Stars

Danas je godišnjica njegove smrti: 10 stvari koje (možda) nisi znala o Freddieju

Jedan od najvećih i najpoznatijih pjevača na svijetu umro je na današnji dan prije 27 godina, a gotovo tri desetljeća kasnije popularnost legendarnog frontmena grupe Queen ne blijedi

Na današnji dan prije 27 godina, Freddie Mercury, poznatiji kao vokal grupe Queen, umro je od komplikacija uzrokovanih HIV-om u svom domu u Londonu. Ostao je zapamćen po osebujnom i bogatom glasu, slavnim brkovima te brojnim hitovima koje je stvorio i otpjevao za života. U sjećanju na njega, izdvojili smo 10 zanimljivih činjenica koje možda nisi znala o ovoj glazbenoj legendi. Donosimo ih u nastavku: 

1. Ime mu je bilo Farrokh Bulsara

Slavna rock zvijezda svijetu je poznata pod imenom Freddie Mercury, međutim njegovo pravo ime je Farrokh Bulsara. Mladi Farrokh počeo se nazivati Freddie kada je pohađao internat za dječake - Sveti Petar. Službeno je promijenio ime oko 1970. godine kada je formiran Queen. 

2. Rođen je u Zanzibaru

Za većinu svojih fanova Freddie Mercury bio je Britanac, ali njegov identitet bio je puno složeniji. Njegovi roditelji bili su Indijci čiji preci dolaze iz Perzije, a on je rođen u Stone Townu, Zanzibar (sada Tanzanija). Njegova obitelj preselila se u Britaniju kako bi njegov otac mogao nastaviti karijeru u Britanskom kolonijalnom uredu. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

3. Službeno je najbolji pjevač svih vremena

Grupa austrijskih, čeških i švedskih znanstvenika provela je istraživanje koje je objavljeno u Logopedics Phoniatrics Vocology, a prema kojemu je Freddie Mercury proglašen najboljim pjevačem svih vremena. Između brojnih činjenica koje su prikupili, zaključeno je da su se njegove glasne žice kretale brže nego kod drugih ljudi. Dok će tipični vibrato fluktuirati između 5,4 Hz i 6,9 Hz, Mercuryjev je bio 7,04.

4. Dizajnirao je logo Queena

Osim svojim savršenim glasom, Freddie je pomogao bendu pri njihovom brendiranju. Zahvaljujući diplomi umjetnosti i grafičkog dizajna s Ealing Art koledža dizajnirao je grb za bend. Grb je napravljen od znakova horoskopa svakog od članova benda – rak za Briana Maya, dva lava za Johna Deacona i Rogera Taylora te znak djevice za njega. "Q" i kruna reprezentiraju ime benda, dok feniks sve štiti. 

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

5. Obožavao je mačke

Najveći pjevač svih vremena obožavao je mačke i u jednom ih je trenutku imao čak deset. Neke od njih imale su svoje portrete, za Božić im je poklanjao darove, a svoj solo album "Mr. Bad Guy" iz 1985. godine posvetio je svojoj mački Jerryju, ali i Tomu, Oscaru i Tiffany, kao i svim ljubiteljima mačaka diljem svijeta. Osim toga, jedna pjesma s Queenovog albuma "Innuendo" nazvana po jednoj od njegovih najomiljenijih, velikoj trobojnoj prugastoj mački Delilah

6. Zaštitni znak dogodio mu se slučajno

Freddiejev zaštitni znak - stalak mikrofona bez postolja, dogodio se sasvim slučajno. Naime, jednom prilikom tijekom koncerta Queena silovito je potegnuo stalak koji je puknuo i odvojio se od postolja, a on je samo nastavio nastupati. Postolje nije vratio do kraja svoje karijere. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

7. Po njemu su nazvani asteroid i sorta ruže

Jedna sorta žutih ruža koja je otkrivena i predstavljena nekoliko godina nakon Freddiejeve smrti 1991. godine, nosi upravo njegovo ime. Naime, kako su pjevaču žute ruže bile omiljene, neki članovi Freddie Mercury Fan Cluba u čast svom idolu platili su da se sorta nazove njegovim imenom. Povodom njegova 70. rođendana, po njemu je nazvan i asteroid.

8. Jedan dan prije smrti objavio da boluje od AIDS-a

Unatoč tome što su mnogi pretpostavljali da je bolestan, Freddie i njegov menadžer su samo jedan dan prije njegove smrti obavijestili javnost da pjevač boluje od AIDS-a. O njegovom se slučaju nagađalo nekoliko godina jer je Mercury izgledao vrlo bolesno, a i turneje Queena su postajale sve rjeđe. Mnogi fanovi bili su vrlo uzrujani zbog njegove kasne izjave za javnost jer su smatrali da je ranija objava mogla utjecati da se skupi veliki novac za liječenje. 

 | Autor: Getty Images Getty Images Freddie Mercury s bivšom djevojkom Mary Austin

9. Gotovo cijelo svoje bogatstvo ostavio je bivšoj djevojci

Unatoč tome što je bio homoseksualac, smatra se da je Mary Austin bila Freddiejeva ljubav života i nadahnuće za pjesmu "Love of my life". Nakon prekida dugogodišnje veze, Freddie i Mary ostali su vrlo bliski prijatelji, a ona mu je bila i najveća podrška kad je umirao od komplikacija AIDS-a. Stoga ne čudi što je veći dio svog bogatstva ostavio upravo njoj, uključujući i veličanstvenu palaču i autorsku nagradu.  

10. ...i samo ona zna gdje se nalazi njegov grob

"Ljubav svog života" kako ju je Mercury nazivao, nekoliko dana prije smrti zamolio je da uzme njegove ostatke i urnu smjesti na nepoznatu lokaciju. Ona je to i učinila pa se do dana današnjeg ne zna gdje je Freddiejev posmrtni pepeo. "Znali smo da se možemo povjeravati i biti sigurni jedno uz drugoga, kao i da se namjerno nikad nećemo povrijediti", rekla je Mary u jednom intervjuu i tako dala naslutiti da nikada neće otkriti ovu tajnu.

Photo: Getty Images

Komentari 0