Život

Danas je prosvjed protiv nasilja nad ženama: znaš li koliko su žena ubili partneri u posljednjih 5 godina?

  • Inicijativa ''Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama'' danas održava prosvjede protiv nasilja nad ženama diljem zemlje
  • Vrijeme da prekinemo šutnju
  • Za ovo Valentinovo, iskaži ljubav i poštovanje samoj sebi te se odazovi na prosvjed 

Živimo li uistinu u sigurnoj državi i civiliziranom društvu? Brojke koje je Ministarstvo demografije iznijelo povodom ratifikacije Istanbulske konvencije pokazuju da to definitivno ne vrijedi kad je riječ o nasilju nad ženama.  

Ubojstva

Koncem 2018. godine objavljeno je kako je u posljednjih 5 godina u Hrvatskoj ubijena 91 žena. U 70 posto slučajeve zločine nad ženama počinili su njihovi bližnji, a u čak 54 posto slučajeva ubojice su njihovi intimni partneri. 

Nasilje nad ženama 

Osim toga, čak 90 posto slučajeva svih nasilja nad ženama te nasilja u obitelji kvalificira se tek kao prekršajno djelo. U 2017. godini, prema statistikama, 8 tisuća žena bile su žrtve nasilja u više od 12 tisuća slučajeva nasilja u obitelji.

Nasilje u partnerskim vezama

Stravični su i podaci iznešeni unutar projekta ''Love&Respect - prevencija nasilja u adolescentskim vezama''. Oni kažu da čak 58 posto mladih, u dobi od 16 do 26 godina, doživljava različite vrste nasilja u partnerskim vezama. Najčešći oblik nasilja u partnerskim vezama zapravo je psihičko nasilje koje je, dakako, najteže dokazati. 

 | Autor: Facebook/Predrag Suka Facebook/Predrag Suka

Iako iz Ministarstva tvrde kako su ove brojke u polaganom opadanju, posljednjih dana i nismo takvog dojma. Nakon slučaja Daruvarac, kako da se ijedna žena u ovoj zemlji uopće osjeća sigurno? Zar nije vrijeme da podignemo glas? Ovog Valentinova, ljubav i poštovanje iskaži samoj sebi i - prekinimo šutnju. Inicijativa ''Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama'', nešto poznatija kao ''One Billion Rising Revolution'', danas organizira okupljanja na gradskim trgovima diljem zemlje.    | Autor: Facebook/Predrag Suka Facebook/Predrag Suka

Okupljanje u Zagrebu počinje u 12 h na Markovu trgu, a okupljanja se održavaju i u ostalim gradovima. Na riječkom Korzu, ispred Radije Rijeke, okupljanje počinje u 16:30 h, u Križevcima na Gradskom trgu također u 16:30 h. Žene prosvjeduju i u Zaboku gdje okupljanje počinje u 12:55 h na trgu Ksavera Šandora Gjalskog. U ovim trenutcima, prosvjed se već održava u Ogulinu, pored ogulinske golubice. 

Na Markovom trgu, poznato je, okupljeni će čitati svjedočanstva žena koje je RODA prikupila tijekom kampanje i podsjetiti Vladu na sve što je obećala učiniti da zaštiti zdravlje žena. Iz inicijative poručuju kako je dosta nasilja u zdravstvenim ustanovama, na sudovima, na poslu, partnerskog nasilja. I nasilja od strane institucija samih! Čak i ako radiš, prosvjed možeš podržati tako da ćeš pročitati neka od dostupnih svjedočanstava žena te to zabilježili i podijeliti, a svi oni koji se pitaju što se s ovom inicijativom događa u njihovu gradu mogu se javiti inicijativi One Billion Rising. 

Photo: Facebook/Predrag Suka
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • RosaF1

    Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko ... prikaži još!