Stars

Sa samo 3 albuma bile su najbogatiji girl band ikad. Danas jedna spajsica 'vrijedi' više od svih ostalih zajedno

  • Kasnih 90-ih godina gotovo pa nema djevojčice i tinejdžerice koja nije htjela biti kao jedna od njih
  • Spice Girls bile su najpoznatiji i komercijalno najisplativiji girl band ikada iako su snimile samo 3 albuma i trajale svega 4 godine (ne u punom sastavu!)
  • No, znaš li čime su se bavile nakon benda te koja je od njih napravila najveći (komercijalni) uspjeh?

Kada su Spice Girls objavile svoj debitantski singl “Wannabe” 1996. godine značajno su promijenile smjer ženskih bendova i ostavile zauvijek trag u pop kulturi. Pet članica - Mel B, Emma Bunton, Melanie C, Geri Halliwell i Victoria Beckham - postale su gotovo preko noći međunarodne superzvijezde i bogate iznad očekivanja u svojim najluđim snovima. 

Girl bend koji je rušio sve rekorde 90-ih

Iako su objavile samo tri albuma, zaradile su ogromne svote novca tijekom svog kratkog staža najveće vokalne grupe na svijetu. Bend je zabilježio 10 hitova u top 10 hitova u Ujedinjenom Kraljevstvu, od kojih je devet doseglo vrh. Njihova glazba nije bila popularna samo u Europi, jer su putovale čitavim svijetom promovirajući svoje albume na turnejama, a snimile su i film. 'Spajsice' su prodale oko 100 milijuna ploča diljem svijeta, a 1998. godine procijenjeno je da je carstvo Spice Girls vrijedilo čak 800 milijuna dolara. Na vrhuncu svoje slave u kasnim 1990-ima, Spice Girls su navodno zarađivale 75 milijuna dolara godišnje.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Mnogi smatraju da se bend raspao već dvije godine nakon osnutka, odlaskom Geri Halliwell, međutim preostala četvorka se držala još dvije godine, a onda su se, konačno u 2000. godini razišle. Tinejdžericama diljem svijeta u tenisicama na debele gumene džonove puklo je srce. Jer, iako su 90-te godine bile plodno doba za ženske pop bendove, niti jedan nije uspio napraviti ono što su napravile spajsice. 

Možda vas zanima 3 lekcije koje smo kao klinke naučile od spajsica, a danas ih primjenjujemo! Rubrika Stars Stars

Za razliku od većine drugih girl bendova u kojima je obično jedna zvijezda, dok drugima skoro ne znaš ni ime i služe više kao popratne pjevačice, u spajsicama je svaka bila zvijezda. Emma Bunton kao slatka plavušica dječjeg lica bila je Baby Spice, divlja Melanie C Scary Spice, uvijek u trenirkama Melanie C bila je poznata kao Sporty Spice, dok je najuglađenija i modno najosviještenija bila, Victoria, ili - Posh Spice. No, iako je svaka bila zvijezda, funkcionirale su samo kada su bile na okupu. Iako je više njih pokušalo nastaviti samostalnu karijeru, nijedna nije ni blizu ostvarila uspjeh koji je imala kao dio benda. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Spice Girls (@spicegirls)

Više od dva desetljeća nakon što su se razišle, mnogi ih obožavatelji i kritičari još uvijek smatraju komercijalno najuspješnijom ženskom grupom svih vremena.

20 godina kasnije: koja je najbogatija i najuspješnija spajsica danas?

Svih pet ex-spajsica i dalje rade bez prestanka individualno, pronalazeći uspjehe u modi, kazalištu, TV-u, izdavaštvu, radiju i glazbi. Međutim, jedna se po akumuliranom bogatsvu ipak ističe od svih ostalih. Točnije, danas je bogatija od svih ostalih četiri spajsica zajedno. I to upravo ona koju se najčešće optuživalo da je "najnebitnija" ako se gleda samo njen pjevački angažman. 

Victoria Beckham neto vrijednost - 450 milijuna dolara

Bivša Posh Spice i njezin suprug David Beckham imaju ukupnu neto vrijednost od 450 milijuna dolara, prema izračunima Celebrity Net Wortha, pri čemu su i David i Victoria svaki značajno pridonijeli toj svoti otkako su se vjenčali 1999. Nakon Spice Girls, Victoria je pokrenula solo karijeru, izdavši jedan album, no nakon manje od pola desetljeća napustila je glazbu i bavila se modom, za koju se zainteresirala kao Posh Spice.

