Stars

Zbogom, Strikane! U 88. godini života napustio nas je legendarni glumac Šipro Guberina

  • Napustilo nas još jedno veliko glumačko ime koje ćemo pamtiti po antologijskim ulogama
  • Naime, u 88. godini života u Zagrebu preminuo je legendarni glumac Špiro Guberina 
  • Mnogima će u sjećanju najviše ostati po ulogama u televizijskim serijama "Velo misto" i "Prosjaci i sinovi"

Kazališni, filmski i televizijski glumac Špiro Guberina preminuo je u petak u Zagrebu u 88. godini, a Hrvatska se tako oprašta od još jednog velikana domaćeg glumišta. Tužnu vijest o odlasku legendarnog glumca kojeg ćemo najviše pamtiti po ulogama u televizijskim serijama "Velo misto" i "Prosjaci i sinovi", portalu 24sata potvrdila je voditeljica odjela socijalnog rada, radne terapije i izvaninstitucijskih usluga iz doma za starije i nemoćne u Klaićevoj ulici, u kojem je Guberina proveo posljednje godine života. 

Možda vas zanima Odlazak glumačke legende; U 78. godini nakon teške bolesti preminuo Mustafa Nadarević Rubrika Stars Stars

Rođeni Šibenčanin, Guberina je kao srednjoškolac nastupao je u komedijama i operetama u Narodnom kazalištu u Šibeniku. Diplomirao je 1970. godine na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je bio u stalnom angažmanu u HNK-u od 1958. do umirovljenja 1999. godine.

U svom bogatom umjetničkom radu odigrao je više od dvjesto različitih uloga u kazališnim predstavama, na filmu i na televiziji. U tadašnjem satiričnom kazalištu Jazavac (danas Kerempuh) započeo je karijeru komičara. Jedna od prvih glavnih uloga u HNK-u, u kojem je djelovao više od 40 godina, bila mu je ona kneza Miškina u 'Idiotu' Dostojevskog.

 | Autor: Pixsell/Tomislav Miletić Pixsell/Tomislav Miletić

Izniman je uspjeh ostvario u djelima Ranka Marinkovića, Ivan Brešana i Marina Držića, a nastupao je i na radiju i u televizijskim dramama i serijama: Divac (I. Raos, Prosjaci i sinovi), Strikan (M. Smoje, Velo misto), Očenašek (V. Majer, Dnevnik Očenašeka). God. 1997. osnovao Mali hrvatski teatar "Kiklop", koji je otvorio monodramskim kolažem Majmunska posla. Dobitnik je Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo 2011.

Možda vas zanima Od Mustafe Nadarevića opraštaju se kolege i prijatelji: "Žao mi je što ti nisam stigao reći - bio si moj idol" Rubrika Stars Stars

Prije šest godina u intervjuu za Večernji list kazao je kako mu Akademija nije bila prvi izbor studija.

''Na Građevini sam bio godinu dana, a na PMF-u odslušao sam šest semestara, a položio samo tri. No, vrag mi nije dao mira pa sam otišao na Akademiju. I zamislite, prošao sam iz prve. A da vidite kako mi je s glumom išlo ispričat ću vam jednu zgodu s Brankom Gavellom. Na mom prvom javnom nastupu na Akademiji, kada sam od treme puno zamuckivao i sav se ušeprtljao, Gavela me pitao: "Studiraš li ti još što?". Kad sam mu potvrdno odgovorio, samo je dodao: "Dobro, zadrži ti to, ako zatreba. Mi te više s Akademije ne možemo izbaciti, ali dobro je da imaš rezervu" , rekao je Špiro, a tada se u šali prisjetio kako je naišao na anagram svog imena u jednom časopisu.

''Ne žuri grobu – to je poruka moga imena. Dobar je taj anagram. Drag mi je. A dobro je i to da ga mogu riješiti, da se još sjećam svoga imena'', našalio se Špiro.

 | Autor: Pixsell/Dusko Jaramaz/Patrik Macek Pixsell/Dusko Jaramaz/Patrik Macek

Zdravstveno stanje Špire Guberine pogoršalo se posljednjih godina o čemu je i 2018. godine progovorio novinaru portala Šibenski.  

‘’Nije dobro, kume, moj. Izdale su me noge. Ne mogu se više dobro kretati. Dapače, katkad nisam sposoban ni korak učiniti’’, kazao je prije dvije godine Špiro. 

‘’A kako ću, kume moj, kad su me ka' Isusa na križu izdale moje stare noge!? Radovao bih se da još jednom mogu na Jadriji proćakulati s mojim starim prijateljima, barem malo skvasiti noge u plićaku. Čuti našu šibensku pismu i poneku pi*******, o kojima mi najčešće pričamo, kad se nađemo uz kavicu ili čašicu bevande!’’, dodao je tada za Šibenski Špiro.

Photo: Pixsell/Dusko Jaramaz/Patrik Macek

Komentari 0