19. veljače 2015.

Vježbanje za sreću

Thinkstock.

Partneri koji zajedno vježbaju, trče, voze bicikl ili samo brzo hodaju povezaniji su, ističu psiholozi. Prema jednom nedavno provedenom istraživanju, čini se da sa zajedničkim vježbanjem u odnos parova koji se "zajedno znoje" ulaze novi život i nova energija.

Provedeno je nekoliko istraživanja da bi se ustanovilo kako vježbanje utječe na parove i svako je iznjedrilo neki novi detalj. Istraživanje iz 2000. Arona, Normana, E.N. Arona, McKenne & Heymana pokazalo je da partneri koji zajedno vježbaju imaju stabilnije veze te su zadovoljniji vezom i sobom, a godine su to i potvrdile jer je većina ispitanih ostala zajedno. Ako vam vježbanje inače malo teže pada, možda će vam biti lakše ako počnete vježbati u paru. I ne samo da bi se moglo pokazati da je tako lakše izvoditi različite vježbe nego se pred partnerom postižu i bolji rezultati, a veza cvjeta.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Još je jedno istraživanje iz '60- ih godina pokazalo da su učinkovitije vježbe koje se izvode u društvu. Brže ćete trčati i istrčati više kilometara, napraviti više sklekova, izdržati dulje na spravi za vježbanje i, ukratko, imati mnogo više pozitivnih učinaka od vježbanja ako vas netko gleda, a sve se to pojačava ako su te druge oči vašeg partnera. Osim toga, čini se da su nakon zajedničkog vježbanja partneri zadovoljniji i sobom i partnerom. Djelomično je to zbog toga što se tijekom zajedničkog vježbanja preklapa više pozitivnih aspekata: odradili smo nešto što smo si zacrtali, pa i više od toga, i pritom smo provodili vrijeme sa svojim partnerom umjesto da svatko vježba na svojoj strani.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Ali tu je i faktor privlačnosti. Spomenuto je istraživanje pokazalo kako zajedničko vježbanje povećava privlačnost među partnerima i pojačava im zaljubljenost. Vježbanje pojačava simptome fiziološkog uzbuđenja kao što su znojne ruke, brži puls, ubrzano i pliće disanje. Ti simptomi na mnoge načine odražavaju i sliku osobe u stanju uzbuđenja pobuđenu romantičnim razlozima.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Katkad ljudi mogu lako zamijeniti fizičko uzbuđenje za romantičnu privlačnost i s većom se pažnjom početi odnositi prema partneru, što je pokazalo istraživanje Duttona i Arona još 1974. To potiče partnere da ponovo vježbaju zajedno i čini ih privlačnijima u očima onog drugog. Ali učvršćuje se i odnos općenito. Stručnjaci ističu da parovi koji vježbaju zajedno imaju kontekst više za svoje zajedničko djelovanje. Vježbanje može doista biti zajedničko: možete vježbati istim ritmom, dizati utege u istom ritmu, mjeriti brzinu svom partneru pa on vama pa si dodavati naizmjence loptu. Tako se, kažu stručnjaci, razvija neverbalna komunikacija i poboljšava razumijevanje među njima. Nakon toga nećete imati mnogo potrebe za raspravama, nedoumice će se riješiti prije nego što nastanu, iznojit ćete ih zajedno.

Slike detaljnije pogledaj u galeriji...

SuperMilu pratite i na Facebooku.

Komentari 0