Nakon što je osigurala jednokratne projekte s brendovima kao što su Dolce&Gabbana, Rocawear, Marc Jacobs i Rock & Republic, otisnula se u svijet mode s vlastitim brendom Victoria beckham. Od lansiranja 2008. godine, Beckhamica je proizvela desetke linija odjeće, a tvrtka sada proizvodi naočale, torbice, haljine, traper i još mnogo toga. 

Victoria Beckham priznala kako je bilo pjevati u doba Spice Girlsica

Izan mode, izdala je dvije knjige koje su se obje dobro prodavale u Ujedinjenom Kraljevstvu, glumila je u dokumentarcima koji su je pratili dok je snimala novu glazbu i stvarala modne tvrtke, no nije provodila puno vremena kao glumica, voditeljica ili članica žirija kao njene bivše kolegice iz benda.

Geri Halliwell neto vrijednost - 40 milijuna dolara

Prva članica koja je napustila Spice Girls, Geri Halliwell pretvorila je bend iz kvinteta u kvartet 1998. Brzo je započela solo karijeru, a nastavila je s osam najboljih 10 hitova u svom rodnom Ujedinjenom Kraljevstvu, a s polovicom tih singlova skočila je na broj 1. Producirala je tri albuma, od kojih su dva probila u najviši rang, dok posljednji, Passion iz 2005., nije ušao ni među 40 najboljih i tu je negdje i završila s pjevanjem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Geri (@therealgerihalliwell)

Uz solo glazbenu karijeru, koja je trajala manje od desetljeća, objavila je jednu autobiografiju te niz dječjih knjiga i sve su se dosta dobro prodavale. Također je izdala nekoliko jednokratnih linija odjeće, napravila dva DVD-a s jogom i bila je sutkinja u reality natjecateljskim programima.

Emma Bunton neto vrijednost - 30 milijuna dolara

Baby Spice, kako je bila poznata dok je bila jedna od spajsica, također se pokušala ostvariti u solo glazbenim vodama te je imala jedno kratko razdoblje komercijalnog uspjeha, no to je pretežito bilo oslonjeno na staru slavu, baš kao i kod drugih spajsica. No, ipak je uspjela upisati dva albuma u top 10 albuma u UK  prije nego što je napravila pauzu.  Emma se kasnije uglavnom bavila angažmanima u zabavnim televizijskim programima i talent showovima, kao voditelj ili sudac. 

Godine 2009. Emma je svoju slavu pretvorila u posao na radiju te je počela voditi dnevni program tijekom popodnevne špice. Zatim se pridružila voditelju Heart Breakfasta Jamieju Theakstonu i zajedno su vodili emisiju pet godina.

Melanie C neto vrijednost - 30 milijuna dolara

Od svih bivših kolegica, Melanie C je ostvarila najupečatljiviju i najplodniju solo karijeru. Za razliku od svojih bivših kolegica, Chisholm (njeno pravo prezime) nije prestala pisati i snimati glazbu, a uzdizala se i padala na ljestvicama u Velikoj Britaniji s vlastitim materijalom. Do sada je izdala osam albuma, od kojih su tri ušla u top 10. Također je osvojila sedam Best10 singlova, uključujući nekoliko brojeva 1.

I Chisholm se pojavila u brojnim TV emisijama, a za razliku od većine svojih bivših kolegica iz benda, na pozornici se pojavila i kao glumica, glumeći u mjuziklima Blood Brothers i Jesus Christ Superstar u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Mel B neto vrijednost - 6 milijuna dolara

Samo se prvi album Mel B Hot našao na ljestvici u Ujedinjenom Kraljevstvu, dok njezin nastavak, L.A. State of Mind, nije imao ozbiljan komercijalni utjecaj. Brown (što se ponekad skraćuje na B) je posvetila više vremena od ostalih spajsica angažmanima na TV-u gdje je bila u ulogama sutkinje, mentorice, voditeljice ili glumice u raznim emisijama, predstavama, serijama. Objavila je također dvije knjige. 

Glasine su tvrdile kako je tijekom razvoda od filmskog producenta Stephena Belafontea, potrošila gotovo sav novac koji je zaradila za vrijeme Spice Girls, možda čak 50 milijuna dolara. Sudac joj je 2017. godine naredio da svom bivšem mužu plaća 40.000 dolara mjesečno, a u to je vrijeme zarađivala i 240.000 dolara mjesečno kao sutkinja na America’s Got Talent.

Photo: Instagram @spicegirls

Komentari 0