Stars

Kako je lažna vijest da je Leonardo DiCaprio donirao 10 milijuna dolara za Ukrajinu postala viralna

  • Vijest o tome da je Leonardo DiCaprio donirao 10 milijuna dolara pomoći Ukrajini kroz International Visegrad Fund proširila se svjetskim medijima ovoga tjedna, no sad je otkriveno da se donacija nikad nije ni dogodila
  • Organizacija International Visegrad Fund demantirala je da posjeduje bilo kakve informacije o donaciji i upozorila na širenje lažnih vijesti
  • Izvor blizak glumcu otkrio je da je glumac donacije uputio prema više organizacija za pomoć Ukrajini, no točan iznos nije otkriven

Glumac Leonardo DiCaprio nije donirao 10 milijuna dolara Ukrajini zbog obiteljskih povezanosti s Ukrajinom. Brojne članke objavljene prethodnih dana o glumčevoj velikodušnoj svoti pratila je dirljiva priča i Leove fotografije s bakom Ukrajinkom - i ta će se priča o bakinom porijeklu pokazati netočnom! Ova, kako se sad ispostavilo, lažna vijest prvo se izgleda pojavila na jednoj poljskoj web stranici prije nego što su ju prenijeli ostali svjetski mediji. Vijest o donaciji pojavila se i na The Independentu, The Washington Examineru, kao i na Entertainment Tonight. Ovu vijest prenijeli su i hrvatski mediji.

Iako se tvrdnja o donaciji proširila i društvenim mrežama, Visegrad Fund potvrdio je kako nema nikakvih podataka o takvoj donaciji poznatog glumca.

Za Insider, glasnogovornica organizacije, Lucia Becov rekla je: „Nismo obavješteni, niti imamo ikakve informacija o tome da je Leonardo DiCaprio donirao 10 milijuna američkih dolara (7,6 milijuna funti) Ukrajini. International Visegrad Fund nije objavio ovu informaciju“, kazala je Becová. International Visegrad Fund međunarodna je donatorska organizacija koja djeluje na području Češke, Slovačke, Poljske i Mađarske kako bi potaknula regionalnu suradnju.

Možda vas zanima Mila Kunis prvi put progovorila o ratu u Ukrajini: “Ponosna sam što sam Ukrajinka” Rubrika Stars Stars

International Visegrad Fund i na svojoj je službenoj Facebook stranici demantirao ovu vijest: „Fake news danas su prisutne u svim oblicima. Tako su primjerice danas neki mediji objavili kako je International Visegrad Fund objavio donaciju od 10 milijuna američkih dolara od strane poznatog američkog glumca za pomoć Ukrajini. Molimo da budete svjesni svojih izvora i pratite vjerodostojne i provjerene novinare i medije te da ne širite lažne vijesti“, stoji u njihovoj objavi.

Izvor blizak glumcu za Insider je otkrio kako je DiCaprio donirao više puta humanitarnim organizacijama za pomoć Ukrajini, uključujući donacije CARE-u, IRC, UNHCR-u i Save the Children. No, izvor je potvrdio kako iznos od 10 milijuna dolara nije točan. Kad su se donacije dogodile i u kojim iznosima, nije rečeno.

Mnogo stranih medija koji su prenijeli prvu vijest o donaciji od 10 milijuna dolara, naveli su poljsku stranicu Polish News kao izvor, koja je pak kao izvor imala poljsku televiziju TVN24. Neki mediji prenijeli su i da je DiCaprio donirao ovaj iznos Ukrajini zbog „osobne povezanosti“ sa zemljom, odnosno zato što je njegova baka rodom iz Ukrajine. Izvor blizak DiCapriju rekao je pak kako glumac nema obiteljskih veza povezanih s Ukrajinom.

Možda vas zanima Ida Prester pružila smještaj izbjeglicama iz Ukrajine: “Ponudite što imate, osjećat ćete se bolje u ovom ludilu” Rubrika Stars Stars
 
Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0