Život

Isprobala sam 3 zagrebačka escape rooma i evo koji su moji dojmovi

Iako u svijetu postoji već više od deset godina, trend escape room igara u Hrvatskoj je postao dostupan i popularan tek posljednjih dvije ili tri godine. U Zagrebu je izbor, iznenadili biste se, ogroman. U godinu dana, u escape roomovima bila sam tri puta, a evo koji su moji dojmovi.

Ako dosad već nisi čula, escape room zabava zapravo se temelji na timskoj igri u kojoj te zatvore u tematsku sobu pa, kroz logičke i fizičke zadatke, sa svojom ekipom tražiš izlaz. Kad se ovako bazično opiše, ovo ne zvuči kao zabava iz snova, ali uistinu jest.

1. ESCAPE ART

Moje prvo escape iskustvo dogodilo se krajem lipnja 2017. godine. Tada uistinu nisam imala pojma o čemu se točno radi, ali poslušala sam savjet prijatelja koji je strastveni igrač i odlučila otići u EscapeArt. Sama prostorija smještena je u Draškovićevoj ulici, u neposrednoj blizini Branimir centra. Iznenadila sam se kad sam shvatila da smo zapravo - u stanu jedne obične zgrade. 

 

A post shared by EscapeArt (@escapeartzagreb) on

Na ulazu nas je dočekala ljupka voditeljica igre (poznata kao game masterica) i, s obzirom da smo svi bili početnici, pročitala nam neke osnove same igre. Pitala nas je i koju smo tematsku sobu odabrali.  Između Drakule i Robin Hooda, odabrali smo Robina. Naravno, mene bilo strah pa Drakula nije dolazio u obzir. Ionako me već uznemirila ideja da ću biti zaključana sat vremena. 

 

A post shared by EscapeArt (@escapeartzagreb) on

Ušli smo u sobu koja je bila uređena poput prave pravcate srednjovjekove kolibice, s hrpom detalja i drvenarije. Game masterica nas je zaključala, a potom upalila kamere kako bi putem videa pratila naš napredak i pomogla nam ukoliko to bude potrebno. Imali smo samo sat vremena da, kao družina Robina Hooda, spasimo englesku krunu. Unutra nas je čekalo pregršt logičkih zadataka i trikova, ali daleko najveće uzbuđenje doživjeli smo kad smo pucali iz luka i strijele. Inače, game masterice uvijek zamole da ne dijelimo previše informacija o samoj igri da ne bismo upropastili doživljaj drugima pa ću se toga i držati. Ako te netko pita, za luk i strijelu ti nisam ja napisala. Pretpostavila si sama, dogovoreno? 

 

A post shared by EscapeArt (@escapeartzagreb) on

Već sam pomalo zaboravila, ali mislim da smo uspjeli spasiti krunu svega nekoliko minuta prije isteka vremena. Iako, čak i da nismo, mogli bismo igru odigrati do kraja neovisno o vremenu.  Kakav je osjećaj? Osjećala sam se kao da sam postala dio igrice, kao da sam lik na ekranu nekog monitora i hodam po paralelnoj realnosti. Najvažnije je ne dopustiti da išta uništi tu iluziju. Odmaknula sam se od tehnologije, zaboravila na Instagram i hashtagove. Nije me bilo ni za koga, osim za Robina i moj tim. Na taj osjećaj sam se navukla isti trenutak pa sam odlučila da ću iskustvo sigurno ponoviti. 

2. ESCAPE ARENA ZAGREB

Na zimu sam se opet zaputila u escape, a ovaj put sam se odlučila na Escape Arenu Zagreb koja je smještena na Velesajmu. Već u početku napravili smo prvu grešku - odabrali smo sobu bez povijesne pozadine. Išli smo u The secret agent sobu koja je samo izdaleka inspirirana James Bondom, ali ja bih rekla da nema baš nikakve veze s njim. Da mogu vratiti vrijeme, mislim da bih odabrala The museum robbery. Možda bih se tu bolje snašla. Ovdje su mi zadaci bili nepovezani, ponekad i nedokučivi, a nisam dobila onaj osjećaj da sam udaljena od realnosti. Naprosto se nisam mogla uživjeti. I nisam bila jedina, mislim da mi se i ostatak tima tako osjećao.  Na koncu, iz ovog iskustva nemam niti jednu fotografiju. Fotografiranje je zabranjeno, a game masterica nije nam ponudila da nas slika za uspomenu nakon igre. 

3. ENIGMARIUM

Nakon toga neko vrijeme nisam išla na escape room. Tek prije mjesec dana odlučila sam se otići opet. Ovaj put bila sam odlučna u naumu da pronađem priču iz povijesti i bacila sam se na istraživanje. I uspjela sam - pronašla sam povijesnu priču koja je usput i hrvatska! S ekipom sam otišla u Enigmarium - escape koji se nalazi na Krvavom mostu i u ponudi ima sobu Tajanstveni slučaj zagrebačke vještice. Uzbuđenje sam osjetila već od same pomisli na temu i lokaciju - Krvavi most, Marija Jurić Zagorka, legende i vještice. Obožavam vještice!

Možda vas zanima Otišla sam na najjeziviju noćnu turu Zagrebom, evo što se sve dogodilo Rubrika Život Život  | Autor: Miss7/PR Miss7/PR

Intuicija me nije iznevjerila. Ispostavilo se da je ovo uistinu najbolja od tri sobe. Game masterica je bila ljubazna, a igra dovoljno teška i nepredvidljiva da mi potpuno zarobi um. Savršen doživljaj! Radnja ove sobe povezuje dva vremenska razdoblja od kojih je jedno doba progona vještica. U centru igre je Barica Cintek, legendarna zagrebačka pekarica koja je proglašena vješticom, a naš je cilj bio spasiti Baricu. I spasili smo je, svega nekoliko minuta prije posljednjeg otkucaja satića.  | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Fotografiranje soba, dakako, zabranjeno je pa sam u članku iskoristila već objavljeni materijal, a svoju potrebu da priču zabilježim i slikom sam prvo jedva suzbila, a potom zaboravila. A zaborav je prva poanta escape rooma! Ekipu sam izrezala pa možete vidjeti mene u dva od tri escape rooma. Sada, zasigurno te zanima cijena. Iako se mogu uloviti popusti, cijena escape zabave je općenito između 400 i 450 kuna po igri. Tim može imati do čak 6 igrača koji, naravno, mogu podijeliti trošak. Dakle, escapeati možete za manje od 100 kuna. Mislim da vrijedi tih novaca - novo je, trenira um i razvija timski duh. Uostalom, sjajna je metoda opuštanja. Ipak, ponuda escape roomova je jako velika. Bitno je izabrati onaj pravi, sukladan tvojim preferencijama. Raspitaj se kod poznanika i prijatelja, oni sigurno znaju daleko bolje od Googlea koji ponekad ipak zna prevariti. 

 

Photo: instagram @janko_popovic_volaric

Komentari 0