Stars

Nećeš vjerovati kako će obojiti Eiffelov toranj!

Eiffelov toranj ove godine ponovno dolazi na red za bojenje pa se razmišlja da ga se vrati u originalnu boju - NE, on nije originalno tamno sivi!

Vjerujemo da će ovaj simpatičan fun fact znati samo prave zaljubljenice u Pariz, a iako se takvim smatramo - ovu informaciju nikad nismo čuli! Naime, Parižani su toranj 1889. godine kada je izgrađen, poprilično mrzili, a imamo li na umu da je izvorno bio crvene boje, ne možemo reći da se čudimo.

U svojoj 129 godina dugoj povijesti, Eiffelov toranj je imao 19 bojenja, a boje su se mijenjale. Ove godine službeno ima svoje 20-to bojenje, pa je Ministarstvo kulture u suradnji s Gradom Parizom u razmatranju hoće li ga možda vratiti u originalnu boju. "Istražit ćemo stare boje, baš kako i inače radimo kada je u pitanju kakva stara slika, a to će pokazati trebamo li osvježiti postojeću boju ili ići s nečim sasvim novim", rekli su iz ministarstva za Le Parisien.  | Autor: Instagram Instagram

No zašto je uopće toranj bio crven?! Prema Gustaveu Eiffelu, njegovom arhitektu, originalna crvena boja služila je kako bi se toranj lakše zaštitio od hrđe, no od kada je napravljen bio je i u žutoj, oker i nekoliko tonova smeđe, a jednom je čak bio i u ombre efektu! Sveukupno će trebati 60 tona boje da se pokrije cijeli toranj, za koju god boju se ministarstvo odlučilo. Bojanje će započeti u listopadu, a vjerojatno će trajati do tri godine. Također, u sljedećih 15 godina u toranj će se uložiti više od 300 milijuna eura ne bi li ga se sasvim renoviralo, kao i dodala instalacija od neprobojnoga stakla oko cijeloga tornja. 

Možda vas zanima Bila sam u Disneylandu i evo 10 razloga zašto je zimi još bolje Rubrika Life&style Life&style

Mislimo da bi najbolje bilo da se raspiše referendum pa da sami Parižani glasaju za novu boju - hej, ipak će ga oni gledati svaki dan!

Photo: Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar marlena

    marlena

    Bila, vidjela, penjala se gore.... Voljela bih otici barem jos jednom.