Stars

David Skoko: ''Kuhanje mi nikada nije bilo strano''

Kuhar David Skoko široj javnosti je postao poznat kao mentor iz RTL-ove emisije "Jezikova juha", međutim i prije je plijenio pažnju svojim zanimljivim izgledom i kulinarskim sposobnostima. Saznali smo gdje je kušao najbolja jela, koliko mu je moda bitna u živote te kako je zapravo započela njegova karijera u kuhinji. Uz to, pojasnio je značenja svojih tetovaža koje su mu postale zaštitni znak, a sve to pročitajte u nastavku.

Kada si započeo s kuhanjem?

U našoj kuhinji se uvijek puno kuhalo jer smo velika obitelj koja se često družila, pa se uvijek pomagalo u kuhinji mojoj majci svima koji su kuhali. A kada smo otvorili restoran, na samom početku moja uloga nije bila kuharska, već da poslužujem ono što moja mama skuha. Ali, s obzirom da mi kuhanje od samog starta nije bilo strano, tu sam pokušavao od početka pokušavao ubacivati neke svoje ''fore'' koje nisu bile dio tradicionalne riblje kuhinje.

 | Autor: Duško Marušić/PIXSELL Duško Marušić/PIXSELL

Kako si počeo razvijati svoje recepte?

S vremenom sam se razvijao i krenuo s vlastitim receptima. Iskorištavamo sve što ulovimo, uvijek imate jedan dio ulova koji se tradicionalno priprema i to sve funkcionira po nekoj određenoj shemi. Onda imate one dijelove poput iznutrica i manje cijenjenih riba, koje gosti jednostavno ne žele jesti. Ako želite to prodati, onda svakako morate napraviti nešto što je zanimljivo i drugačije od ribe s glavom i repom. Meni nije bilo teško filetirati i čistiti, ali i pogriješiti jer jedino tako čovjek može naučiti. S vremenom sam se počeo raspitivati, puno putujem, kušam posvuda hranu i uklopio sam razne ideje u recepte i evo me danas.

 | Autor: Robert Anić/PIXSELL Robert Anić/PIXSELL

S obzirom da puno putuješ, koje je mjesto gdje si najbolje jeo?

To se sve vrlo brzo mijenja, jer se uvijek isproba nešto novo i drugačije. Jako dobro sam jeo u Cape Townu u nekoliko restorana. Lani sam proveo skoro mjesec dana u Vijetnamu i bili smo na nekoliko jednostavno fantastičnih mjesta. Ali to nisu bili klasični restorani, neke od najboljih stvari koje sam tamo jeo su bile s uličnih štandova na kojima se poslužuje hrana za nekih 50 centi. Jako dobro sam jeo i na Korzici, Siciliji, Španjolskoj, Portugalu i Sjevernoj Africi, ali to su sve drugačije stvari i ne bih mogao izdvojiti neke favorite jer sam uvijek otvoren za novu hranu i okuse.

 | Autor: Duško Marušić/PIXSELL Duško Marušić/PIXSELL

U javnosti si prepoznatljiv po svojim tetovažama. Kada se rodila ljubav prema ukrašavanju tijela i koja su značenja tvojih tetovaža?

Nikad se nisam skrivao pred starcima kada sam počeo s tetovažama i moglo bi se reći da sam bio dosta buntovan klinac. Uvijek sam bio jako ponosan na te svoje male tetovažice koje smo radili kod frendova u garaži s iglom, koncem i tintom. Poslije sam se počeo prvo s prekrivanjem jedne koja mi je dosadila, zatim druge i sada imam nevjerojatnu potrebu da napravim nešto što bi obilježilo koliko mi znači moja obitelj. Cijela priča mojih tetovaža, a imam preko cijelih leđa, prsa i ruku, ima moju osobnu i obiteljsku priču i zato su mi posebne.

 | Autor: Robert Anić/PIXSELL Robert Anić/PIXSELL

Koliko ti je bitna moda u životu i pratiš li trendove?

Iskreno, baš i ne. Jako rijetko izlazim van negdje gdje ima puno ljudi, uglavnom u to vrijeme radim. Volim se obući komotno, uvijek nosim traperice, tenisice i T-shirt. Često vozim motor i onda imam primjerenu odjeću i zaista nisam opterećen modom i modnim trendovima. Jednostavna opuštena klasika je moj đir.

Koji su ti još interesi uz kuhanje?

Volim voziti motor i koristim svaku slobodnu priliku za to, jednako kao što volim popravljati jedan stari auto koji imam već godinama. Također, obožavam putovati, družiti se s prijateljima, a najviše vremena provodim sa svojom djecom jer mi je to najbitnije. Nekada sam izlazio u diskoteke, ali sada imam 40 godina pa su mi rekli da to više nije u redu, hahaha.

 | Autor: Robert Anić/PIXSELL Robert Anić/PIXSELL

Za kraj, top tri hrane koju naši čitatelji moraju isprobati!

Prvenstveno, gdje god idu i putuju, neka isprobaju lokalne stvari. A svakako moraju probati soft shell crab. To su rakovi koji su fantastični, mnogima djeluju čudno, ali ja se toga ne mogu zasititi. Također, moraju kušati Pata Negru ako žele reći da su isprobali najbolji pršut na svijetu! I to je to, neka uživaju u dobroj hrani.

U galeriji detaljnije pogledajte fotografije...

Photo: Robert Anić/PIXSELL

Komentari 0