Stars

Skrivena strast Richarda Gerea: Kolekcionar je starih fotografija i upravo prodaje svoju kolekciju

  • Richard Gere strastveni je kolekcionar starih fotografija nastalih u 19. i 20. stoljeću
  • Njegova se kolekcija procjenjuje na dva milijuna dolara, a uskoro će biti dostupna za kupovinu u aukcijskoj kući Christie's
  • Ljubav prema fotografiji započela je još od malih nogu, a dodatno ga je prema tome usmjerilo i prijateljstvo s fotografom koji je lansirao njegovu ( a time i vlastitu) karijeru

Filmska legenda i zvijezda Richard Gere navikao je biti pred objektivom, bilo da je riječ o filmskim kamerama ili fotoaparatima. No, on je također strastveni obožavatelj fotografija i izuzetno cijeni rad onih koji su iza objektiva.

U svojoj je kolekciji prikupio više od 150 poznatih fotografija koje skrivaju povijest 19. i 20. stoljeća, a krajem mjeseca bit će dostupne za kupovinu u poznatoj aukcijskoj kući Christie's. Kolekcija je procijenjena na dva milijuna dolara.

Kolekcija sadrži radove raznih umjetnika i inovatora iz 19. stoljeća kao što su fotografije Gustavea Le Grayja, Carletona Watkinsa, Alfreda Stieglitza, Edwarda Westona, Tine Modotti, Sally Mann i mnogih drugih.

Neki su radovi iz Gereove kolekcije stigli iz ruku samih fotografa. Na prikupljanje ga je, između ostalog, potaknulo i prijateljstvo s fotografom Herbom Rittsom koji je slavnoga glumca fotografirao još 1977. godine, a tako pomogao i njegovoj i svojoj karijeri.

Možda vas zanima Richard Gere ne posustaje: U 71. godini treći put postaje otac, a tek je dobio drugog sina Rubrika Stars Stars

Mnoge koje posjeduje prikazuju dramatične trenutke svjetlosti i izgled subjekata, kao što je portret Boba Dylana kojeg je fotografirao Richard Avedon. "Glumac sam pa su moj temeljni alat osjećaji. Većina fotografija na koje reagiram imaju priču ili trunku misterije", objasnio je Gere.

Jedna od njegovih filmskih uloga bila je ona Billyja the Kida u filmu I'm not there iz 2007. godine koja se temeljila na glazbi Boba Dylana, kao jedna od zanimljivih poveznica s fotografijom koje je glumac vlasnik. No, Gere ipak nije prihvatio titulu kolekcionara umjetnosti, nego je umjesto toga izjavio da je "samo počeo kupovati ono što mu se sviđa".

Fotografija ga je privlačila još otkad je bio dijete, a s vremenom se sve više interesirao za proces razvijanja filma i tiskanja slika. "Iskušavao sam razne procese na vlastitim fotografijama, od soli, platine do srebra i svega između. No, kako je istaknuo, bez obzira o načinu ispisivanja i tiskanja, to su sve prijedlozi. "Um stvara slike i priče", rekao je.

Možda vas zanima Sve što je nosila Zgodna žena Julia Roberts i mi bismo danas! Rubrika Moda Moda

Kolekcija će fizički biti dostupna u galeriji na Beverly Hillsu tri dana u ožujku, ali zato je online kupovina moguća od 23. ožujka do 7. travnja.

Photo: Shutterstock

Komentari 0