Native sadržaj

Citrusi, vanilija, jasmin ili ruža: Kako odabrati savršen miris za sebe?

  • Dobro nam je poznata izreka da odijelo ne čini čovjeka, ali definitivno igra veliku ulogu u dojmu koji ostavljamo, a ništa drugačija situacija nije ni s mirisima koje nosimo
  • Svaka mirisna nota na ovom svijetu ima neosporan utjecaj na naše emocije i raspoloženje - u stanju nam je probuditi neka daleka sjećanja, umiriti nas ili nas čak napuniti energijom za dan koji je pred nama
  • Budući da određeni mirisi potiču otpuštanje neurotransmitera poput serotonina, dopamina i endorfina, možemo ih strateški koristiti kako bismo svjesno utjecali na svoje emocionalno stanje

Baš prošlog vikenda završila sam u shoppingu, kao što to u mom slučaju najčešće biva, potpuno neplanirano. Planirana je bila nabavka namirnica, budući da je sutradan bila nedjelja i da si nisam željela priuštiti stres koji dolazi u paketu s nesnosnim gužvama u jedinom otvorenom shopping centru, a na putu do dućana pažnju mi je privukao izlog iz kojeg su me mamile divne muške poludolčevite. Znajući da moj suprug već dugo traži upravo takve i vidjevši da su uz to na ogromnom sniženju, samo nekoliko minuta kasnije nestrpljivo sam čekala svoj red na blagajni. Na pultu su, kao što je to slučaj u mnogim dućanima, uredno bile poslagane bočice parfema koje sam krateći vrijeme krenula mirisati, sve dok se nisam zaustavila na jednom koji je u meni izazvao pravu buru. Već na prvi udah bilo mi je jasno da mi je miris odnekud jako dobro poznat, no mučilo me što se nisam mogla sjetiti otkud. Zatvorila sam oči i prepustila mu se, koncentrirajući se na note baruta koje su se miješale s mirisom ljetnog pljuska, dimom i nekom opojnom balzamičnom notom. Kako su se note u njemu ispreplitale, meni su polagano krenula navirati sjećanja na dan moga vjenčanja kada sam na poklon dobila niche parfem koji je mirisao identično kao ovaj preda mnom.

Ovo kratko, ali slatko putovanje u neke prošle dane bilo je samo jedno od mnogih na koje su me mirisi odveli. U životu se, kao i svi mi, redovito susrećem s onima što bude sjećanja na Božiće kod bake i kuću prepunu kolača, na neka točno određena putovanja, izlaske i prve poljupce pa, ovisno o sjećanjima koja probude, završim osupnuta nostalgijom, sjetom i uzbuđenjem. 

 | Autor: Pexels Pexels

Dobro nam je poznata izreka da odijelo ne čini čovjeka, ali definitivno igra veliku ulogu u dojmu koji ostavljamo, a ništa drugačija situacija nije ni s mirisima koje nosimo. Svaka mirisna nota na ovom svijetu ima neosporan utjecaj na naše emocije i raspoloženje - u stanju nam je probuditi neka daleka sjećanja, umiriti nas ili nas čak napuniti energijom za dan koji je pred nama, a sve zahvaljujući vezi između mirisa i emocija duboko ukorijenjenoj u našoj biologiji. 

Naš je osjet mirisa izravno povezan s našim limbičkim sustavom, emocionalnim centrom u mozgu uvelike zaslužnim za naše raspoloženje, a upravo je njihova povezanost razlog zašto određeni mirisi mogu evocirati sjećanja, potaknuti emocije ili čak utjecati na naše ponašanje. Kada udahnemo neki miris, njegove molekule stupaju u interakciju s olfaktornim receptorima u našim nosovima, a koji zatim prenose signale do našeg mozga odnosno limbičkog sustava. Ovaj proces ne samo da nam pomaže identificirati i razlikovati različite mirise, već nam također omogućuje da ih povežemo s određenim emocijama ili sjećanjima na temelju naših prošlih iskustava i asocijacija na određeni miris. 

