Stars
Gracija Filipović

I svjetski su mediji prenijeli: Gracija Filipović proglašena je u New Yorku najboljom novom glumačkom nadom

  • Glumica Gracija Filipović osvojila je Gotham Award, nagradu za najbolju novu glumačku nadu
  • Nagradu je dobila za ulogu u filmu 'Murina' 
  • Koliko je ta nagrada važna, možda najbolje govori činjenica da su o tome pisali relevantni svjetski mediji poput The Hollywood Reporter, Variety i Vulture

Početkom godine je mlada Dubrovčanka, glumica Gracija Filipović, osvojila Shooting Stars priznanje koje, u sklopu Berlinalea, dodjeljuje europska organizacija nacionalnih filmskih agencija European Film Promotion. Sada je osvojila nagradu za najbolju glumačku nadu (Breakthrough Performer) za ulogu Julije u nagrađivanom dugometražnom prvijencu Antonete Alamat Kusijanović, 'Murina', koji je na Festivalu u Cannesu nagrađen Zlatnom kamerom. 

Florence Pugh Možda vas zanima Florence Pugh gotovo je odustala od glume: "Ubili su me u pojam s tim što moram promijeniti na licu i koliko smršaviti" Rubrika Stars Stars

Nagrada je Graciji Filipović dodijeljena jučer u New Yorku povodom 32. dodjele nagrada Gotham Awards). Za nagradu je, osim nje, konkuriralo još četvero mladih glumica: Frankie Corio ('Aftersun'), Kali Reis ('Catch the Fair One'), Anna Diop ('Nanny') te Anna Cobb ('We‘re All Going to the World‘s Fair'). 

Inače, neprofitna njujorška organizacija Gotham Film & Media Institute dodjeljuje nagrade Gotham nezavisnim filmašima i njihovim ostvarenjima od 1991. Nominirane bira odbor u kojemu su filmski i televizijski kritičari, festivalski programeri i filmski kuratori, a dodjeljuje ih žiri sastavljen od scenarista, redatelja, glumaca, producenata, montažera i ostalih ključnih filmskih stvaratelja.

Te se nagrade smatraju svojevrsnim početkom 'nagrađivanja' te pokazateljem koji će filmovi, ali i glumci, igrati značajnu ulogu na ostalim dodjelama poput Zlatnog globusa, Nagrade udruženja glumaca - SAG Awards, Nagrade BAFTA Britanske akademije filmske i televizijske umjetnost, Oscara i drugih. Antoneta Alamat Kusijanović bila je nominirana u kategoriji najboljeg redatelja debitanta, ali nagradu je osvojila redateljica filma 'Aftersun', Charlotte Wells. Najboljim dugometražnim filmom godine proglašen je 'Everything Everywhere All at Once' Daniela Kwana i Daniela Scheinerta.

Gracija Filipović glumila je u kazalištu u Dubrovniku, a svoj prvi film, 'Mali debeli rakun' Barbare Vekarić, snimila je 2013. S redateljicom Antonetom Alamat Kusijanović surađuje od kratkometražnog filma 'U plavetnilo' (2017.), a nastavila je suradnju na prvom dugometražnom filmu iste autorice. 

Zanimljivo je da Gracija Filipović ne studira glumu, nego je studentica biologije na zagrebačkom PMF-u. Gracija ima, osim glume i biologije, još nekoliko talenata. Naime, profesionalna je plivačica i step plesačica. 

Nakon osvojenih nagrada i glumačkih uspjeha, ne sumnjamo da će se ipak više posvetiti glumi. A 20 joj je godina tek… 

Nagrade hrvatskoga glumišta 2022. Možda vas zanima Dodjela Nagrada hrvatskog glumišta: Glumica je odbacila svečane haljine i zablistala u genijalnoj, nesvakidašnoj kombinaciji Rubrika Stars Stars
Photo: Pixell

Komentari 0