Stars

Dua Lipa, njezina pravila poslovne igre

  • Milijarde pregleda na You Tubeu, gotovo 40 milijuna pratitelja na Instagramu, prva mjesta na glazbenim ljestvicama i brojne nagrade – to su samo njezini počeci
  • Ova se mlada zvijezda u međuvremenu pretvorila u brend koji pokreće poslovnu mašineriju nevjerojatne vrijednosti
  •  Taj se posao temelji na modi jednako koliko i na glazbi, ali ne bi ga bilo bez njezine autentičnosti

Prije koju godinu teško je bilo zamisliti da bi itko mogao zatresti tron na kojem sjedi sveamerička pop-princeza Taylor Swift. Kao predstavnicu američkog sweet-popa, u kojem se pjesme o ljubavnim prekidima i bolima izmjenjuju jednakom brzinom kao i medijski natpisi o njezinim ljubavnim interesima, Taylor Swift mediji i obožavatelji učinili su nepobjedivom silom koja je u svojem fahu plivala neometano. Beyonce se tamo negdje „naguravala“ s Rihannom, Ariana Grande bez konkurencije je jer jedina puca na tržište koje je nekoć pokrivala Mariah Carey (ali u modernijoj verziji namijenjenoj generaciji Z), a Adele je jednostavno svoju karijeru i glazbeni put konstruirala tako da je nitko ne može dirnuti jer sve navedene dame njeguju element showa u svojim nastupima. Adele je poput dive starog kova koja publici nudi svoju pojavu i moćan glas. Scenski nastup je sporedan. Dok je američko tržište kuhalo pod navalom pop-heroina, u Velikoj Britaniji pripremao se pravi glazbeni tornado koji će uskoro pokositi svjetske top-ljestvice. 

Možda vas zanima Jesenski broj miss7 magazina čeka te na kioscima! Rubrika Life&style Life&style

Mlada Britanka albanskog porijekla napokon je došla na korak do ostvarenja sna o inozemnoj glazbenoj karijeri, i to nakon što je uspjela dobiti pjesmu „New Rules“ koju su prije toga odbile mnoge poznatije pjevačice. Bez previše kalkulacija, s podrškom menadžera Bena Mawsona, 22-godišnja Dua Lipa uspjela je postati prva ženska glazbenica koja je uspjela zasjesti na prvo mjesto glazbenih ljestvica u Britaniji, što nije pošlo za rukom nijednoj poznatoj dami nakon Adele 2015. godine. Zarazna pop-melodija i autentičan tekst o toksičnom odnosu između dečka i djevojke koja je odlučila da je njihova „booty call“ situacija došla kraju jer je postavila nova pravila igre, postala je himna generacije Z. Koliko je singl uspješan, dokazuje i broj od oko milijardu pregleda na YouTubeu, gdje je Dua Lipa postigla rekord kao najmlađa glazbenica čiji je video pregledan toliko puta. Uz megahit, stigle su i nagrade, kako lokalno tako i globalno. Iako su Brit Awards bili prvi korak prema priznanju za trud i rad, Lipu i njezina menadžera zanimali su Grammyji kao ultimativni simbol uspjeha na američkom tržištu. Osvojila je dvije nagrade. Za najbolju novu glazbenu nadu i najbolju plesnu pjesmu (Electricity s Calvinom Harrisom). Što ovu mladu damu razlikuje od drugih u mileniju društvenih mreža kada smo bombardirani s toliko novih lica koja ne možemo ni zapamtiti? Pa, Dua Lipa je autentičan lik barem onoliko koliko joj PR management to dopušta. Više nije vrijeme ušećerenih pop-princeza koje vrte pramičak kose i zavodljivo gledaju u kameru. Mlade cure imaju stav, znaju što žele, ne boje se izazova ni razotkrivanja loših ljubavnih odnosa i razračunavanja u javnoj areni Instagrama i Twittera. 

