02. veljače 2016.

Svizac nije vidio svoju sjenu: Uskoro ćemo u proljetne krpice

themoviedb.org.
1/14

Sviščev dan slavi se 2. veljače kada u središnjoj Pennsylvaniji željno očekuju kakvo će vrijeme prognozirati svizac... Prema legendi, ako je oblačno i svizac se pojavi iz svog brloga tog dana, onda će biti rano proljeće, a ako je pak sunčano, svizac će vidjeti svoju sjenu i navodno se vratiti u nastambu, te će zima, odnosno hladno vrijeme, trajati još tri tjedna...

Ovaj praznik prate jutarnji festivali koji promatraju svisca kako izlazi iz svoje nastambe. Prvi put je zabilježen 1841. U jugoistočnoj Pennsylvaniji ovo je velik događaj za vrijeme kojeg se servira hrana, održavaju govori te održavaju skečevi i predstave. Najveća proslava sviščeva dana je u Punxsutawneyju, gdje se nalazi svizac Punxsutawney Phil. Ova je tradicija još više pažnje dobila 1993. kad se pojavio i film Beskrajni dan.

 | Autor: themoviedb.org themoviedb.org

Ove godine svizac nije vidio svoju sjenu, pa će proljeće stići ranije! No, ljubitelji zime i dalje ne trebaju očajavati. Svizac je vremensku prognozu za sljedeća tri tjedna pogodio još 2014., a prije toga tek 1999. godine... Baš se pitamo jesu li predviđanja točna i danas? Vjerovat ćemo mu pa donosimo galeriju komada kojima se možete pripremiti za proljeće. 

 | Autor: themoviedb.org themoviedb.org

Komentari 0