Život

Studija pokazala: za 34% ubijenih žena krivac je njihov partner

Prema najnovijoj studiji UN-ova ureda za droge i kriminal više od polovice žena ubijenih u 2017. godini ubio je partner ili neki član obitelji, što vlastiti dom čini "najopasnijim mjestom za žene"

Objavljena povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, studija UN-a sa sjedištem u Beču otkrila je zabrinjavajuće podatke. Naime, rezultati istraživanja pokazali su da je više od polovice žena u svijetu tijekom prošle godine ubijeno od strane partnera ili člana obitelji. Točnije, od 87 tisuća ubijenih žena u svijetu u 2017. godini, njih 50 tisuća (58 posto) ubili su njihovi partneri ili član obitelji. Od toga su oko 30 tisuća ubojstava (34 posto) počinili partneri žrtve. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Možda vas zanima Bezumno nasilje - dečko je pretukao zbog fotografije na Instagramu Rubrika Život Život

 "To znači da svakoga sata približno šest žena ubije netko koga su poznavale", ističe UN-ov ured za droge i kriminal. Prema tim podacima dom je postao "najopasnije mjesto za žene", i na svakih 100 tisuća žena, njih 1,3 su žrtve ubojstva. Najveća opasnost od toga da će ih ubiti partner ili član obitelji prijeti ženama u Africi (3,4 žrtve na 100 tisuća žena) i na američkom kontinentu (njih 1,6). Najniža stopa je u Europi i iznosi 0,7 žrtava na 100 tisuća žena. 

Približno 80 posto žrtava ubojstva u svijetu su muškarci, no "kada su posrijedi neravnopravnost muškaraca i žena, diskriminacija i negativni stereotipi, žene i dalje plaćaju najvišu cijenu", izjavio je voditelj Ureda Juri Fedotov. Prema UN-ovu uredu posljednjih godina nije učinjen "nikakav osjetan napredak u borbi protiv te tendencije, unatoč zakonima i programima razvijenim radi iskorjenjivanja nasilja nad ženama"

 | Autor: Getty Images Getty Images

U zaključku izvješća naglašava se "potreba za prevencijom kriminala i efikasnim zakonima koji bi služili u borbi protiv nasilja nad ženama i potreba bolje koordinacije između policije i pravosuđa kako bi počinitelji nasilja odgovarali za svoja djela". Osim toga, istaknuta je i potreba za uključivanjem muškaraca u rješenje ovog problema, posebno kroz obrazovanje od najranije dobi.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0