. Činilo mi se zanimljivo i već idući tjedan sam bila na doula treningu. Tamo mi se otvorio jedan čitav svijet važnosti podrške. Tamo su mi se razjasnile tolike stvari oko odluka i emocija žena oko mene koje su toliko utjecale na moj život. Doula obuka je promijenila moje shvaćanje svijeta. Nakon obuke nije bilo nazad, morala sam biti doula. 
Završila sam DONA International obuku 2014. i od tada sam profesionalna doula. Učlanila sam se u Udrugu, izradila profil za web i vrlo brzo krenuli su pozivi klijentica. Danas vodim Udrugu i program Ljudska prava u porodu te sam Doula mentor.

 | Autor: privatni album/ Anita Budak u sredini, na edukaciji za doulu privatni album/ Anita Budak u sredini, na edukaciji za doulu


KAKO POMAŽEM TRUDNICI?

Da biste postali doula u Hrvatskoj potrebno je proći osnovnu obuku koju organiziramo jednom godišnje, a nakon nje, mentorica vas prati kroz prva iskustva s klijenticama. Ne morate biti majka da biste bili doula, ali morate imati kapacitet za neosuđivanje odabira vaše klijentice i morate biti spremni ostaviti sve na neodređeno vrijeme da biste bili uz vašu klijenticu, bio Božić ili rođendan vašeg djeteta. Moja obitelj se prilagodila na činjenicu da mi par puta mjesečno zvoni mobitel usred noći i ja odlazim, prilagodili su se na neizvjesnost i funkcioniraju sasvim normalno kad me nema, ponekad i po nekoliko dana. Bez njihove podrške bi bilo teško raditi ovaj posao. 
Moje klijentice najviše traže moju prisutnost, da sam zbilja tu uz njih. Možda je to teško objasniti nekome tko to nije doživio, ali dočekati svaki trud i pomoći majci kroz radnje i rituale koje smo već pronašle da joj pomažu tokom truda, a zatim mirno i fokusirano odmarati s njom u pauzi od kontrakcije neprestano, bez da je napustim koliko god njen porod trajao ono je što većini treba. Mogu reći da većini majki odgovara stiskanje kukova tokom kontrakcija i topli oblozi. Većina žena nema nikakvih posebnih zahtjeva prije poroda, a tokom trudova tražimo što joj najviše odgovara u kojem trenutku - od masaže, aromaterapije, akupresure, rebozo tehnike (tehnika opuštanja i masaže rebozo maramom), lopte... Kad mi mobitel zvoni usred noći, onda mi javljaju da je porod počeo i da dođem. Kao i kad me zovu da dođem usred dana. 

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Možda vas zanima 7 muškaraca priča kako im je bilo na porođaju svog djeteta Rubrika Život Život

IMA NAS DILJEM HRVATSKE

Zanimljivo je da osim pozitivnijeg iskustva rađanja, žene koje angažiraju doule imaju i više od 40 posto manje carskih rezova, manje potrebe za analgezijom i nakon svega manji rizik od postporođajne depresije. Zbog svih tih dobrobiti žene se i kod nas odlučuju na angažiranje doule. Naša popularnost raste iz godine u godinu, kako u svijetu tako i kod nas. Zato svakako preporučujemo da se douli koja vam se sviđa trudnica javi što ranije u trudnoći jer postoji dobra šansa da će je netko drugi angažirati u vašem terminu. Naša Udruga se može pohvaliti sa 25 članica doula na području Hrvatske. Najviše nas je u Zagrebu, a onda slijedi Istra i riječko područje. Jako smo ponosne što smo ove godine dobili i prvu doulu u Osijeku. Cijene angažmana doula se razlikuju po regijama, a uglavnom se kreću od 1500 do 3000 kuna.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Sa svojom kolegicom, a nekad klijenticom Lidijom Robl

RAĐAJU SE PRIJATELJSTVA
 

S većinom majki i očeva ostanem u kontaktu, mnogi od njih mi svako toliko šalju fotografije svojih velikih beba. S nekima sam se jako zbližila, a neke klijentice su mi čak i postale kolegice. A posebno me vesele klijentice povratnice, ove godine ih imam nekoliko. Očevi se znaju često zabrinuti da ćemo ih mi  doule izgurati s poroda, ali nakon iskustva poroda s nama, naši su najveći obožavatelji. Većina partnera na porodu osjeti da više nije pritisak na njima kad smo mi tu. I oni dobiju podršku koju trebaju. 
 

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića  

Evo, ova slika iznad nastala je nakon poroda sa sada prijateljicom i kolegicom doulom Lidijom Robl koja treba roditi uskoro opet, trenutno čekamo. I da, biti doula je neizvjesan i emotivno zahtjevan poziv koji počiva na ljubavi prema ženama. A ja sam sretna da sam ga pronašla".

Photo: Davor Puklavec/ Pixsell

Komentari 0