Stars

Poznati o "Slučaju DADILJA"

Oglas u kojem bračni par traži 'noćnu' dadilju za bebicu staru dva tjedna uzburkao je našu javnost. Evo što o tom slučaju kažu slavne mame Nevena Rendeli Vejzović, Lana Pavić i Vanda Winter

Kada odvrtim svoj film najljepše bajke u životu, a ta je ona ' biti mama' svašta bih imala reći na temu DADILJE koja je uzburkala javnost. Naime, oko oglasa u kojem roditelji traže dadilju za bebu staru tek dva tjedna za čuvanje u noćnim satima, dok oni spavaju u sobi do, lome se koplja! Neki ovaj par brane, drugi su, pak, izvan sebe od oglasa koji je objavljen na jednoj internetskoj stranici koja se bavi uslugama čuvanja djece i glasi ovako: 

 | Autor: Facebook/Predrag Suka Facebook/Predrag Suka

I što sad? Jesu li ovi mama i tata bolji ili gori roditelji od, na primjer, mene koja sam svoje dijete tek sa tri godine i nešto sitno prvi put ostavila na spavanju negdje drugdje. Da se razumijemo, i to prvo spavanje bez mene bilo je kod bake, u jednako sigurnim rukama kao što su i majčine. Dadilja?! Meni to nije padalo na pamet. A možda mi je baš to trebala biti prva ideja kad sam kombinirala kako uskladiti posao i obveze.
Sada, s odmakom od neke četiri godine od tog prvog samostalnog spavanja moga sina, čini mi se da nisam bila u pravu, mogla sam si malo olakšati taj prilično težak period za svaku mamu. Trebala sam to razdvajanje ili djetetovo osamostaljivanje vjerojatno napraviti puno ranije... Ali znaš što -  opet bih sve isto ponovila. Ja sam očito ta mama 'žrtva'! I - ja sam zapravo apsolutno za onu da svatko za sebe zna najbolje! I mame poput mene često nailaze na kritiku, ali mama i tata koji bi se odmorili dok dadilja čuva njihovu tek rođenu bebu već su dva dana na udaru javnosti. Evo što o 'Slučaju DADILJA' misle naše poznate mame: 

NEVENA RENDELI VEJZOVIĆ:
 

 | Autor: Davorin Višnjić/Pixsell Davorin Višnjić/Pixsell

"Ne vidim razloga zašto si majka ne bi olakšala ako može. Možda žena mora raditi! Možda je porod bio težak pa se ne može ustajati! Možda joj samo treba mala pomoć dok se ne uhoda! Ne razumijem te majke žrtve koje uživaju u buđenju svakih pet minuta. Suprug i ja nemamo noćnu pomoć, radimo sve sami i nije nam lako. Ali ako netko misli da će mu biti lakše da se netko drugi ustaje i da će zbog toga biti bolja mama danju, zašto ne?! Majčinstvo je dovoljno teško samo po sebi da bi odbijali bilo kakvu pomoć".
 

LANA PAVIĆ:

 | Autor: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell

"Kod nas apsolutno sve izaziva čuđenje i ogovaranje i zgražanje unatoč tome što iz ovog oglasa uopće ne znamo kakva je situacija s roditeljima, ne znamo situaciju u obitelji. Možda je uistinu riječ o lijenim ili nesnalažljivim novim roditeljima, a možda je riječ o ljudima koji imaju neke posebne potrebe. Možda je riječ o ljudima koji su vodeći menadžeri u tvrtkama i zapošljavaju po 1000 ljudi. Svaka situacija je specifična i ne bih sudila. Mislim da svatko tko si to može priuštiti treba imati pomoć zato što taj jedan naš mentalitet roditeljstva kao žrtve čini i od djece i od roditelja apsolutno najgore ljude koji mogu biti i onda stalno jedni druge optužuju: "Ja sam se za tebe žrtvovao ili slično". Po meni je to apsurdno, žao mi je uistinu žena koje si ne mogu priuštiti pomoć, koje nemaju ni bake ni bilo koga da uskoči, niti nekoga mogu platiti. Mislim da je to jako teško posebno ako imate više djece. Ja sa troje djece ne želim izigravati majku patnicu, imam i već sam i prije imala pomoć i u kući, što se tiče domaćinstva i što se tiče djece. Što se mene tiče, palac gore za svaku pomoć, za dadilje, samo pod uvjetom da je riječ o ozbiljnim, odgovornim i provjerenim osobama jer je vrlo teško pustiti nekoga u stan sa tako malom bebom koja ne može reći kakva je ta osoba prema njoj. Uz preporuke i provjere i  nadzor - apsolutno podržavam instituciju dadilje".

VANDA WINTER: 

 | Autor: Jurica Galoić/Pixsell Jurica Galoić/Pixsell

"Koliko god najiskrenije suosjećam s roditeljima koji s dolaskom bebe shvate da je mučenje nespavanjem jedno od najgorih mučenja na svijetu, toliko, eto, ne mogu shvatiti mamu koja, a pogotovo u tako ranoj fazi, uopće izdrži da joj dijete, ma i na 5 min, ostane u tuđim rukama. Koliko god to ovako možda i ne zvuči kao najgora stvar na svijetu, moje iskustvo je da te hormoni tada jednostavno pretvore u iracionalno biće. I srećom je tako, jer iako padaš s nogu, odjednom počneš izvlačiti nadljudsku snagu kao najokorjeliji maratonac. Isto tako mislim da to nije neka sreća ni za bebu koja nakon 9 mjeseci povezanosti u majčinom trbuhu, sad odjednom nema kontakt ni s mamom, ni s tatom, nego ju tješi i hrani neka XY osoba. A o tome koliko je mama koja je prespavala noć time ugrozila uspostavu dojenja, bolje da ni ne počnem.. Teško je, znam, ali to je zadaća koju ja u životu stvarno ne bih prepuštala drugoj, a kamo li unajmljenoj osobi".


 

Photo: Instagram

Komentari 0