Stars

7 razloga zbog kojih će nam Elvis uvijek nedostajati

Na današnji dan prije 84 godine rođen je "kralj rock and rolla", čovjek koji je potpuno obilježio i promijenio glazbenu povijest

Da je živ, danas bi Elvis Presley, kralj Rock and Rolla, proslavio 84. rođendan. Još je za života postao legenda i oborio sve glazbene rekorde koje je mogao: u dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top lista proveo je čak 996 tjedana. Elvis je definitivno jedna od najznačajnijih ikona kulture 20. stoljeća. 

Rođen je 8. siječnja 1935. kao Elvis Aaron Presley u saveznoj američkoj državi Mississippi, ali se u 13. godini s obitelji seli u Tennessee. Prvu pjesmu snimio je kao rođendanski dar majci, odakle je njegova ljubav prema glazbi i krenula. Prvu ploču snimio je 1954. godine, ali njegov pravi uzlet započinje sredinom 50-tih godina hitovima "That s All Right Mama" i "Heartbreak Hotel". Bio je i ostao seks simbol te jedan od najšarmantnijih muškaraca na svijetu. Imao je samo jednu ženu, Priscillu Presley s kojom je dobio svoju kćer jedinicu Lisu Marie. Umro je 16. kolovoza 1977. u 42. godini života, međutim - Elvis nikada neće biti zaboravljen, a u nastavku otkrivamo 7 stvari kojima je obilježio glazbenu povijest.

1. Njegov prvi single postao je njegov možda i najveći hit

Njegova glazbena karijera započela je 1954. godine kada je snimio prvu pjesmu s producentom Samom Phillipsom. Od prvog dana njegova glazba postala je prepoznatljiva i posebna. Karakterizira ju rock prizvuk, brzi tempo, plesni ritam te fuzija country i r'n'b glazbe. Presleyjev prvi single “Heartbreak Hotel” objavljen je 1956. godine i postao je hit broj jedan u SAD-u. Ova prepoznatljiva Elvisova pjesma do danas je ostala zapamćena kao jedan od njegovih najvećih hitova.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Elvis Presley (@elvis)

2. Nije se bojao biti drugačiji, nije se bojao biti kontroverzan

Proglašen je vodećim imenom rock and rolla nakon nekoliko uspješnih televizijskih nastupa i hitova koji se nisu spuštali s glazbenih top ljestvica. Njegova energična interpretacija pjesama i seksualno provokativan stil na pozornici još su jedan dodatak njegovoj velikoj popularnosti i kontroverzama. Međutim, Elvis nikada nije imao straha ni srama. Bio je glasan, provokativan i seksi zbog čega mu je popularnost samo rasla. 

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram

3. Njegov rad zabilježen je i na filmskim platnima

Filmsku karijeru započeo je 1956. godine filmom "Voli me nježno". Većinom je igrao u muzičkim filmovima osrednje vrijednosti, ali s naslovnim pjesmama koje su redovito postajale hit. U razdoblju od 1957. do 1966. godine Presley se nalazio na listi deset najkomercijalnijih američkih glumaca.

Možda vas zanima Zanima li te kako izgleda unuk Elvisa Presleya? O, da, jako sliči djedu! Rubrika Stars Stars

4. Elvis je bio i ostao seks simbol. 

Ideja Elvisa kao seks simbola i ultimativnog šarmera krenula je nakon njegovih veza sa nekoliko različitih hollywoodskih zvijezda i starleta. Od Natalie Wood i Connie Stevens pa sve do Ann-Margret, Candice Bergen i Cybill Shepherd. Navodno su ga upravo njegovi manageri forsirali da bira partnerice koje bi mu mogle donijeti publicitet. Elvis se zapravo nikada nije osjećao ugodno na holivudskoj sceni i većina ovih veza bila je kratkotrajna. 

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram

5. Elvis je "besmrtan". Umjetnik koji će zauvijek živjeti u srcima brojnih generacija. 

Elvis Presley je jedan od najslavljenijih i najutjecajnijih glazbenika 20. stoljeća. Komercijalno uspješan u većem broju žanrova, uključujući pop, blues i gospel. Elvis je jedan od najprodavanijih solo artista u povijesti glazbe, a prodaja njegovih ploča navodno je veća od 600 milijuna primjeraka u svijetu. Osvojio je tri Grammyja, ali i onaj za životno glazbeno postignuće - i to u 36. godini! Elvis je dio brojnih glazbenih Kuća slavnih diljem svijeta i jedan je od umjetnika čija glazba živi i u srcima mnogo mlađih generacija. Elvis je kult. Elvis je besmrtan!

6. Kralj je brojnih rekorda

Elvis drži nevjerojatno puno glazbenih rekorda, a mi ćemo izdvojiti samo neke zapanjujuće. Glazbenik je sa najviše pjesama u Billboardovih top 40 i top 100 lista ikada u povijesti. Prema statistikama ta se brojka kreće oko 104 u top 40 i 150 pjesama u top 100. Elvis Presley još uvijek drži rekord za najduže zadržavanje na vrhu ljestvice - čak 80 tjedana zaredom! Drži rekord za najviše britanskih broj-jedan hitova (njih 21) i najviše hitova u top deset (njih 76). U 2016., album The Wonder of You, na kojem su snimljeni Elvisovi vokali uz pratnju Kraljevske filharmonije, od dana kada je objavljen došao je na vrh ljestvice najprodavanijih albuma u Velikoj Britaniji. Prema Billboardu, tim albumom Elvis je postao najprodavaniji solo artist u britanskoj povijesti. 

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram

7. On njegovoj se smrti jako puno govorilo, a do danas je ostao neprežaljena ikona glazbe 20. stoljeća. 

Elvisa je navodno "ubila" njegova rastava. Tijekom te godine predozirao se dva puta, nakon čega je proveo tri dana u komi u svojoj hotelskoj sobi. Krajem 1973. prvi je puta hospitaliziran jer je uzeo preveliku količinu opojnih sredstava. Međutim, Elvis se oporavio 1974. i krenuo na najdužu turneju do tada. 16. kolovoza 1977. bivša djevojka, Ginger Alden, pronašla ga je mrtvog na podu kupaonice. Fanovi se nisu mogli pomiriti s njegovom preranog smrću do te mjere da je kultni hit postala izjava "Elvis nije mrtav", a teoretičari smatraju kako je Elvisova smrt lažirana. U svakom slučaju, Elvis je ostao neprežaljena glazbena ikona 20. stoljeća; napustio nas je prerano - još je toliko toga imao i mogao ponuditi svijetu...

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0