Stars 11. srpnja 2014.

Aljoša Šerić: ''Glazba koju radiš je ona koju želiš slušati''

Marko Prpić/ PIXSELL.

Pjevač, tekstopisac i odvjetnik Aljoša Šerić predstavio se javnosti sa svojim prvim bendom Ramirez, a trenutno osvaja top liste i publiku u bendu Pavel. Kako spaja svoj svakodnevni posao s glazbom, gdje pronalazi inspiraciju za tekstove te koliko mu je glazba bitna u životu, saznajte u nastavku.

Kada se rodila tvoja ljubav prema glazbi?

Već sam u ranom djetinjstvu snimao neke svoje melodije na kazetofon, obožavao Đuli od Daniela Popovića i Michaela Jacksona, tako da dokle sjećanje služi postoji glazba i jako je važna, možda i najvažnija.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL

Prvo je krenuo Ramirez koji je osvojio publiku i kritiku, a zatim je nastao Pavel. Smatraš li to svojevrsnim osobnim razvojem u glazbi?

Vjerojatno, kako sam stario i odrastao tako mi se i ukus mijenjao, od na početku pretežno brit popa i rocka i indie muzike, sve sam više slušao kantautorsku scenu, a uglavnom glazba koju radiš je i ona koju želiš slušati, bar bi tako trebalo biti ako se radi nekalkulantski.

 | Autor: Anto Magzan/ PIXSELL Anto Magzan/ PIXSELL

Gdje pronalaziš inspiraciju za tekstove?

Gotovo isključivo su to emocionalni odnosi, kriva shvaćanja i neispunjena očekivanja uz dozu ironije, bar na zadnjem albumu. Opet, pišeš ono o čemu bi želio slušati, slično kao u slučaju melodija i produkcije, prvo sebe izdovoljiti, to je prvi preduvjet da bi se i nekome drugome to možda svidjelo. Uvijek razmišljaš, dobro pa nisam samo ja toliko opsjednut samoanalizom i konstantnim propitivanjima, ako je meni ovo dobro, postoji sigurno još nekoliko homo sapiensa koji razmišljaju slično i kojima će to biti ok.

Od samih početaka odlično surađuješ s brojnim glazbenicima. Imaš li neke favorite?

Imam prijatelje koji rade odličnu glazbu, i kao najbolji "perk" izdvajam privilegiju da prije ostatka Hrvatske čujem pjesme koje će obilježiti gro života, kao mali uvid u budućnost, znam da bahato hodam gradom kad čujem još neobjavljene ili demo pjesme Vatre, Detoura ili Svadbasa s "ja znam nešto što vi ne znate" osmijehom.

Koje je tvoje mišljenje o trenutnoj situaciji estrade u Hrvatskoj?

Mislim da se stvarni popravljaju, IHG-ova lista HrTop40 koja se emitira i na RTL-u vidljivo mijenja stvari, jasno je kako su najslušanije pjesme tzv. urbane provenijencije i to je dobro. Volio bih da se i u hrvatskoj zabavnoj glazbi dogodi zaokret ka kvaliteti, da se više pazi na tekstove i produkciju, da prestane bit izgovor "to narod puši, dajmo im ono što žele", podilaženje isključivo sirovim i primitivnim porivima ljudskog roda sigurno nikad nije dovelo do revolucije u bilo kojem obliku izražavanja.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL

Planira li Pavel krenuti prema vanjskom tržištu?

Ne, iako volim engleski, štoviše, ali stav je dokaži se prvo u svom kvartu, selu, gradu. Pisanje na engleskom jeziku je često, čast izuzecima, linija manjeg otpora, engleski puno više trpi, možeš svašta podvalit pod tekst.

Osim glazbe, tvoj ''pravi'' posao je pravo. Kako uspijevaš kombinirati to dvoje?

Zasad relativno lako, a i tješim se kako je većina ekipe u prijateljskim bendovima jednako zaposlena i guraju svoje dnevne poslove paralelno s glazbom. Ne postoji još način da normalno živim samo od muzike.

 | Autor: Nina Đurđević/PIXSELL Nina Đurđević/PIXSELL

Bez obzira radi li se o scenskim nastupima ili poslovnim obavezama vezanim uz odvjetnički posao, uvijek si ''stylish''. Koliko ti je bitna moda u životu?

Bitna je, uvijek sam se pokušavao istaknuti u gomili, ne mislim pritom na "pauniranje", kicoško prenemaganje, već samo toliko da ne izgledam kao Pero Perić na šalteru do mene. Iskreno, ne razumijem nekog tko se zadovoljava s običnim u bilo kojoj sferi života.

Razlikuju li se tvoji stylinzi za scenske nastupe?

Donekle, ali ne previše, obzirom pazim što nosim i izvan stejdža.

Koje kozmetičke proizvode koristiš?

Kreme za lice, imam osjetljivu kožu sklonu crvenilu, pa je to dosta važna stavka, a i mogu provesti sate birajući gel za tuširanje.

Jesi li ljubitelj parfema?

Jesam, imam ih bar desetak u ormariću, neko vrijeme su mi već najdraži L'eau od Kenza, Armani Mania i Paco Rabanneov Million.

Koji su planovi za ostatak godine?

Ovo ljeto dosta sviramo, što se nije dogodilo već dugo dugo, pa smo tako 19.7. na Foodbalerki na Strossmayerovom Trgu u Zagrebu, 23.7 u Umagu na ATP-u. 1.8. u Splitu na ponoćnim koncertima na Pjaci, a 31.8. sviramo na Špancirfestu.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL

Koja su, po tebi, tri albuma koje bi svaki čitatelj Budi.IN-a trebao poslušati?

1. Damien Rice: "O"
2. Ryan Adams: "Gold"
3. Jason Isbell: "Southeastern"

U galeriji detaljnije pogledajte fotografije...

Komentari 0