Život

Berlin proglasio Dan žena neradnim danom. Možemo li, molim, to izglasati i kod nas?

Za stanovnike Berlina 8. ožujka bit će neradni dan (i muškarci su profitirali!) nakon što ga je lokalni parlament proglasio državnim praznikom

Berlinski parlament, u srijedu, 23. siječnja, odobrio je prijedlog zakona kojim bi se Međunarodni dan žena obilježavao kao državni praznik. Tim činom Njemačka je postala jedina država u kojoj je Dan žena državni praznik, makar samo u Berlinu. Senat grada i savezne pokrajine Berlin kojim upravlja koalicija Socijaldemokrata, Zelenih i lijevih stranaka glasovali su te je rezultat bio 87 naprema 60 glasova za ovu odluku.

Derya Caglar, glasnogovornica za ravnopravnost zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) izjavila je ''Ova odluka je veliki znak za napredak u procesu postizanja ravnopravnosti muškaraca i žena.''

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Dan žena je tako tako postao deseti praznik na kalendaru u ovoj njemačkoj pokrajini. Berlin je 2018. godine imao najmanje državnih praznika u cijeloj Njemačkoj, samo 9, za razliku od Bavarske koja u ime toga ima 13 neradnih dana. Berlinska gospodarska komora kritizirala je novi praznik jer smatraju da će uzrokovati smanjenje gospodarske aktivnosti za 0,3 posto. 

Državni zavod za statistiku u Hrvatskoj povodom dana žena objavi statistiku o statusu žena u Hrvatskoj, kojih je prema procjeni stanovništva krajem 2015. u Hrvatskoj bilo 2,2 milijuna odnosno 51,7 posto pa nam se tema čini vrlo atraktivna premda se pitamo zašto samo žene nisu dobile taj neradni dan? 

Photo: Pixsell/Sanjin Strukic

Komentari 0