Stars 25. siječnja 2021.

Toše Proeski danas bi slavio 40. rođendan, njegovi prijatelji prisjećaju ga se u posebnim pričama

Slavko Midzor/PIXSELL.
  • Da je živ, makedonski slavuj Toše Proeski danas bi slavio 40. rođendan
  • Bilo mu je tek 26 godina kada je tragično skončao život u teškoj prometnoj nesreći kod Nove Gradiške 
  • Mnogi fanovi i prijatelji danas se prisjećaju Tošinog neospornog glazbenog talenta koji još uvijek živi kroz eter radijskih postaja, ali i njegove  veličine i humanosti

Zvali su ga makedonski Pavarotti pa i makedonski Oliver, a osim po anđeoskom glasu bio je poznat i po širokom toplom osmijehu, skromnosti i humanitarnom djelovanju. Toše Proeski danas bi slavio svoj 40. rođendan, no nažalost, ovaj datum samo je dodatan podvod da se njegovi dragi prijatelji i mnogi fanovi prisjete čovjeka koji je osim svojim glazbenim djelovanjem i onim ljudskim ostavio neizbrisiv trag. Makedonski slavuj mnoge je tako zauvijek osvojio i svojom skromnim, nesebičnim i autentičnim pristupom, a posebnom fokusu su mu bila djeca kojoj je pomagao kao ambasador UNICEFA-a. 

‘’Meni je nezamislivo da neko tko može da nešto pruži onima koji imaju malo ili nimalo, zatvara oči i ne pruža ruku’’, rekao je svojedobno Toše. 

I 14 godina poslije, slavuju koji i dalje živi kroz svoje pjesme i djela mnogi prijatelji i fanovi prisjećaju ga se kao velikog čovjeka.  

˝Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome˝, bile su Tošine riječi koje su svjedočile o njegovoj veličini. 

 | Autor: Pixsell/Jurica Galoic Pixsell/Jurica Galoic

Glazbeno se obrazovao cijeli život

Toše je rođen 1981. godine u Prilepu u Makedoniji. Ljubav prema glazbi naslijedio je od roditelja, oca Nikole i majke Domenike, a već svojim prvim nastupom, kao desetogodišnjak, ostavio je publiku bez daha, pjevajući 'Ave Mariju'. Na studiju solo pjevanja postaje jedan od najboljih studenata, a glazbenom obrazovanju posvetio je svoj cijeli život. Neko vrijeme bio je čak učenik uglednog Williama Rileyja u New Yorku, a do diplome na skopskoj Muzičkoj akademiji dijelila su ga dva ispita, no prekinula ga je prerana smrt.

Karijeru je započeo sa 15 godina na festivalu 'Makfest', a 1999. godine  objavio je svoj prvi album 'Negdje u noći'. Već kao tinejdžera fanovi su ga obasipali plišanim igračkama pa je jednu posebnu sobu u svojoj kući u Kruševu imao samo za njih.

Na hrvatsko tržište probio se 2004. godine, zahvaljujući duetu s Tonijem Cetinskim i pjesmi 'Lagala nas mala', a iste godine je I pjevao na Eurosongu. 

Ostavio je trag iskrene sreće i ljubavi

Jedan od najvećih Tošinih hitova 'Srce nije kamen', ujedno je najizvođenija skladba na hrvatskim radijskim postajama 2006. Hit je napisala Antonija Šola koja je s pjevačem snimila i duet 'Volim osmijeh tvoj'.

‘’Toše je ostavio predivan glazbeni trag koji smo zajedno ispisali i ispjevali našim pjesmama i duetom koji i dandanas pršti tom vedrinom i elanom kojim je stvaran. Mislim da nas najbolje opisuje pjesma i videospot sniman u mjestu Pakoštane, jedan otisak vremena zaključan u toj pjesmi. Sve je privremeno i sve je prolazno osim onoga što prenesemo i ostavimo ljudima, a to je trag iskrene sreće, ljubavi koju smo evo mi ostavili pjesmom. Uvijek me svako sjećanje na njega ispuni srećom i izvuče osmijeh na lice. Uz zahvalnost za sve što smo stvorili, što traje i trajat će duže od nas. Volim osmijeh tvoj i nosi ga uvijek, smij se samo, dušu mi grij zauvijek, poruka je životu da i kad je teško, samo jedan osmijeh mijenja svijet’’ rekla je Antonija Šola, a prenosi Slobodna Dalmacija

 | Autor: Pixsell/Ben Stansall Pixsell/Ben Stansall

Bio je omiljen gdje god se pojavio

Toše je i dojam ostavio na Dalibora Petka koji je s njim imao nebrojeno intervjua, a voditelj je priznao, piše Slobodna Dalmacija, kako će zauvijek sjećati njegovog osmijeha. 

''Na promociji albuma 'Igra bez granica' odradio je koncert, mnoštvo intervjua i onda još puna dva sata potpisivao albume i družio se s obožavateljima. Padao je s nogu od umora, ali osmijeh nije skidao. Svakome tko je došao posvetio je jednako vremena. To je bio Toše. Omiljen gdje god se pojavi, jedan predrag čovjek i zato ga i danas jednako oplakujemo kao i prije četrnaest godina, rekao je Petko.

Anđeo dobrote

Više od prijatelja Toše je bio i Toniju Cetinskom koji se pjevača prisjetio na dan njegove pogibelji 16. listopada. 

'‘13 dugih godina. Sutra negdje u ovo doba napustio si nas fizički, ali samo fizički brate moj. Ne mogu vjerovati koliko i dan danas nedostaješ i koliko nam je još uvijek teško što si prerano otišao.' Započeo je svoju objavu na svom Instagram profilu Tony.

''Život stvarno nije fer....Pitaš me gdje sam i što radim? Plačem, da plačem... Na cesti sam naravno i odvratna je kiša, ali tvoj osmijeh je nada koja je svima u današnje čudno i zlo doba toliko potrebna. Bit će sve u redu dok imamo tebe koji nas čuva svojom prisutnošću, pjesmama i svemu dobrim i plemenitim što si ostavio na ovoj planeti. Ti si anđeo dobrote. Znam da nas čuvaš kao što i ti moraš znati da si uvijek u našim molitvama. Voli te brat'', završio je Cetinski uz fotografiju Toše Proeskog.

Koban  nesreća na autocesti A3 Zagreb - Lipovac 16. listopada 2007. godine Toši je oduzela sve. Pjevač je preminuo na mjestu, zbog ozljeda vratne kralježnice. U Makedoniji je 17. listopada proglašen danom žalosti.

Hrvatski fanovi i prijatelji Toše Proeskog prisjetili su ga se u nedjelju molitvom nakon svete mise u kapelici na Rokovom perivoju u Zagrebu.

Pogledaj video: Znaš li da si genijalna?

 

Komentari 0