Stars

Znamo sve pikanterije s britanskog kraljevskog dvora!

Britanski kraljevski dvor i njegove glavne zvijezde, Kate Middleton i Meghan Markle, plijene pažnju obožavatelja diljem svijeta, a da je dinamika u povijesti bila vrlo slična dokazuju brojne legende o prijateljstvu Elizabete I i Mary Dudley. Evo koje su bile tajne njihova prijateljstva...

Zanima li te ponekad kako izgledaju dvorska prijateljstva? Ili kako je ideja dobrog prijatelja evoluirala od nekad do danas? Iako povijest bogato izvještava o ratovima i ekonomiji, rijetke su priče o ženskim prijateljstvima poput onog između Elizabeth I i Mary Dudley. Sjedamo u vremeplov i vraćamo se sve do šesnaestog stoljeća jer ove pikanterije nipošto ne bi smjela propustiti:
 

1.  Prijateljstvo na dvoru nikad nije lako, a njihovo je bilo duboko iznad drugih 

Elizabeta I bila je kćerka kultnog kralja Henrika VIII i njegove druge supruge Anne Boleyn koja je pogubljena kad je mala Elizabeta imala samo dvije i pol godine. Njen put do trona, na koji je konačno sjela 1558. godine, nipošto nije bio lagan. Za vrijeme vlasti svoje polusestre, provela je godinu dana u zatočeništvu, a kao posljednja kraljica iz dinastije Tudora postala je toliko slavna da je po njoj nazvana cijela era - Elizabetansko doba. Među njenim dvorjanima nalazila se i Mary Dudley, poznata i kao Mary Sidney. Dvije žene upoznale su se i zbližile na dvoru, a britanska povijest piše kako su jedna u drugoj vidjele povjerenice i uzdanice u dobru i zlu. Nije ih razdvojila čak ni razlika u hijerarhiji - Elizabeta je vladala, a Mary služila.  | Autor: instagram @janko_popovic_volaric instagram @janko_popovic_volaric Kraljica Elizabeta I prikazana na vitraju.
 

2.  Dijelile su prijatelje, ali i neprijatelja

Iako se kao vladarica bila uistinu omiljena i njeno doba predstavlja kulturni i ekonomski vrhunac, Elizabeta I često se morala susretati s raznim protivnicima. Osim što je bila jedino preživjelo dijete iz veze Henrika VIII i Anne Boleyn, borila se protiv parlamenta koji ju je htio pošto-poto udati te protiv cijelog niza političkih neprijatelja. Sve to bilo bi mnogo teže bez barem jedne ženske ruke da joj pomaže u dvorskim intrigama. Povijest bilježi kako je Mary Dudley bila izrazito mudra saveznica te kako je znala dati uistinu korisne savjete svojoj prijateljici. 

3. Bile su prave majstorice čuvanja tajni 

Nije tajna da je Elizabeta I poznata i kao Kraljica Djevica. Upravo tako zove se i raskošna BBC-jeva mini serija o njoj snimljena 2005. godine. Naime, Elizabeta se nikada nije udavala, ali kruže priče da je, strastvena kao i njena majka Anna Boleyn, voljela biti okružena zgodnim muškarcima. Također, vjeruje se da je samo jednog čovjeka istinski voljela. Riječ je o Robertu Dudleyu, Marynom bratu. Svog je miljenika kraljica, jasno, postavila na svoj dvor, a tračevi o njihovoj vezi rasplamsali su se 1587. godine kada se dotični Arthur Dudley prijavio kao njihov nezakoniti sin. Istina? Osim njih dvoje, istinu je vjerojatno znala samo Mary, a ona je odlučila zauvijek šutjeti. 
 | Autor: instagram @janko_popovic_volaric instagram @janko_popovic_volaric Portret Roberta Dudleya.

4.  Bile su spremne dati život jedan za drugu 

Kada je kraljica Elizabeta oboljela od velikih boginja 1562. godine, Mary Dudley bila je jedna od rijetkih kojih nije bilo strah njegovati bolesnu kraljicu. Osim toga, dok je kraljica bolovala, vješta i mudra Mary pojavljivala se kao njena glasnogovornica u pregovorima s diplomacijom. Naposljetku, boginjama se zarazila i sama Mary te je ostatak života provela zauvijek obilježena ružnim ožiljcima. Ipak, bila je to divna i velika žrtva za prijateljstvo.

Možda vas zanima Znaš li koja je tajna 40-godišnjeg prijateljstva Oprah Winfrey i Gayle King? Rubrika Life&style Life&style  | Autor: instagram @janko_popovic_volaric instagram @janko_popovic_volaric Portret Mary Dudley

5. Obiteljski problemi nisu ih mogli zaustaviti 

Jesi li znala da je Mary svoju treću kćer, koja se rodila baš u kući njena brata Roberta, nazvala baš Elizabeta? Slučajnost ili prijateljstvo duboko iznad drugih? Bilo slučajno ili ne, lijepo je da Maryina udaja za Henryja Sydneya nije razdvojila dvije prijateljice. Vjerojatno se nije bilo lako družiti čak i kada je Mary naposljetku rodila i svoje sedmo dijete. Na koncu ih je razdvojila samo bolest zbog koje je 1579. godine Mary prestala biti u službi kraljice. 

Britanski dvor i danas privlači pažnju ljudi diljem svijeta, a ovo je živi dokaz da je u povijesti bio jednako dinamičan. Meghan i Kate imale su od koga naučiti, nadamo se da su ovu lekciju prijateljstva već savladale.

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: instagram @janko_popovic_volaric