Život

Blizanke iz Osijeka osvajaju modnu scenu u New Yorku

Sestre Ivana i Marija Ćurić iz Osijeka već 15 godina žive u Americi u kojoj su ostvarile zavidnu karijeru u modnom biznisu. Danas osim što surađuju s mnogim dizajnerima, imaju i vlastiti brend kojeg su već prepoznali i slavni

Ova priča počinje kao i svaka druga u kojoj nakon završenog fakulteta cure kreću u ''bijeli svijet'' raditi i putovati na neko određeno vrijeme kako bi stekle iskustvo.  Tako su blizanke Ivana i Marija nakon diplome  na osječkom Pravnom fakultetu odlučile otići na godinu dana u Ameriku, putovati i uz to raditi sezonske poslove. 

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

''Nakon nekoliko mjeseci smo shvatile da nam je New York dao neki kao nevidljivi izazov i “cilj” koji mnogi imigranti dobiju. Puno ljudi misli ako su došli u New York da je to sad to i da će uspjeh pasti s neba, no to je daleko od istine'' - govori nam Ivana i dodaje ''Sestra i ja smo vrlo rano shvatile da je jedini način postizanja uspjeha u bilo čemu rad, rad i samo rad. Sanjariti o uspjehu i da ćeš jednog dana biti na “Oprah Showu” je doslovno budalasto razmišljanje jer tko ne radi i ne kuca na vrata, neće nikad nikamo dospjeti.''

Shvativši tu ''tajnu'' sestre Ćurić su odmah krenule s poslovima u modi. Bilo je tu svega. Od stažiranja, pa do odlazaka s jednog posla na drugi u modnim korporacijama i modeliranja. U svim tim poslovima stvorile su dobre poslovne veze s utjecajnim ljudima. Radile su po tri, četiri posla, a osim modnih poslova, podučavale su djecu hrvatski jezik. 
 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Marija, koja je po struci diplomirana pravnica, odlučila je upisati jedan od najprestižnijih modnih fakulteta u svijetu, The New School of Design-Parsons, i diplomirala je s izvrsnim uspjehom. Inače je velika ljubiteljica svega prirodnog, pa je počela pokazivati veliki interes za traper i načine na koje bi mogla ujediniti modu i brigu za očuvanje okoliša. Na faksu je prezentirala kako se traper može reciklirati i usput pomoći očuvanju okoliša, a profesorici se prezentacija toliko svidjela da ju je odmah spojila s malom kompanijom u kojoj je Marija kreirala nekoliko dizajna na traperu, a koji su se prodavali u prestižnoj robnoj kući ''The Saks'' na Petoj aveniji. Njihove modele nosile su zvijezde poput Gwen Stefani, Jessice Alba i Blake Lively.

Osim što je Marija radila za velike korporacije kao što su Anna Sui i Diane Von Furstenberg, njezina fasinacija traperom nije prolazila. Sestre su tada odlučile napraviti svoju modnu liniju i dati joj šansu da vide kako će se razvijati. Prvo što je Marija oslikala bile su borosane iz Borova te su ih ljudi na svakom koraku zaustavljali i pitali gdje su ih kupile. 
Ivana,
također diplomirana pravnica, nastavila je karijeru u pravu baš kao i njezin otac i veliki uzor Ilija Ćurić, te je magistrirala na Jeshiva University s diplomom u intelektualnom vlasništvu, gdje je uzimala sate povezane s modom kao što je “Autorsko pravo”, “Pravo vlasništva” ,“Modno pravo” i ostale povezane predmete. Sestrama je uvijek na pameti kreativnost te ljubav za pravom i - kako to dvoje spojiti.

 

A post shared by Curic&Curic (@curicandcuric) on

Tako je nastao je brend pod nazivom ''Curic&Curic'', te su 2017. godine predstavile eko-liniju i kažu da su zasad jako zadovoljne.
''Velika podrška su nam oba roditelja, a našu majku Miru Ćurić nazivamo kreativnim savjetnikom jer njezina modna osviještenost i unikatni stil nam daju veliku inspiraciju za žene u 50-ima koje još uvijek žele izgledati zgodno'', kažu sestre te dodaju:

"Od naših zvijezda darovale smo oslikanu jaknu Lani Jurčević koja je bila jako zadovoljna modelom. Tajči Cameron nam je bliska prijateljica i ona podržava i nosi nas traper. Hrvatska glumica Judita Franković je od nas na poklon dobila oslikan traper prsluk s likom njezine najdraže umjetnice Fride Kahlo. 

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić
 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić ''Do sada smo uvijek imale odlične klijente, a među slavnima i poznatima su Mena Suvari koja obožava David Bowieja pa joj je Marija oslikala  jaknu s njegovim likom. Serena Williams je naručila jaknu za sebe i svoju kćer Olympiju na kojoj će obje imati poseban dizajn. Maria Menounos i Brie Bella, WWE hrvačice, su jedne od naših klijentica. Urednica časopisa ''US Weakly'' Jennifer Peros je velika ljubiteljica naše traper linije.Jedna od najdražih nam je Kelly Bensimon, bivši svjetski model i reality zvijezda koju se može vidjeti u reality showu ''The Real Housewives of the New York City'' i koja je osim kratkih hlačica naručila i duge traperice. S Kelly smo odlučile proširiti suradnju te možda uskoro izbaciti capsule kolekciju u suradnji s tom poznatom američkom modnom ikonom.''
 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić Kelly Bensimon s kratkim hlačicama Curic&Curic

 

A post shared by Curic&Curic (@curicandcuric) on

Jedna od zanimljivosti je da su sestre redovite gošće na 'NY Fashion Weeku'' i da su upoznale velike zvijezde poput Gigi i Belle Hadid, za koje kažu da su jako drage i odlično odgojene djevojke. Još jedna zanimljivost je da su dobile ponudu da budu dio reality showa vezanog za blizance, ali su odbile jer im se nije svidjela ideja koju su producenti imali. 

Sestre za kraj imaju i poruku: ''Snovi su samo za sanjanje te se jedino ostvaruju uz velik i konstantan rad. Gdje god živiš je tako, bila to Amerika, Njemačka ili Hrvatska. Niti jedna zemlja svijeta ne nudi uspjeh besplatno, pa tako ni Amerika. Mladi, samo naprijed i ne odustajte od zamisli, izuma, pisanja ili bilo čega u što vjerujete''.

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0