 | Autor: miss7 miss7

Dua Lipa cura je iz prosječne građanske obitelji čiji su članovi pristigli u London s Kosova. Nije imala povlašteno djetinjstvo i sama je priznala da je veći dio tinejdžerskih godina provela posramljena jer je bila drukčija od svojih vršnjaka u Londonu: „Maštala sam da se zovem Esther ili Sarah samo kako bih se uklopila. Moje ime svima je bilo čudno i teško mi je bilo objasniti što znači. Inače, dua na albanskom znači ljubav – kazala je u jednom intervjuu. S 12 godina vratila se u Prištinu s roditeljima jer je njezin otac tamo dobio posao, a s 14 godina već je shvatila da karijera koju želi neće biti moguća ako djeluje iz Prištine. Nagovorila je roditelje da se vrati u London kako bi imala više mogućnosti za ostvarenje želja. Kao i svaka djevojka njezine generacije Dua Lipa iskoristila je moć online platformi te je svoje prve obrade pjesama Adele i Alicije Keys postavljala na YouTube kanal. Primijetio ju je menadžer Lane Del Rey, Ben Mawson koji je uvelike zaslužan za strelovit uspjeh koji je Dua doživjela s debitantskim albumom. Kako to obično biva, kada se pojavi novo mlado lice vrijedno pozornosti, i modni brendovi su požurili u nakani da je angažiraju kao svoju ambasadoricu. Sklopila je ugovore s Patrizijom Pepe, Adidasom, Foot Lockerom i Pepe Jeansom, a njezinu stilu su posvećeni brojni blogovi i kolaži na Pinterestu, gdje svaka mlada djevojka danas traži inspiraciju za odjevnu kombinaciju. Ako su Pinterest i Instagram mjerilo popularnosti i trenda, možemo ustvrditi da je Dua Lipa influencer u pravom smislu te riječi. Na Instagramu broji 33,9 milijuna pratitelja, što se u novčanoj vrijednosti prenosi u milijune dolara koje može utržiti od plaćenih postova. Svoj Instagram vodi sama, što je sklisko područje za mnoge umjetnike danas. Naime, društvene mreže skinule su auru tajnovitosti sa zvijezda. 

 | Autor: miss7 miss7

Danas svatko ima pravo komentirati njihov životni ili modni odabir javno, a za osobu koja je izložena javnosti to može biti pogubno, pogotovo ako se krene razračunavati s trolovima. Dua je u ovom pogledu jako transparentna i dostupna svojim obožavateljima, ali i hejterima, što je čini ljudskijom i privlačnijom mladoj publici, za razliku od gore spomenute Taylor Swift čija je mašinerija dobrano zakazala u nekoliko nezgodnih situacija prošle godine. Dua je transparentna i u sferi privatnog života te jako otvoreno govori o bivšim vezama koje joj služe kao inspiracija za tekstove. U razgovoru za britanski GQ otkrila je kako je dobila poruku od bivšeg dečka nakon osvajanja Brit Awardsa. Na upit novinara je li riječ o glazbeniku Paulu Kleinu, odgovorila je: „Bože ne. On je tako dosadan. Poruku mi je poslao Isaac (mladi chef s kojim je bila u vezi godinu i pol dana op. a.).“ Prema natpisima medija Dua je trenutačno u vezi s Anwarom Hadidom, bratom megapopularnih modela Belle i Gigi. Naporno radi i na drugom albumu koji bi svjetlo dana trebao ugledati ove godine. Zasad nije poznato mnogo informacija osim da joj je suradnik na novom materijalu  legendarni Nile Rodgers i da su pjesme pod velikim utjecajem Princea i Outkasta, koje je slušala tijekom cijele godine.

 | Autor: miss7 miss7

Dance ritmovi izmjenjivat će se s dark-pop baladama koje su, naravno, posvećene manipulativnim ljubavnim odnosima, što je – realno gledajući – prikaz svake treće veze u modernom dobu. Ovaj drugi album ujedno će biti presudan za potvrdu statusa pop-ikone. Naime, danas je jako teško zadržati pozornost publike bilo da imate modni brend, blog ili ste glazbenica. Publika je postala nemilosrdna, pomalo nevjerna i zahtjevna. Ako uspije isporučiti još jednu himnu nove generacije, ova mlada Kosovka nema prepreke da sruši još neke rekorde i upiše se u povijest glazbene industrije kao samoostvarena djevojka koja je u svijetu privilegiranih reality-obitelji i instagramskih modela uspjela ostvariti san svake djevojčice koja misli da nema šanse jer danas uspijevaju samo oni s obiteljskim zaleđem. Dua je već napisala nova pravila igre, a sada je vrijeme da ih nametne svijetu i još jednom dokaže da vam u životu mogu osporiti sve osim talenta.  

Jesenski broj miss7 magazina je na kioscima, a svakoj čitateljici darujemo jedan ruž ili sjajilo najtraženijih beauty brendova Max Factor, Revlon i NYX.

Photo: Getty Images/Guliver

Komentari 0