Život

Linčovali je jer je odjenula kinesku haljinu na maturalnu?!

Prekrasna 18-godišnja Amerikanka na maturalnu večer odjenula je kineski qipao i završila kao žrtva cyber bullyinga na Twitteru jer je "rasist" - tko je tu u pravu?

U SAD-u, državi Utah, vodi se oštra rasprava na Twitteru; Keziah Daum je na maturalnu večeru odjenula kinesku haljinu qipao i ponosno objavila slike na društvenim mrežama, nakon čega je postala žrtvom cyber bullyinga jer je "rasist i ismijava kinesku kulturu". Daum je izjavila da je haljinu odabrala jer je prekrasna, a drugačija i ne otkriva previše tijela. Ipak, Jeremy Lam se našao osobno uvrijeđenim; "Moja kultura NIJE tvoja j***** maturalna haljina.", napisao je i pozvao druge da je napadnu zbog ismijavanja kulture. Njegov bezobziran twit skupio je preko 40 tisuća retvitova zbog čega je Daum završila kao meta internet trolova i bullyja, među čijim komentarima su se nalazili i oni da bi je trebalo ubiti.

Internet je poznat po pretjerivanju, no jesu ovakav "linč" i prijetnje smrću zaista opravdane zbog jedne haljine? Daum je podijelila s novinarima kako je bila pod stresom i plakala, ali da bi haljinu ponovno odjenula jer se u njoj osjećala posebno i u stvari je htjela time pokazati da kinesku kulturu slavi, a ne ismijava. 

Uz trolove, iskočila je i hrpetina twitova koji izruguju Lamovo ponašanje na isti način na koji se on ponio prema Daum. Interesantno je kako su Amerikanci kineskog porijekla oštro napali Daum zbog navodnog rasizma, dok su je Kinezi iz Kine podržali. Tako je kineska blogerica Hung Huang brzo je pojasnila kako qipao nema posebnu vrijednost za kinesku kulturu i da se danas može vidjeti samo na vjenčanjima i na konobaricama, čime smatra da Daum nije učinila ništa krivo. 

Govorilo se kako je 2017. bila godina kad smo se lako vrijeđali na bilo što, ali izgleda da je 2018. taj stav još više prigrlila. U svjetskom melting potu sve je teže reći čije je što i posebno što se smije ili ne smije jer bi se netko, je li, mogao osjetiti uvrijeđenim. Prihvaćanje elemenata tuđe kulture isključivo jer nam se sviđa može biti samo priznanje nečem drukčijem od našega - pritom nitko ne osporava da je ona uistinu dio strane kulture. Svijet bi bio puno ljepše mjesto kada bi se umjesto haljine fokusirali na prave probleme u svijetu koji nas pogađaju sve, koje god rase, nacionalnosti ili religije bili.

Photo: Twitter

Komentari 0