Stars

Video: Lana Pavić: Zašto sam odlučila cijepiti svoju djecu

Ovih dana širi se strah od virusa ospica, a majka troje djece koja je puno razmišljala i informirala se o razlozima za i protiv cijepljenja, objasnila je zbog čega ipak smatra da je cijepljenje ispravan put

Ospice su ovih dana glavna tema. Na kavama, po medijima, u trgovinama i autobusima.  Svi sa strahom pričaju o epidemiji koja prijeti i Hrvatskoj. Nakon što je dvogodišnje dijete preminulo u Srbiji i to zbog komplikacija poslije zaraze virusom protiv kojeg, zbog zdravstvenih poteškoća, nije bilo cijepljeno, a od iste zaraze umro je i trogodišnjak, alarm je zazvonio i u našoj zemlji. I odmah se, naravno, potegnulo pitanje cijepljenja. A upravo je to goruće pitanje oko kojega se svi ne mogu složiti.
Dok su jedni strastveni zagovaratelji necijepljenja zbog straha od nuspojava, drugi, pak, tvrde kako je ono neophodno za zdravstvenu stabilnost, ne samo njihove djece, već i zajednice općenito. Ono što je sigurno, postoji mogućnost unosa virusa ospica u Hrvatsku, a osnovna mjera za sprječavanje epidemije je visoka procijepljenost stanovništva. Najniža, što se Hrvatske tiče, je u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a slijede Osječko-baranjska i Primorsko-goranska županija.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je prije dva dana izjavio da je puno manji rizik cijepiti dijete nego ga ne cijepiti, te pozvao roditelje da poštuju rezultate svjetske medicine.  A ova tema aktualna je i u domu voditeljice Lane Pavić. Majka troje djece, od kojih je najmlađi sin Marko Aurelije star tek nešto manje od dva mjeseca, smatra kako je cjepljenje odlična zaštita djece od ovakvih bolesti. Objasnila je svoj stav u videu: 

Photo: Marko Lukunić/Pixsell, Miss7

Komentari 0