Stars

Životni put Damira Kedže - od teen zvijezde i operacije čeljusti do velikog povratka i Eurovizije

  • Sasvim dramatičan rasplet dogodio se na na ovogodišnjoj Dori, u dvorani 'Marino Cvetković' u Opatiji, gdje su publika i stručan žiri glasali za najbolju od 16 skladbi
  • Najviši zbirni broj bodova podjednako su osvojili Damir Kedžo i Mia Negovetić, no pobjedničku pjesmu ipak je odlučio veći broj glasova publike pa će tako Kedžo putovati u Rotterdam
  • Njegov životni put je bio sve samo ne lagan, a mi ti u tekstu otkrivamo kako je došlo do njegovog velikog povratka na scenu

Hrvatsku će na 65. Eurosongu u svibnju predstavljati Damir Kedžo čija je pjesma ''Divlji vjetre'' u subotu navečer proglašena najboljom među 16 skladbi koje su na ovogodišnjoj Dori pokušale izboriti najbolji plasman. Međutim, u tijesnoj utrci s kolegicom Miom Negovetić koja je osvojila isti broj bodova sa svojom pjesmom ''When it comes to you'', presudili su glasovi publike koji su bili važniji od ocjene stručnog žirija. 

''Mama, pobijedio sam na Dori'',  ushićeno je komentirao pobjedu Kedžo u Opatiji. Pjevač koji za sebe kaže da je emotivac, jer smatra da drugačije ne bi niti mogao funkcionirati kao umjetnik, uistinu je na pozornici u Opatiji bio preplavljen emocijama, tim više jer se radilo o ostvarenju svog najvećeg glazbenog sna iz djetinjstva

Umjetničko sazrijevanje

No, za 32-godišnjeg pjevača iz Omišlja na Krku, koji je kao dijete htio biti ginekolog, uspjeh nije nimalo slučajan. Zaokretu prema glazbenoj karijeri presudilo je sudjelovanje na talent showu  'Story Super Nova' . Instantno je postao miljenik publike, a godinu dana nakon završetka showa postao je član prvog hrvatskog boy benda 'Saša, Tin i Kedžo'. Iako je bend postigao ogroman uspjeh, ubrzo se raspao, a Damir je uzeo pauzu za svoje umjetničko sazrijevanje.

''Sve to što se meni dogodilo sa 16 godina bilo je posebno i životno neprocjenjivo iskustvo. Nama su se stvari dogodile preko noći i nakon što je ta faza u životu završena morao sam napraviti stanku. Resetirati se od svega. Puno sam radio na sebi, pjevanju i svemu što želim biti'', izjavio je Kedžo za Večernji list.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Intervju za Doru 2006. godine 😊🎶 #SasaTinKedzo

A post shared by DAMIR KEDZO OFFICIAL FP (@damirkedzo_official_fan_page) on

I zaista, pokazalo se da su Damirovi talenti pronašli put do publike, a on se danas može pohvaliti Nagradom hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina za nastup u mjuziklu "Crna kuća", pobjedom na Zagrebačkom festivalu, ali i pobjedom u trećoj sezoni Tvoje lice zvuči poznato

Za operaciju čeljusti se pripremao sedam godina

No, na putu do uspjeha sve nije teklo glatko. Damir je morao donijeti jednu od najvećih odluka u životu  - odlazak na operaciju čeljusti, za koju se spremao sedam godina. Kedžo uoči operacije prije pet godina nije mogao jesti kako treba ili micati usta. 

''Prvenstveno sam riješio jedan jako veliki zdravstveni problem, a i podigao svoje samopouzdanje. Ja sam pomogao da ta tema prestane biti tabu i vidim da se sve više ljudi odlučilo na ovu operaciju'', izjavio je za domaće medije.

Kedžo se morao ubrzo vratiti na posao, a naporima došao je i od ostvarenja svog najvećeg glazbenog sna iz djetinjstva - najboljeg na Dori, a na kojoj je se za pobjedu pokušao izboriti i 2011. godine.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Multitalentirani pjevač pobjednik je i dva svjetska festivala koji su jako slični Dori, Slavjanski bazar u Bjelorusiji i New Wave u Rusiji. 

''Gledaju ih milijunski auditori, pozornica i produkcija su ogromni, puna dvorana u kojoj je 8000 ljudi. I kad si najbolji, pobijediš, i ako si netko za koga nikad nisu čuli i nije bitno otkud dolaziš. Važna je pjesma, emocija i interpretacija. Točno znam kako to izgleda. Kod nastupa na Eurosongu bi odgovornost bila veća, ali time i nastup najbolji mogući. Pjevanjem predstavljati svoju zemlju posebna je čast'', rekao je Kedžo za Večernji list.

Pobjednik ovogodišnje Dore ističe da se u glazbi ugledao na Stevea Wondera i Whitney Houston. Pobornik je zdrave prehrane i redovitog vježbanja. Najviše novca troši na tehnologiju, a smatra se pravim gurmanom

Možda vas zanima Jesu li ovo najneobičniji kostimi na Eurosongu koje smo vidjeli posljednjih godina? Rubrika Stars Stars

No, nadasve je emotivac koji za sebe kaže da je malo osjetljiviji. ''Ja jesam što ne znači da plačem na svaki vrag ali moram biti dosta otvoren jer živim od emocija'', izjavio je za domaće medije. 

Upravo je snažnu emociju donio u baladi  ''Divlji vjetre',' koju je njezin autor Ante Pecotić napisao je prije sedam godina, a prepoznali su to i komentatori na društvenim mrežama. 

''Odličan je (Damir Kedžo), prelijepa i moćna pjesma. Dora dosta jaka, super su bile i Mia i Lorena,sjajni vokali i nastupi. Čak mi se i Vitasović svidio, bravo'', jedan je od komentara na Facebook profilu Eurosong HRT.

Šarolik glazbeni reportoar

Pobjedničkoj pjesmi najveća konkurencija je bila pjesma ''When it comes to you'', koju je za Miu Negovetić napisao švedski tim, a i ona sama se potpisuje kao koautorica. 

Na Dori, koju su vodili Mirko Fodor, Doris Pinčić Rogoznica, Zlata Muck i Duško Ćurlić, svojom energijom i upečatljivom scenografijom istaknula se Indira. U neonsko ružičastom korzetu koju je za nju napravio Zigman otpjevala je energičnu pjesmu ''You'll never break my heart'  u kojoj je izmjenjivala hrvatske i engleske stihove.

Nešto drugačiji, društveno angažirani, primijećeni su bili Lorenzo, Dino Purić i Reper iz Sobe koji su zapjevali o Hrvatima u Irskoj.

Osebujna i drugačija bila je i Aklea Neon s pjesmom ''Zovi ju mama'', a na pozornicu je kao glazbenike postavila kelj i bor. 

Zanimljivo je bilo vidjeti povratnika Alena Vitasovića koji se u pjesmi 'Da se ne zatare', koju je otpjevao u duetu s Božidarkom Matijom Čerinom, oslonio na lokalnu tradiciju. 

Koja se tebe pjesma najviše dojmila?

miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.

 

Photo: Pixsell/Sanjin Strukic

Komentari 0