Life&style

Bila sam u Disneylandu i evo 10 razloga zašto je zimi još bolje

Zabavni parkovi popularniji su ljeti kada se ne moraš brinuti o hladnoći i lošem vremenu, ali Disneyland je priča za sebe - a Disneyland Paris pogotovo!

Vjerujem da nisam jedina koja je od malena htjela posjetiti Disneyland i upoznati princeze. Jedino tragikomično u tome može biti činjenica da sam istu stvar htjela s 23, a i danas s 27 iako dobro znam da one nisu stvarne. Istu ideju, doduše malo više elaboriranu, imala sam 2014. kada sam kupila karte za Disneyland u Parizu - cilj je bio dobiti selfie s princezom, i to bilo kojom, nisam izbirljiva. I tih skoro 70 eura samo za ulaz se itekako isplatilo, iako je zapravo apsurdno skupo.

Sjećam se kao jučer da je to bio 7. siječnja, inače posljednji dan blagdanske idile u Disneylandu, a službeno i moj predzadnji dan puta. Od Pariza do Disneylanda treba otprilike sat vožnje i nekoliko promijenjenih metroa, kao i jedan RER (vlak!), no upute kako stići do zabavnog parka na Internetu su odlične i vrlo detaljne.

Disneyland Paris se sastoji od dva dijela: u prvom (i starijem) dijelu su bajke, Mickey i Minnie te princeze, dok se u Studiju nalaze aktualniji crtići (recimo Malci i Nemo) i atraktivnije, više adrenalinske vožnje. Karta je nešto skuplja kupiš li je za oba dijela, no tešto ćeš cijeli park stići obići u samo jednom danu.  | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Mislim da smo ujutro bili prvi na otvaranju parka. Za to smo se digli u 6 ujutro i nabrijano planirali game plan kako uletjeti princezi (da, zbilja sam imala 23 godine). Lupilo me užasno uzbuđenje kad sam izašavši iz vlaka ugledala obrise Trnoružičinog dvorca i grandiozan ulaz nakon kojeg se park dijeli na dva dijela, no umjesto da uletim u zagrljej prvoj princezi morala sam čekati uredu za karte i, naravno, proći detaljan sigurnosni pregled. No taj trenutak kad sam stvarno ušla u Disneyland... Sve što sam do tad mislila o tome kako sam odrasla pada u vodu. Ispred teme se nalazi preslatka uličica popločana kamenom i ispunjena malim kafićima, zalogajnicama i dućanima, a ravno pred tobom je ogroman ružičasti dvorac Trnoružice - i ne možeš skinuti osmijeh s lica!  | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Park je podijeljen u nekoliko tematskih cjelina u koje su ubačene pojedine bajke i svaka od njih ima adrenalinske i family friendly vožnje (one za jazavce poput mene, koji se boje rollercoastera k'o crnoga vraga), restorane, kafiće i dućane sa suvenirima i svom mogućom robom vezanom uz Disney svijet. No to je tako svake godine i svake sezone. No, što je tako posebno za vrijeme zime i blagdana? Donosim ti 10 razloga zašto Disneyland trebaš posjetiti baš zimi, kao i ja. 

Možda vas zanima "Kako sam preletio pola svijeta zbog ljubavi" Rubrika Life&style Life&style

1. Manje su gužve

Disneyland je uvijek krcat, no kada dođe hladnije vrijeme jednostavno padne broj posjetitelja. Navodno je najbolje posjetiti ga od 7. siječnja pa sve do ožujka jer tada se čeka na vožnje u prosjeku samo 15 što je iznimno brzo - no onda propuštaš duh Božića. Naravno, uvijek možeš kupiti skuplju kartu pa ići na sve vožnje prije "običnih smrtnika" s normalnom kartom, no ima nešto i u tom čekanju. Zadnji dan blagdanskog ugođaja u Disneylandu, dan na kojem sam bila, najčešće je posjećeniji, ali nisam ni na jednu vožnju čekala duže od 30 minuta, što je za ovakav park sasvim okej!

