Stars

Znaš li koja je najemitiranija pjesma 20. stoljeća?

Unatoč tome što su joj velika imena glazbene industrije predviđala propast zbog predugog trajanja, ova pjesma postala je jedna od najpoznatijih kompozicija ikada napravljenih

Traje gotovo šest minuta, ne slijedi tipičnu strukturu stihova i refrena, sastoji se od nekoliko različitih odlomaka, uključujući i operni dio, malo balade i dobru dozu rocka. Sve to je 'Bohemian Rhapsody', svijetu najpoznatija pjesma legendarne grupe Queen koja na svoj popis može dodati još jedno izvanredno priznanje - postala je najslavnija i najemitiranija pjesma 20. stoljeća

Naime, popularni singl i glazbeni video iz 1975. godine u ponedjeljak je dosegnuo 1,6 milijardi pregleda i preslušavanja i tako nadmašio 'Sweet Child O'Mine' Guns N 'Rosesa' i 'Smells Like Teen Spirit' od Nirvane. Universal Music Group (UMG) koji predstavlja grupu Queen koristio je sve globalno dostupne streaming usluge (uključujući  Spotify, Deezer i YouTube) kako bi utvrdio ukupnu količinu preslušavanja pjesme.

Lucian Grainge, predsjednik i glavni izvršni direktor UMG-a, rekao je: "Pjesma 'Bohemian Rhapsody' jedna je od najvećih pjesama jednog od najvećih bendova u povijesti. Ponosni smo što predstavljamo grupu Queen i oduševljeni smo što je pjesma inspirirala nove fanove diljem svijeta više od četiri desetljeća nakon objavljivanja. Čestitam Queenu i dugogodišnjem menadžeru Jimu Beachu na nevjerojatnom postignuću koji dokazuje trajni sjaj grupe Queen"

Gitarist i osnivač rock benda, Brian May, također je izrazio svoju zahvalnost. "Rijeka rock glazbe pretvorila se u potoke. Jako sam sretan što naša glazba još uvijek teče do maksimuma", rekao je May. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Možda vas zanima Danas je godišnjica njegove smrti: 10 stvari koje (možda) nisi znala o Freddieju Rubrika Stars Stars

Legendarnoj pjesmi koju je napisao prerano preminuli Freddie Mercury popularnost je naglo porasla i nakon prikazivanja filma o epskoj priči o jednom od najvećih rock bandova svih vremena. Pet tjedana nakon prikazivanja filma u kinima, film je zaradio 600 milijuna dolara i tako postao biografski film s najvećom zaradom. Rami Malek koji je u filmu utjelovio Mercuryja nominiran je za Zlatni globus i prestižnog Oscara sljedeće godine. 

'Bohemain Rhapsody' također je jedina pjesma koja je dvaput bila božićni broj u Velikoj Britaniji. Također je bila na prvom mjestu na britanskim ljestvicama devet tjedana za redom i tako postigla rekord. Pjesmu su do sada obradili brojni hrabri umjetnici, uključujući Robbieja Williamsa, Kanyea Westa i Pink. Sve je uistinu prilično nevjerojatno, kada se uzme u obzir da se pjesmi nije htjelo dati šansu za snimanje, a kamoli za prodaju.

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0