Stars

Stvarno, treba li župnik biti na roditeljskom?

Poziv za roditeljski sastanak iz zagrebačke škole Jordanovac podignuo je dosta prašine - pitali smo što o ovom slučaju misle Nevena Rendeli Vejzović, Jelena Veljača i Ante Cash

Prvi dan škole doista je jedan od najuzbudljivijih dana u životima prvašića, ali i njihovih roditelja. No do prvog školskog zvona i sjedenja u učeničkoj klupi ima se puno toga za obaviti. Znaju oni koji su to prošli!  Niz razgovora, provjera, formulara…i da, prvi roditeljski sastanak! Za ovu se upisnu školsku godinu on još nije niti održao, a već je podigao puno prašine! Jer u pozivu za isti roditelje će između ostalih, u školi dočekati i župnik! No, je li župniku mjesto u školi? Evo što piše u pozivu za roditeljski sastanak u OŠ Jordanovac u Zagrebu: 

 | Autor: Facebook/Predrag Suka Facebook/Predrag Suka

Cijenjeni roditelji,
Molimo vas da se odazovete roditeljskom sastanku na kojem ćete dobiti informacije vezane za upis vašeg djeteta u prvi razreda Osnovne škole Jordanovac. Na roditeljskom sastanku dobit ćete termin utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta u OŠ Jordanovac , a sastanku će nazočiti i školska liječnica  dr. Vlasta Mandac i župnik.

Što župnik radi na roditeljskom i kakva je njegova uloga na školskom sastanku pitanja su koja su preplavila društvene mreže, a o vrućoj temi su za miss7 progovorile i neke poznate osobe! 
 

Nevena Rendeli Vejzović, tv voditeljica

 | Autor: Instagram Instagram
"Imam premalo informacija, ali stvarno ne razumijem što župnik radi na upisu u prvi razred i kome je to i zašto palo na pamet - pogotovo ako se uzme u obzir da je vjeronauk izborni predmet. U sekularnost državnih škola neću ni ulaziti, iako bi i to trebala biti tema!"

 

Ante Cash, glazbenik

 | Autor: Instagram Instagram

"Mislim da se radi od muhe slona, ravnatelj je objasnio sve, dakle čovjek je tu da kaže informacije vezane uz vjeronauk. Djece koja ne idu na vjeronauk neće se to ticati i gotovo. Statistički, koliko ja znam, to će biti 14 posto djece. I čak nije loše da se odmah uče toleranciji pa pretrpe tri minute informacija koje ih se ne tiču".

Jelena Veljača, producentica, scenaristica i glumica

 | Autor: Instagram Instagram

"Ja sam podijelila upozorenje kolegice s HTV-a o činjenici da je pozvan župnik na sastanak vezan uz upis u prvi razred u OŠ Jordanovac u Zagrebu, djelomično jer sam i sama majka i smatram da takva vrsta indoktrinacije možda djeluje bezopasno, ali je izuzetno opasna u suštini, a djelomično i jer smatram da je dužnost javnih osoba koje imaju medijski prostor da upozoravaju na ovakva kršenja pravila sekularne države i prava naše djece. Ne vidim što župnik ima raditi na sastanku s roditeljima koji upisuju djecu u prvi razred osnovne škole. Oni koji žele, upisat će dijete na vjeronauk kao izborni predmet, oni koji ne žele, neće. Oni koji žele, ići će u crkvu s djecom ili bez. Oni koji ne žele, neće. Župnik koji je na sastanku za upis je u funkciji čega? Moralne vertikale? Pater familiasa svog stada? Domara škole? Pedagoga? Psihologa? Ucjenjivača roditelja? Procjene njihove vjere? Tko se želi obratiti svećeniku, samo neka izvoli u svoje slobodno vrijeme. Ne u školi. Pročitala sam i objašnjenje ravnatelja škole koji je rekao da je župnik na sastanku zbog dogovora oko prve pričesti. Ne shvaćam kakve veze prva pričest ima sa školom, upisom u prvi razred i obrazovanjem naše djece. Smatram da je ravnatelj zaslužio razgovor s ministricom znanosti i obrazovanja, ona je ipak jedna znanstvenica, doktorica prirodnih znanosti, sigurna sam da je upoznata sa značenjem i važnošću sekularnosti.  Kaptol mora, da bi opstao, malo povući kočnicu i zaokrenuti u drugom, smirenijem smjeru. Neka se ugledaju na papu Franju i malo promisle sljedeći put kad požele po principu 'ako prođe, prođe' ugurati crkvu u školske klupe. Vjera je predivna stvar, crkva, ipak, manje. Kao i sve institucije, pogotovo one stare, mora raditi na sebi. Nasilje ove vrste, a ovo jest nasilje, nije pravi način". 

Photo: None
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • KataRina

    Poruka Jeleni: Ministrica obrazovanja je doktorica, znanstvenica isto koliko si ti talentirano i uspjesno ljudsko bice - dakle NIKAKVO!