2. Park je posebno uređen

Za vrijeme blagdana i cijeli Disneyland postaje blagdanska oaza što znači da i klasične vožnje poprimaju blagdanski štih - ako ništa, barem dekoracijama! Naravno, tada se u parku nalazi i ooogromno božićno drvce. Mislim da je posebno lijepo kad tamo ideš s dragim, jer je sve nekako romantično i ljigavo. Budimo realni, cijeli Pariz je, a kamoli Disneyland.  | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

3. Nude se limitirani suveniri

Ako si fan dobroga mercha (a Disney ima odličan!), tijekom Disney blagdana (traju dakle od početka studenog do 7. siječnja) možeš nabaviti posebane blagdanske suvenire koji se svake godine mijenjaju. Tu se nalaze, primjerice, poznati likovi u božićnom ruhu, kuglice za bor, snježne kugle, figurice, pa čak i posebne Minnie uši! Just for the record, koštaju oko 12 eura.

4. Imaju posebnu hranu - i vruću čokoladu!

Tijekom blagdana nude se i posebni bomboni i čokolade, kao i vruća čokolada koja je navodno legendarna u Disneylandu, a ja je nažalost nisam probala! Doduše, moram reći da je hrana u globalu izvrsna, a da su svi restorani tematski pa je doživljaj još bolji. Ja sam završila na prefinom hamburgeru u restoranu na "Divljem Zapadu", gdje sjediš u starom amfiteatru (otprilike!), poslužuju te konobari i konobarice obučeni adekvatno za taj period, a čak i bend uživo svira glazbu iz crtića - koliko dobro to zvuči?!  | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

5. Vidjet ćeš posebnu blagdansku paradu

Svaki dan se usred radnoga dana (mislim da je to bilo oko 17h!) održava velika parada koja se kreće cijelim parkom i tada na glavnom trgu princeze i likovi iz crtića šeću uokolo i slikaju se s posjetiteljima. Doduše, zimska parada je utoliko bila razočaravajuća za mene jer s ovih platformi likovi ne silaze, već samo prođu kroz grad (ne, nisam ulovila selfie:(), iako je to zbilja prekrasno za pogledati. Parada traje jako dugo, platforme su pokretne i svaka predstavlja neku od bajki (čak i Frozen), a na kraju je uslijedio prekrasan vatromet. Vrištala sam kao malo dijete.

6. Vidjet ćeš Jacka i Sally iz "The Nightmare Before Christmas"

Možda najbolji atipičan božićni crtić je Bartonova "Predbožićna noćna mora" s Jackom Skellingtonom i ljupkom Sally, koji za vrijeme Disney blagdana imaju svoj mali štand i druže se s ljudima - dakle preslatko, mislim da slika dovoljno govori koliko me to oduševilo!  | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

7. Dani kraće traju pa ćeš vidjeti i Disneyland po mraku

To je također priča za sebe - sve vožnje, kao i dvorac, restorani i dućani, okićeni su u more lampica pa prekrasno svijetle čim se spusti mrak.

8. Nude se posebni eventi

O njima moraš gledati i čitati prije dolaska, jer se održavaju na određene dane, u određeno vrijeme, ali to mogu biti mini druženja, predstave ili kakve animacije. Ja nisam ništa doživjela osim grandiozne parade taj dan.

9. Vrijeme je ugodno i nema straha od sunčevih opeklina

Čak i tijekom zime možemo izgorjeti ako ne nosimo SPF, posebice na ludim vožnjama koje su pretežito na otvorenom. Kažem i da je vrijeme ugodnije jer kako je park poluotvoren, pretežito metalan, a ovdje cirkulira mnogo ljudi, ljeti zna biti i puno toplije nego što jest, pa je zimi klima zapravo ugodna. Najbolje je odjenuti se slojevito, s debelim čarapama u čizmama, kapom i rukavicama u džepovima, da ih izvadiš po potrebi.

10. Ako si luda za Božićem (a još i za Disneyjem), ovo će ti biti najbolje iskustvo u životu

Atmosfera je prekrasna, uistinu je poseban doživljaj šetati se ulicama tog malog "grada", sa smrznutim nosićem, promatrajući čudesa koja si vidjela samo u crtićima i pritom slušati božićne pjesme u Disney obradama sa svakoga ugla. Dan u takvom Disneylandu preobratio bi i najgoreg Grincha!  | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Photo: privatna arhiva Kristijana Musića
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar marlena

    marlena

    I ja sam bila 23g kada sam isla u DP :) Isli smo preko ljeta i uvijek bih tako....ili u proljece... Bilo je vruce, ali nista prestrasno (ovo sto si napisala da se cini da je i vise toplo nego ... prikaži još!