Stars

Evo tko bi mogao pobijediti večeras na Eurosongu

Naš eurovozijski fanatik, kolega Elvir Islamović, predvidio je da Hrvatsku ove godine nećemo gledati u finalu, a prognozira i tko bi mogao odnijeti pobjedu na večerašnjem Eurosongu

Finale ovogodišnjeg Eurosonga iz Lisabona gledat ćemo bez nekog pretjeranog navijačkog žara - 'Crazy' Franka i njezin tim eurovizijsku su priču završili već u utorak, u prvom polufinalu. Analizirajući sve pjesme sudionice, kao pravi eurovizijski fanatik, najavio sam već u ponedjeljak da ne vjerujem u Frankin plasman, ali i brzopotezno predvidio pobjedu Izraela.


 

Je li se nešto promijenilo od tada? Za mene ne, očito za kladionice jest. Prema njihovim prognozama Izrael je skliznuo s prvog na treće mjesto, iza Cipra i Norveške. I baš se tim pjesmama malo želim pozabaviti.
Prije svega, a ima veze s Izraelom, malo sam promijenio mišljenje o trenutačnom laureatu Salvadoru Sobralu, koji je Eurosong doveo u Portugal. Prošle godine sam napisao kako je on moj izraziti favorit, svidjela mi se njegova pjesma, emocija, lagani jazz waltz ritam. Sve. I on mi je bio simpatičan, a u pozadini nas je zatresla njegova životna drama i zdravstvena borba za život.  Svidio se i Europi. Pobijedio je.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver Salvador Sobral, prošlogodišnji pobjednik

Međutim, u međuvremenu su počele izlaziti na površinu neugodnosti koje je Sobral činio prije, za vrijeme i nakon prošlogodišnjeg natjecanja. Otkrio je to i naš Jacques: "Prošle godine kad si propustio sve probe te ih je tvoja sestra odradila za tebe, EBU te trebala diskvalificirati. To je bilo nepošteno prema svima. I u govoru nakon pobjede si bio neugodan prema svima, no sad si puno bezobrazniji svojim istupima. Ako mrziš koncept Eurosonga, nisi se trebao natjecati." A najnoviji istup je napad na glavnu favoritkinju, Izraelku Nette.
"YouTube je mislio da će mi se svidjeti izraelska pjesma. Pustio sam ju i čuo užasnu pjesmu. Srećom, ove godine ne moram ništa slušati", izjavio je Sobral.
Vrsni jazz glazbenik bi prije svih trebao znati što je Eurosong i što se tamo odvija i sluša. Naposljetku, zbog čega se on prijavio tamo ako mu je to 'parada pijanstva i kiča'? Bez obzira na bezobrazluk i foliranje Salvadora Sobrala, mislim da će njegove kritike Netti donijeti samo dodatne poene, baš kao što će joj i u prilog ići snimka nespretnog pada niz stepenice nakon polufinalne izvedbe.

Glavna konkurencija Izraelu su Cipar i Norveška. Cipar predstavlja atraktivna grčka pop zvijezda Eleni Foureira, a koju opisuju kao "Mojsija pop glazbe". Osobno, pjesma mi je klasični pop pjesmuljak koji će se zasigurno pretvoriti u ljetni hit, ali ako Cipar ode na vrh, Elena će biti ta koja je donijela prevagu.

Norvešku predstavlja stari eurovizijki znanac Alexander Rybak, najuvjerljiviji pobjednik Eurosonga u povijesti. Prije devet godina je pokorio Europu violinom i pjesmom "Fairytale", a danas se vraća s jednako infantilnom pjesmom "That's how you make a song". Ovaj put je na sceni zabavni funk ritam, ali opet, Rybak je te 2009. imao zaokruženu priču, danas će mu neki detalji ipak nedostajati. Prije svega tu je "deja-vu" osjećaj koji bi ga mogao stajati pobjede.

Od zemalja iz regije je uspjeh 2 od 5. U finale su prošli Srbija i Slovenija. Ipak, uvjeren sam da je to samo zato jer su nastupali u drugoj polufinalnoj večeri, neusporedivo slabijoj od ove prve u kojoj su nastupali Izrael, Cipar, Češka, Bugarska. Iako, Srbija je s vrlo kvalitetnom Balkanikom igrala na kartu etno zvuka u kombinaciji s eurovizijskim konceptom i očito je u tome uspjela. Ali mora se priznati da se pokazalo da izvođenje pjesama na svom jeziku može ipak biti plus.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić Naš Eurosong guru - Elvir Islamović

I dok sam uvjeren da će se pobjednik tražiti između trojca Izrael-Cipar-Norveška, pjesme koje mogu ostvariti dobar plasman su zasigurno Češka, Estonija, Švedska i Bugarska. I evo pred kraj pisanja teksta sam još jednom bacio oko na komentare i prognoze i sve manje ljudi vidi Izrael na vrhu. I, eto, ja nisam promijenio mišljenje. I dalje mislim da ćemo dogodine gledati Eurosong u Tel Avivu...

Photo: YouTube

Komentari 0