Život

Danas je dan Palčića. Evo kako im možeš pomoći

U povodu Svjetskog dana prijevremeno rođene djece popričali smo sa Željkom Vučko, predsjednicom "Palčića", jedine udruge u Hrvatskoj čiji je cilj unapređenje skrbi za prijevremeno rođenu djecu

Danas se obilježava Svjetski dan prijevremeno rođene djece i tim povodom će u više od 20 hrvatskih gradova ljubičastim svjetlom biti osvijetljene poznatije građevine. Iz udruge "Palčići" pozivaju roditelje sa svojom djecom na okupljanje. Puštat će se ljubičasti baloni, građani se pozivaju na nošenje ljubičaste boje, a moto dana je "Nosi ljubičasto, svijetli ljubičasto, podigni palac za Palčiće". 

Udruga i Klub roditelja nedonoščadi "Palčići" gotovo deset godina uspješno provodi akcije prikupljanja donacija za unapređenje skrbi prijevremeno rođene djece. Projekt koji je trajao pet godina "Palčić gore" je završio prošle godine, a novi je u nastajanju. 

 | Autor: Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić

Predsjednica udruge i kluba Palčići, Željka Vučko, je na taj projekt, ili kako ga ona voli nazvati, svoje peto dijete, itekako ponosna. "Projekt Palčić gore je završio prošle godine u ožujku kao projekt tog naziva, međutim, ušli smo u novi projekt koji je zapravo još uvijek na papiru", ističe gospođa Vučko. Projekt će se zvati "Palčić gore za Petrovu". 
"Projekt kreće kada riješimo papire. Kao što znamo, u našoj državi državi postoji cijeli niz humanitarnih akcija koje to i jesu i nisu... 'Palčići' vole biti transparentni u svemu što rade - tako je svaka lipa koja je ušla na račun Kluba roditelja nedonoščadi Palčići potrošena isključivo i samo na uređaje."

 

"Mogu obećati, dok moje ime stoji iza udruge, da će svaka lipa uplaćena na račun za uređaje na to biti zaista i utrošena."

Kao što je Željka Vučko istaknula, sve potrebna papire još nemaju: "Nažalost, humanitarne akcije u Hrvatskoj mogu trajati najdulje tri godine. Pričamo o projektu od 30 milijuna kuna, imamo obećanje ministra Kujundžića da će Ministarstvo pokriti adaptaciju postojećeg prostora, a udruga "Palčići" uređaje. Ovo je golem projekt i nema šanse da on traje tri mjeseca, a ni samo tri godine. No, 'Palčići', kao i u proteklom projektu, neće odustati dok ne ostvare svoj cilj."

'Svi smo volonteri'

Ona ističe kako rad kluba i udruge Palčići prije svega ima cilj opremiti bolnice i učiniti sve što je u njihovoj moći da sam start prijevremeno rođene djece bude što lakši. Kako smo se do sada u Hrvatskoj susretali s raznim manipulacijama oko humanitarnih akcija, Željka Vučko ističe kako kod udruge "Palčići" nema mjesta netransparentnosti jer sve je vidljivo na web stranici i Facebook profilu:
"Dakle, novac nije potrošen na plaće, rad zaposlenih ili neke naknade, apsolutno svi koji sudjeluju u projektu su volonteri. Pričam o pet žena u Republici Hrvatskoj koje su voditeljice podružnica i koje se aktivno bave radom s Palčićima uz svoj posao, uz svoju djecu i sve ostalo što podrazumijeva obitelj i obaveze, a osobito zato što su sve one i majke Palčića. Imamo malo intenzivniji život nego je uobičajen..."

 | Autor: Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić

I sama je majka djece Palčića

"Ja sam majka četvero djece, njih troje su Palčići koji su danas, Bogu hvala, odrasli ljudi, koji su prošli svoju priču zajedno sa mnom, ali tu priču ni oni, ni ja nikada nećemo zaboraviti... Uz to sam zdravstveni djelatnik i otkako sam prije 26 godina počela raditi, stalno doživljavam susrete s Palčićima. Ja ću slobodno reći da sam se zaljubila u njih na prvom susretu i uvijek sam se divila snazi i hrabrosti te djece i svim njihovim borbama. Valjda mi je zato i Bog dao moju djecu Palčiće, da bih shvatila što znači biti roditelj prijevremeno rođenog djeteta."

