Život

Meningitis joj je oštetio udove i ostavio strašne ožiljke, ali ona niže sportske uspjehe i kuje političke planove

  • Talijanka Veronica Yoko Plebani je paraolimpijka koja je prije 8 godina oboljela od bakterijskog meningitisa
  • "Ponovno vidjeti prijatelje, koji će sada mene vidjeti drugačiju, doista me strašila"
  • Osvojila je nacionalnu i svjetsku zlatnu medalju u paratriatlonu, a novi cilj su joj OI u Tokiju 2020

Prije 8 godina, danas 23-godišnja talijanska paraolimpijka Veronica Yoko Plebani morala se suočiti sa nevjerojatnim zdravstvenim stanjem - njezino tijelo je zahvatio bakterijski meningitis, stanje u kojem su njezini ekstremiteti ostali teško oštećeni i u ožiljcima. 

Imala je 15 kada je oboljela, a nositi se s teškim posljedicama bolesti bilo je preteško: "Ponovno vidjeti prijatelje, koji će sada mene vidjeti drugačiju, doista me strašila, no srećom, taj me osjećaj straha brzo napustio", započinje svoju priču Veronica Yoko za Vogueovo web izdanje

Podignula si je letvicu

Sva pažnja i strpljenje roditelja i obitelji te njezina unutrašnja snaga pomogli su joj da krene naprijed, da izađe iz depresije i jednostavno živi život punim plućima u svom novom tijelu. Unatoč riziku, Veronica, koja je cijeli život bila sportašica, odlučila se nastaviti baviti sportom. Dapače, podigla si je letvicu još više. Priključila se lokalnom kajakaškom klubu u blizini svoga rodnog grada Palazzolo sull'Oglio, grada u sjevernoj Italiji.

Niže same pobjede

"U početku nikome nisam željela ništa dokazati. No, već u prvim mjesecima kada sam izašla iz bolnice nakon bolesti, moje tijelo mi je pokazalo da može učiniti nevjerojatne stvari i pokazalo mi je da ga moram voljeti". Prije bolesti, Veronica se bavila snowboardingom. Nakon izlaska iz bolnice ova inspirativna djevojka je bila dio kajakaškog tima i predstavljala Italiju na Zimskim paraolimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine, dok se 2016. godine natjecala u istoj disciplini na Ljetnim paraolimpijskim igrama u Rio De Janeiru. Godinu dana kasnije Veronica Yoko Plebani je samoj sebi zadala novi cilj - prijavila se na paratriatlon i osvojila svjetsku i nacionalnu zlatnu medalju.

Razbila je sram zbog svog tijela


No, Veronica se nije okupirala samo sportom - upisala je studij političkih znanosti na Sveučilištu u Bolonji, a svakodnevno na svom Instagramu inspirira svoje fanove snažnim porukama. "U početku nisam bila dovoljno samopouzdana da bih pokazivala svoje novo tijelo sa svim tim ožiljcima, no onda sam shvatila kako na ovaj način samo njegujem stereotipe i predrasude", objašnjava. "Kada sam prvi put objavila sliku sebe u kupaćem kostimu, bila sam iznenađena svim tim pozitivnim komentarima", prisjeća se mlada žena.
Prisjetila se pohvale jedne njezine pratiteljice koja je imala slično stanje kože poput Veronicina, zbog čega joj je bilo neugodno pokazati se u kupaćem kostimu. No, kada je vidjela Veronicinu sliku, odjednom se osjećala puno bolje i ponosno pokazala svoje tijelo: "Uz pozitivan stav o tijelu, društvene mreže pomažu u stvaranju samopouzdanijeg društva", objašnjava Plebani.

Njezini rituali uljepšavanja


Veronica Yoko Plebani poput se voli uljepšavati, ali poput većine mladih žena, zna i kiksati: "Ne pridržavam se redovite njege kože", priznaje uz smijeh. Većinu dana ne nosi make up na licu, a kožu čisto prirodnim prirodnom mješavinom lavande, badema i maslinovog ulja. Ukoliko taj dan neće provesti vrijeme u bazenu, zna da može nanijeti koji sloj maskare kako bi naglasila svoje ledeno plave oči.

Kokosovo ulje za sjaj kose

Njezini pratitelji obožavaju njezinu dugu gustu kosu koju često povezuje u pletenice ili je ukrašava maramom za kosu. Jednostavno hidratizira kosu kokosovim uljem koje daje dodatan sjaj. Za atletsku građu kakvu ima ova žena potrebne su hranjive namirnice, zato Veronica svoju prehranu bazira na biljnoj prehrani: "Prije 5 godina sam odlučila jesti zdravije te sam iz prehrane izbacila masnu hranu i meso. Naučila sam osluškivati vlastito tijelo i shvatila sam koliko se snažnije osjećam kada jedem hranjive namirnice biljnog porijekla. "

U planu i politička karijera

Veronica Yoko Plebani nije došla ovako daleko da bi odustala. Ona je članica talijanskog triatlon tima, a jedan od ciljeva joj je kvalifikacija za Paraolimpijske igre u Tokiju 2020. I naravno, svakodnevno bodriti žene diljem svijeta: "Ako mogu pomoći i to barem jednoj djevojčici ili jednom dječaku kako bi se bolje osjećali, to mi znači neopisivo mnogo", objašnjava. Naravno, mlada dama ima i političke aspiracije, nada se da će jednog dana voditi političku stranku: "Sanjam li malo previše? Ako je to i slučaj, ne brine me..."

Photo: Instagram @veronicayoko

Komentari 0