Život

Modni vremeplov: Izložba o zagrebačkoj modi 1960-ih zvuči predobro da bi se propustilo, zar ne?!

  • Večeras u 19 sati otvara se izložba po nazivom 'Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih godina' u Muzeju grada Zagreba i bit će otvorena sve do 19. svibnja 2019. godine
  • ''Šezdesete su godine velikih promjena u stilu odijevanja, uvjetovanih tehnološkim napretkom, prosperitetom, razvojem potrošačke kulture i države blagostanja te utjecajima pop-kulture i novim svjetonazorom poratne generacije'' 
  • Na izložbi će biti prikazano i kako je nastajala odjeća u tom vremenu, kako se reklamirala i plasirala na tržište 

U Muzeju grada Zagreba na Gornjem gradu danas se otvara zanimljiva izložba posvećena modi 60-ih godina. Iako smo zahvaljujući obiteljskim fotografijama, ali i filmovima i serijama iz tog razdoblja, dobro upoznati s tim kako su se tada odijevale generacije naših mama i baka, ali i očeva i djedova, ovo je izvrsna prilika podsjetiti se ovog modno hvaljenog doba, vidjeti neke modne trendove koji su nam možda promakli, ali uloviti i duh tog vremena. 

 | Autor: Muzej grada Zagreba/Modeli Standard konfekcije, 1970. god Muzej grada Zagreba/Modeli Standard konfekcije, 1970. god

Obuhvaćen je cjelokupan modni proces

''Moda je posljedica i produkt vremena, odraz društvenih, političkih, gospodarskih i kulturnih kretanja pa odjevni predmet nije moguće promatrati izvan tog konteksta. Izložbenim cjelinama nastojali smo razotkriti i posjetiteljima približiti modne utjecaje 1960-ih, proces kreacije i proizvodnje odjevnog predmeta, načine plasmana na tržištu te načine i okolnosti uporabe odjevnih predmeta od trenutka njihova dolaska do konzumenta'', rekla je autorica izložbe Maja Arčabić.

 | Autor: Muzej grada Zagreba Muzej grada Zagreba Ples u Hrvatskom glazbenom zavodu, oko 1960

Koju odjeću volimo sačuvati?

''Odjevni predmeti u svijesti naših sugrađana rijetko se promatraju kao potencijalni muzejski predmeti te je njihov put do muzejskih institucija dugotrajan i neizvjestan. Naime, iskustvo prikupljanja svjedoči da se najčešće čuva odjeća koja za vlasnika ima sentimentalnu vrijednost. Također, češće se čuva svečana odjeća, a svakodnevna rijetko. I upravo je to bio jedan od izazova u pripremama izložbe jer nije bilo moguće predmetima potkrijepiti sve promjene i obilježja stilova 1960-ih godina. Da bismo nadomjestili praznine ključne u pojedinim dionicama, poslužili smo se audio-vizualnim dokumentima, tiskom i arhivskim gradivom. Dnevni i tjedni tisak te modni časopisi pokazali su se kao vrijedan izvor informacija" - objašnjavaju iz Muzeja. 

 | Autor: Muzej grada Zagreba Muzej grada Zagreba Učenici Škole učenika u privredi tekstilne struke, oko 1960. godine

Modni niz

Ova izložba nastavlja se na izložbe u zagrebačkim muzejima koje su tematizirale modu i odijevanje – Drugarica à la mode (Muzej suvremene umjetnosti), Žuži Jelinek: Ambasador mode (Muzej grada Zagreba) i Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i stvarnost (Muzej za umjetnost i obrt), a moći ćemo ju pogledati od 26. veljače pa do 19. svibnja 2019. godine.

 | Autor: Muzej grada Zagreba/manekenke Irena Uhl i Nuša Marović, 1970 Muzej grada Zagreba/manekenke Irena Uhl i Nuša Marović, 1970

Podsjetimo, mnogi 1960-e godine nazivaju vrhuncem modne industrije, nastankom mnogih poznatih modnih kuća te vremenom promjene. Žene su počele nositi mini suknje i haljine, a u trendu su bile i kratke frizure. Muškarci tada nose siva odijela koja postaju svojevrsne uniforme zaposlenika u uredima pa je tako počela i masovna proizvodnja odijela... Zvuči zanimljivo, zar ne?  

Photo: Muzej grada Zagreba/manekenke Irena Uhl i Nuša Marović, 1970
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ingamasti

    Preporučujem najbolji alat za mršavljenje, pomogao mi je > > > > > www.Takeslim.Com