Stars

Meghan Markle: Neumorna u osnaživanju žena

Faktor X ove žene ne leži tek u njezinom modnom stilu - nas je osvojila svojim angažmanom za ženska prava u koji se, nećeš vjerovati, upustila još kad je bila 11-godišnja djevojčica

Daleko su britanski kraljevski dvori dogurali. Od supruga plave krvi do današnjih pučanki koje su još k tome - glasne! Ali, u nimalo lošem smislu. Odabranica srca princa Harryja Meghan Markle je sve samo ne tipična - od malih nogu se borila za ženska prava i ravnopravnost, a i sada, kao buduća članica kraljevske obitelji zna koja je njezina glavna misija - upoznati narod s novim kovom royal obitelji. 

Feminizam je jedna od prvih stvari koja je povezala Meghan i Harryja. Baš poput Harryjeve majke Diane, Meghan je svojim istupima već pokazala kako ne misli biti tiha ženica. Za vrijeme održavanja foruma Make a Difference prošli mjesec Meghan je progovorila o #MeToo pokretu: "Mnogi progovaraju o osnaživanju žena i ženskom pokretu. Čujem kako ženama treba pomoći da pronađu svoj glas. Ja se s time doista ne slažem jer žene imaju već svoj kanal, i nitko im ne treba pomagati javno govoriti, one imaju svoje mišljenje!"

"Nema boljeg trenutka od ovog da pokažemo kako žene trebaju biti snaže i glasne, a i muškarci ih u tome mogu potaknuti", dodala je na forumu. 

Ova godina je bila neupitno u znaku ženskih pokreta #MeToo i #TimesUp. Baš kao što su to učinile glumice na crvenom tepihu na dodjeli Zlatnih globusa u siječnju ove godine, i Meghan je odjenula crno na svečanu večeru Commonwealtha tri mjeseca poslije, a sve u čast spomenutim pokretima. Mediji su ovaj Meghanin istup odmah pozdravili, naglašavajući da je očitala bukvicu šogorici Kate koja se na crvenom tepihu nagrada BAFTA pojavila u tamnozelenoj haljini. Je li ovo 1:0 za Meghan? U našim očima svakako!  | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Meghan, baš kao i njezin budući suprug, snažno se bori i za prava LGBT zajednice. Samo je pitanje vremena hoće li na ovaj način Meghan steći titulu Kraljice srca poput princeze Diane koja je jedna od prvih članova kraljevske obitelji koja se borila za skidanje stigne s osoba oboljelih od AIDS-a.

Prošle godine na međunarodni Dan žena Meghan je napisala i objavila esej o mjesečnici i tome koliko su žene i danas posramljene u javnosti pričati o svom ciklusu. U tom trenutku je bila u posjetu Indiji kao ambasadorica kršćanske globalne organizacije World Vision, te je progovorila o smiješnim, ali i tragičnim iskustvima koje je prošla samo zato što je žena. 

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Od 2014. godine aktivna je članica koja se zalaže za jednakost muškaraca i žena te djeluje kao ambasadorica za žensku agenciju Ujedinjenih naroda. Bila je bliska suradnica tajništva Hilary Clinton, s naglaskom na problem ljudske ravnopravnosti i prava.

Možda vas zanima Meghan Markle: sve što nisi znala o njenoj problematičnoj obitelji Rubrika Stars Stars

No, to nije bio prvi put da se Meghan susrela s Hilary. Zapravo, pismo koje je 11-godišnja Meghan Markle uputila tada Prvoj dami Hilary Clinton, ali i proizvođaču sredstava za čišćenje Proctor&Gamble, te odvjetnici za ljudska prava Gloriji Allred je i danas pravi dragulj. Naime, Procter&Gamble je u 1980-ima u javnosti izbacio jednu prilično seksističku reklamu koja glasi: "Žene diljem Amerike svakodnevno muku muče s prljavim tavama i zdjelama", na što je 11-godišnja Meghan burno reagirala. "Zašto bi samo žene prale posuđe?. Reklama je doista povučena iz medija, a mi možemo s pravom reći - Meghan, bila si briljantna i tada! 

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0