Stars

Prije 11 godina napustio nas je Heath Ledger, prisjetili smo se njegovih najznačajnijih uloga

Poznati australski glumac preminuo je na današnji dan 2008. godine. Imao je tek 29 godina

Heath Ledger, rođen 4. travnja 1979. godine u Perthu u Australiji, bio je nazivan jednim od najboljih mladih glumaca u Hollywoodu te mu se predviđala sjajna karijera. No ta sjajna budućnost zauvijek je izbrisana na današnji dan prije 11 godina kada je njegovo beživotno tijelo u stanu na njujorškom Manhattanu pronašla spremačica. Sumnjalo se na samoubojstvo, no na kraju je obdukcijom potvrđeno da je Heathu presudilo slučajno predoziranje lijekovima.
Iza njega je ostala, tada trogodišnja, kćerkica Matilda koju je dobio u vezi s glumicom Michelle Williams. Heathov prijatelj Gerry Grennell, u dokumentarcu 'I am Heath' rekao je“Nedostajala mu je njegova djevojčica, nedostajala mu je obitelj. Bio je očajnički nesretan. Nije mogao spavati i uzimao je tablete za spavanje, ali mu nisu pomagale. Rekao je da mora prestati s tim.”

Heath je započeo karijeru kao 17-godišnjak u australskim televizijskim serijama, a prvi film, ''Blackrock'', snimio je 1997. godine. Svijet ga je zavolio 1999. godine kad je igrao ulogu Patricka Veronu u romantičnoj komediji ''10 razloga zašto te mrzim''. Najviše filmova je snimio u razdoblju između 2000. i 2005. godine, a podsjećamo i na neke od zapaženijih i nama vrlo dragih Heathovih uloga.

''10 RAZLOGA ZAŠTO TE MRZIM'' , 1999. godina

 Tinejdžerska romantična komedija adaptacija je Shakespeareovih tekstova iz kojih su scenaristice prenijele radnju iz renesansne Italije u suvremenu američku srednju školu u Seattleu. Heath Ledger igra ulogu novog i problematičnog učenika Patricka Veronu. Ova uloga je Heathu bila prvi holivudski nastup koji mu je otvorio brojna vrata. 

''PATRIOT'' , 2000. godine

Film vodi gledatelje u početke Američkog rata za neovisnost, a glavnu ulogu, udovca Benjamina Martina, tumači Mel Gibson. Kao ratni heroj, odrekao se nasilja i odlučio posvetiti mirnom obiteljskom životu no njegove snove poremetit će članovi obitelji, sinovi Gabriel (kojeg igra Heath) i Thomas koji se priključuju pokretu otpora i dovode svoje živote u opasnost.

''LEGENDA O VITEZU'', 2001. godine

Nakon smrti gospodara, mladi sluga William, kojeg igra Heath Ledger, prepušten je sam sebi i osim viteškog oklopa, nema nikakve imovine. Otkriva da je stvarno spretan i vješt s oružjem, a i vrlo rječit s damama, pa kreće na put s trojicom ekscentričnih prijatelja. Po turnirima diljem Francuske žari i pali sve dok ne upozna lijepu Jocelyn.

Možda vas zanima 7 razloga zbog kojih će nam Elvis uvijek nedostajati Rubrika Stars Stars

''PLANINA BROKEBACK'', 2005. godine

Jedna od najzapaženijih njegovih uloga bila je ona u kojoj tumači lik Ennisa Del Mara. Radnja, smještena u Wyominga, priča je o dvojici kauboja čiji su životi postali trajno obilježeni njihovom zabranjenom ljubavi. Za ovu ulogu Heath je bio nominiran za nagradu Oscar. 

''VITEZ TAME'', 2008. godine

U ovom filmu Heath je ostvario najveći uspjeh glumeći lik Jokera. Film je prikazan šest mjeseci nakon njegove smrti te je za njega posthumno dobio Oscar, Zlatni globus i ostale velike nagrade za najboljeg sporednog glumca. U filmu se iza Jokerove želje da ponizi snage dobra i zakona krije želja za osvetom zbog trauma iz prošlosti i pritom neće birati sredstva.

Možda vas zanima Prošle su 4 godine otkad nas je napustio Kemal, a ovo su nam njegove omiljene pjesme... Rubrika Stars Stars
Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0