Zagrljaj i utjeha za uplakane majke

"Nekako sam imala potrebu na tim hodnicima zagrliti uplakanu majku, porazgovarati s njom, pokušati je utješiti, pomaziti to dijete u inkubatoru, jer to su predivna mala bića i čovjek ne može ostati ravnodušan i ne može se ne zaljubiti u njih. I tako se rodila moja ljubav prema Palčićima."

 | Autor: Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić

Solidarnost roditelja je neprocjenjiva

"Moj život je osim mojoj djeci, podređen i Palčićima, dišem i radim s njima od 0 do 24. Naučili su me poredati ljestvicu u životu na jedan sasvim drugačiji način. Prije 15-ak, 20-ak godina, kada sam ja rađala svoje Palčiće, ono važno što sam imala bila je pomoć roditelja koji su već prošli takva iskustva, priče majki u bolničkim krevetima, hodnicima i upravo zato odlučila sam s nekolicinom roditelja pokrenuti udrugu. Jedina smo udruga u Hrvatskoj koja se bavi problematikom prijevremenog rođenja. Znamo da je uz sav trud i rad naših liječnika, medicinskih sestara i medicinskog osoblja pomoć roditelja koji je prošao isto iskustvo nezamjenjiva i neprocjenjiva. Samo onaj tko je hodao u tim cipelama može shvatiti zapravo s čim se mi sada borimo."

Medicinsko osoblje je vrhunsko

"Moramo priznati da je medicinsko osoblje u Hrvatskoj vrhunsko. Moje zadnje i najmlađe dijete je trebalo operaciju u inozemstvu i tada sam shvatila koliko je zdravstveni sustav u Hrvatskoj prijateljski nastrojen prema nama korisnicima tog sustava jer izvan Hrvatske ste kao Pale sam na svijetu. U inozemstvu sve plaćate. Roditelji Palčića u Hrvatskoj plaćaju razvojnu terapiju koja je potrebna za daljnji razvoj djece. Sve drugo ide na teret zdravstvenog sustava. Naša djeca, kao što je rekao jedan od bivših ministara kojeg ne želim sada imenovati, su veliki teret zdravstvenog sustava i velik trošak zdravstvenog sustava. Nama roditeljima je to jasno, pogotovo mi koji smo pokušali liječiti svoje dijete vani, dobro znamo koliko košta jedan bolnički dan mog djeteta. 

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Bitno je pružiti pomoć od samog početka

"Odgovorno tvrdim da ako smo u samom početku prijevremeno rođenom djetetu dali najbolju moguću skrb, ako smo im dali najbolji mogući start, dobit ćemo zdravo dijete. Liječnici i sestre su vrsni majstori improvizacije jer ono što oni prolaze, s tim se ne bi mogao nositi bilo tko. Zahvaljujem medicinskom osoblju koje je skrbilo o mojoj djeci, koja su imala vrhunsku skrb i zahvaljujući tome su danas zdrava djeca. Djeca koja ne dobiju takav početak zbog raznih okolnosti - zbog neopremljenosti, zbog nedostatka uređaja, zbog smanjenog broja uređaja - ona su, nažalost, u budućnosti cijeli svoj život na teretu zdravstvenog sustava."

Simbolika današnjeg dana je od neprocjenjive važnosti. Čak i dok je novi projekt udruge "Palčići" u nastajanju, svi se u prikupljanju dobrovoljnih sredstava mogu priključiti već sada i to putem web stranice i Facebook profila "Palčići".
Pomozi i ti hrabrim Palčićima!

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0