Stars

Zadnjih godina Hrvatska loše prolazi na Eurosongu, zašto bi nas Mia Dimšić mogla vratiti u finale?

  • Danas u 21:00 sati na HRT-u možeš gledati prvu polufinalnu večer Eurosonga 2022. na kojoj će nastupiti i naša Mia Dimšić s pjesmom Guilty Pleasure 
  • Trenutačno je na kladionicama na 27. mjestu - ima li Mia šanse da Hrvatsku vrati u finale Eurosonga?
  • Evo što je sve na strani mlade Osječanke, a koji su eventualni minusi

Hrvatska se na Eurosongu natječe od 1993. godine, a čini se kako smo svoje najbolje eurovizijske godine imali upravo na početku. Grupa Magazin i Lidija Horvat-Dunjko su 1995. osvojile šesto mjesto,  a godinu dana kasnije na Eurosongu je nastupila Maja Blagdan s pjesmom "Sveta ljubav" i osvojila visoko četvrto mjesto. 1998. godine Danijela Martinović nas je po drugi put predstavljala na Izboru za pjesmu Europe, s pjesmom "Neka mi ne svane" te osvojila također visoko peto mjesto. Doris Dragović je 1999. godine otpjevala svoju pjesmu "Marija Magdalena" i završila na još višem, četvrtom mjestu, što je uz Majinu "Svetu ljubav" najbolji plasman Hrvatske na tom natjecanju.

Iako je Hrvatska je još dva puta bila u prvih 10 najboljih (Goran Karan i Vanna), od kraja 90-ih nismo imali zapaženiji rezultat na ovom kultnom europskom glazbenom natječaju. U problematiku toga zašto je tome tako i što smo godinama krivo radili nećemo ulaziti i nije ni bitno. Ono što je danas bitno je da nas ovogodišnja predstavnica, Mia Dimišić, predstavi najbolje što može i da joj svi zaželimo sreću.

Ima li Mia Dimšić šanse vratiti Hrvatsku u finale Eurosonga?

Mia Dimišić 29-godišnja je Osječanka koja će danas Hrvatsku, u prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga 2022., predstaviti s pjesmom Guilty Pleasure. Mia ima slatku i modernu pjesmu, a i sama je slatka pojava na pozornici u svoj svojoj djevojačkoj jednostavnosti. Od svega onoga što se moglo čuti na Dori ove godine, Mia je itekako zaslužila pobjedu iako su joj neki to pokušali osporiti optužbama da je iskopirala Taylor Swift i njenu pjesmu Willow. No, zar ta sličnost sa stilom kanadske pjevačice ne bi mogla biti i prednost? Tko može osporiti popularnost Taylorine glazbe.

Mia je priznala da joj je Taylorin album bio velika inspiracija te kako i inače voli slušati ovu pjevačicu, a glazbene uzore imaju apsolutno svi glazbenici. Da se radilo o plagijatu kako neki ističu, Mia bi bila diskvalificirana od strane Eurosonga tako da je o tome uopće bespotrebno razgovarati.

Mia je na Dori pobijedila glasovima većine gledatelja sjedeći na pozornici i pjevajući laganu pjesmu, a u nastupu joj se pridružio samo jedan plesač čiji su pokreti pratili ritam pjesme. 

Hrvatska predstavnica je i sama rekla da to nije pjesma koja na prvu loptu zvuči kao da ide na Eurosong, međutim to možda upravo može biti njena prednost. Nije li nam više dosta biranja pjesama prema receptu kojeg nitko ne zna, ali svi se prave pametni i govore stvari poput "ovo je eurosongska pjesma". Ako smo što naučili od dugogodišnje eurosongske tradicije, to je da dobro prolaze pjesme i izvođači koji na publiku uspiju prenijeti emociju, bez obzira o kakvom se žanru radilo. A Mija je svojom jednostavnošću i nepretencioznošću uspjela laganom pjesmom i bez ikakvog kiča iznijeti iskrenu emociju i vidjelo se da pjesmu doživljava osobno. Zato je i dobila glasove, zato je i pobijedila.

Uoči Eurosonga Mia je pjevala na ulicama Torina i osvojila brojne prolaznike

U pauzama od proba, Mia Dimšić uhvatila je gitaru i mikrofon i zapjevala na ulicama Torina gdje su brojni prolaznici oduševljeno snimali mladu pjevačicu koju je tada nešto više od 24 sata dijelilo od nastupa na Eurosongu. Mia je na društvenim mrežama objavila videosnimku na kojoj pjeva Adelin hit Someone Like You, a njime je osim prolaznika u Italiji, oduševila i hrvatsku publiku koja nije imala priliku uživo uživati u njezinom 'mini koncertu'. U opisu je  otkrila da ju je pozvao švicarski predstavnik Mriusa Beara i napisala: "Ne želim da ovo ikad završi".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mia (@miadimsic)

Što kažu kladionice?

Mia Dimšić, ako je suditi prema prognozama na kladionicama, nema previše šanse za pobjedu te se nalazi na 27 mjestu od ukupno 40. Jučer je s javnosti podijelila da će jedan stih otpjevati na hrvatskom i kako joj je vrlo važno da se njezin jezik čuje na pozornici natjecanja za pjesmu Eurovizije - sjećaš li se vremena kad su sve zemlje nastupale pjevajući na vlastitom jeziku? Pa nema veze što pojedine nitko nije ni približno razumio. Danas kad 90 posto natjecatelja izvodi pjesme na engleskom, sve se pomalo pretvorilo u konfekciju i previše preslične glazbe. Može li se Mia tu izdvojiti? Zapravo i ne. Zadnjih godina zabljesnu često oni drukčiji, no neosporno je da mlada Osječanka ima solidnu eurovizijsku pjesmu mada ne i "posebnu". 

Iako bi bilo preoptimistično očekivati pobjedu, to je ipak dovoljno dobro, i prema mjestu na kladionicama, da ima šanse za prolazak u finalnu večeru. Kladionice najviše šanse za pobjedu daju Ukrajini i njihovim predstavnicima "Kalush Orkestru". Na drugom mjestu našla se prošlogodišnja pobjednica Italija, a dobro kotira i srpska predstavnica Konstrakta s pjesmom o kojoj priča čitav Balkan "In Corpore Sano", a s kojom trenutno zauzima 10. mjesto. 

Ukrajina bi vjerojatno, radi političke situacije, dobro kotirala s bilo kojom pjesmom, dok Srbija zbilja ima nešto do sada neviđeno i posebno što samo po sebi privlači reakcije. Jedina karta na koju Mia može igrati je upravo ono što joj se zamjera - jednostavnost i imidž "obične djevojke". Da, ona je sasvim obična djevojka koja lijepo pjeva i samo svojim glasom i emocijom uspjela je pridobiti kako glasove hrvatskih slušatelja i gledatelja, tako i pažnju slučajnih prolaznika. Nadamo se da će joj to biti dovoljno makar za finale i želimo joj puno sreće!

 

Photo: Mia Dimšić Instagram

Komentari 0