Život

Influencerica u Iraku ubijena zato što je živjela onako kako je htjela

Tara Fares imala je više od 2,8 milijuna pratitelja na Instagramu, a ubijena je baš zato, jer je 2,8 milijuna ljudi slušalo ono što im je govorila, a to je da život žene u Iraku ne mora biti takav kakav jest

Život žena na Bliskom Istoku, nažalost, znatno je drugačiji od našega. I koliko god to bili teško povjerovati, ovo je već četvrto ubojstvo poznate žene u Iraku u posljednje vrijeme, a motivi su izgleda isti.

Tara Fares bila je jedna od većih iračkih influencerica - brojala je preko 2,8 milijuna pratitelja na Instagramu, bila je Miss Baghdada i prva pratilja Miss Iraka, a djevojke su uživale pratiti njen profil. Iako je često doživljavala osude zbog svog životnog stila, Tari su se divili jer živi kako želi, bori se protiv diskriminacije i životnog stila koji se nameće ženama u Iraku. Između ostalog bila je kršćanka, koja je živjela u Erbilu, ali često vrijeme provodila u Baghdadu. Proslavila se svojim odvažnim modnim kombinacijama, čestim promjenama frizura i tetovažama koje su svojevrsni tabu u njenoj okolini. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tara Fares | تاره فارس (@its.tarafares) on

Tužno je uopće izustiti to, ali upravo i samo zbog načina na koji je živjela, Tara je izgubila život. Upucana je trima mecima u kvartu Camp Sarah u Baghdadu dok se vozila u automobilu. Napadač ili napadači zasad nisu poznati, ali situacija je uzdrmala i državu i vlasti. Imala je samo 22 godine i biti kao i druge djevojke. "Svi oni koji nalaze opravdanje ubojici ove djevojke samo zato što je živjela kako ostatak djevojaka na planetu sudionici su u njezinom ubojstvu", napisao je irački aktivist i satiričar Ahmad al-Basheer.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tara Fares | تاره فارس (@its.tarafares) on

Ona je dio bizarnog rastućeg trenda u Iraku, zbog kojega je irački premijer Haider al-Abadi pokrenuo detaljnu istragu o ubojstvima i otmicama na području cijelog Iraka još u petak. Samo dva dana prije Tare ubijena je aktivistica za ljudska prava u Basri. Suaad al-Ali ubijena je na tržnici od strane nepoznatog napadača, a u kolovozu u Baghdadu ubijene su još dvije poznate žene iz beauty industrije; Rafeef al-Yasiri poznata i kao "iračka Barbie" ubijena je u svom domu, a bila je estetski kirurg i voditeljica nacionalnog programa specijaliziranog za medicinske potrebe žena, dok je tjedan dana poslije nje ubijena i Rasha al-Hassan, vlasnica i menadžerica Viola Beauty Centra.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tara Fares | تاره فارس (@its.tarafares) on

Žene se susreću s diskriminacijom na svakom koraku. Iako živimo u svijetu u kojemu smo prividno ravnopravne s muškarcima i dalje se borimo sa seksizmom na poslu, manjim plaćama od kolega, činjenicom da se od nas očekuje da budemo dobre supruge i majke (štoviše, da težimo osnutku obitelji!) kao da i živimo po normama ponašanja koje su davnih dana za nas osmislili. Rekli bismo da je ovo godina žena, žena koje se bore za svoju budućnost ali i buduće generacije - one koje će reći "sad je dosta" i proliti krv, znoj i suze ne bi li vidjele da su ostvarile pomak u današnjem društvu. Skoro tiho i nenametljivo to je radila Tara Fares. Noseći lepršave haljine na cvjetiće, bojenjem kose, tetovažom ruže na ruci...

U središte pozornosti došla je nastupom na izboru za miss Iraka prije četiri godine, nezini postovi uglavnom bili usredotočeni na modu i ljepotu, no Fares nije se nije ustručavala govoriti i o ženskim pravima u svojoj konzervativnoj zemlji. Usudila se biti ono što jest u društvu u kojem se takve stvari možda ipak ne očekuju. Ubijena je jer je pokazivala drugima ženama da i one mogu tako,  živjeti kako žele. Toplo se nadamo da ubojstva poznatih žena u Iraku nemaju veze s diskriminacijom, no izgleda da ćemo tu informaciju tek saznati... 

U međuvremenu pitali smo naše influencer za komentar i dok većina nije htjela komentirati jer nisu upućeni u situaciju, ove žene odvažile su se podijeliti svoj stav s nama.

LANA KLINGOR MIHIĆ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lana Klingor Mihić (@lanatheklingor) on

"Pregledavajući njen Instagram ne nalazim provokativne fotografije jer sam isprva mislila, obzirom da je živjela u Iraku koji je vrlo konzervativna zemlja s jasnim stavovima gdje žena pripada, što pak smatram ogromnom diskriminacijom, da je nekome smetao njen način života i slike koje je objavljivala, no ne vjerujem, odnosno ne želim vjerovati da je ubijena zbog toga. Općenito sam užasnuta odnosom i zakonom  prema ženama u Arapskim zemljama i nadam se da ovo nije slučaj u kojem su željeli smaknuti, pa tako i ušutkati osobu koja se borila protiv diskriminacije žena."

ŽANA JURIŠIĆ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Žana (@zanajurisic) on

"Ubojstvo Tare Fares je dokaz da u mnogim zemljama život nije ono što i kakav bi život dostojan čovjeka trebao biti, jer biti prikraćen za slobodu govora, samim tim za najosnovnija ljudska prava, nama je nepojmljiv i dalek. Ubojstvo Tare, nažalost nije jedinstven slučaj u Iraku,  Tara je samo jedna u nizu od ubijenih (tzv.)”power women". Meni osobno, iz pozicije djevojke koja živi i radi na Zapadu, pa samim tim uživa sva ljudska i demokratska prava, štoviše, uzimam ih “zdravo za gotovo” (ruku na srce, takav život i treba biti), teško je shvatiti da se takve stvari mogu dogoditi i događaju u današnjem svijetu i vremenu.Tara je sigurno djevojka koja je željela pomicati parametre i tako približiti njihov stil života našemu. Međutim u zemlji koja ima preveliki broj fanatika koji nisu spremni i ne žele promjene, nije bilo sluha za njene “liberalne “ i demokratske stavove i rezultat je i ovaj nemili događaju kojem je i sama izgubila život. Suosjećam s Tarom, koja je u mojim očima, a sigurna sam i u očima mnogih - heroj. Njen influence sadržaj bio je važniji od mode, stila i ljepote. Ona ga je koristila da pomiče granice i zbog toga bila na meti onih koji siju mržnju, smrt i predrasude. Tara kao da je znala što je čeka, a najbolji dokaz za to je ova njena objava:  "Ne plaši me da postoje oni koji odbacuju postojanje Boga. Ono što me stvarno plaši jest da postoje oni koji ubijaju da dokažu postojanje Boga" "pa ipak je usprkos svemu, hrabro i dalje kročila put svojim uvjerenjima i vizijama kakav život može i treba biti. Počivaj u miru, Tara!"

Photo: instagram @janko_popovic_volaric

Komentari 0