U ovoj su priči veoma bitni i neurotransmiteri, kemijski glasnici u mozgu koji reguliraju različite funkcije, uključujući raspoloženje, pamćenje i apetit. Budući da određeni mirisi potiču otpuštanje neurotransmitera poput serotonina, dopamina i endorfina koji doprinose osjećaju sreće, opuštenosti ili uzbuđenja, jasnije nam je kako točno mirisi djeluju na naše raspoloženje i naše osjećaje i kako ih možemo strateški koristiti kako bismo svjesno utjecali na svoje emocionalno stanje.

Lavanda

Lavanda je poznata po svojim umirujućim svojstvima pa je se redovito koristi za smanjenje stresa i tjeskobe te poticanje opuštanja, a što ju čini idealnim izborom za stvaranje mirne atmosfere, osobito prije spavanja. Izvrsno je poprskati krevet lavandom kako bismo lakše zaspali ili pak prije spavanja tijelo namazati losionom s mirisom lavande.

Perris Monte Carlo - Lavande Romaine

L'OCCITANE - Lavande Blanche

Yves Saint Laurent - Libre

Citrusi

Mirisi citrusa poput limuna, naranče i grejpa poznati su kao podizači energije. Oni mogu značajno poboljšati naše raspoloženje, povećati budnost i umanjiti osjećaj umora, a što ih čini našim savršenim saveznicima u jutarnjim satima kada se želimo razbuditi, ali i u onim popodnevnima kada nas krene svladavati umor. Zanimljivo je i to da su studije pokazale da se žene koje nose citrusne mirise doživljava mlađima.

Dolce & Gabbana - Light Blue

Jo Malone - Lime Basil & Mandarine

Lush - Superworld Unknown

 | Autor:

Pronađi novi parfem koji ćeš povezati s jakim emocijama. Belodore: Perris Monte Carlo - Lavande Romaine; L'OCCITANE: L'OCCITANE - Lavande Blanche; Lush: American Cream, sve u Arena Centru

Vanilija

Ovaj topao i sladak miris koji je mnogima omiljeni najčešće se povezuje s ugodom i opuštanjem. Studije su pokazale da vanilija može imati umirujući učinak, da smanjuje stres i tjeskobu te da istovremeno potiče osjećaj blagostanja. Ugodna aroma čini vaniliju savršenim izborom za stvaranje ugodne atmosfere kod kuće i trenutke opuštanja nakon dugog dana.

Lush - American Cream

Tom Ford - Tobacco Vanille

Montale - Sweet Vanilla

Paprena metvica

Svjež i osnažujući miris paprene metvice može poboljšati našu koncentraciju, fokus i mentalnu jasnoću, a njegovi stimulirajući učinci također pomažu u ublažavanju osjećaja umora i povećanju budnosti, a zbog čega je ovo miris idealan za sve one koji žele ostati oštri i usredotočeni tijekom rada ili učenja.

Lush - The Smell of Weather Turning

Xerjoff - Torino21

Atkinsons - Mint & Tonic

Ruža

Ruža je klasični cvjetni miris kojeg se često povezuje s ljubavlju i romantikom, a dokazano je da ima umirujući učinak, smanjuje stres te potiče osjećaj mira. Sve navedeno čini ga idealnim izborom za romantično raspoloženje ili jednostavno stvaranje mirne i opuštajuće atmosfere, a eterično ulje ruže također je dokazano i kao sredstvo koje se bori protiv starenja naše kože.

Tiziana Terenzi - Gold Rose Oudh

L'OCCITANE - Rose

Tom Ford - Rose Prick

 | Autor:

Izaberi parfem po kojem će te svi pamtiti. Belodore: Xerjoff - Torino21; Douglas: Atkinsons - Mint & Tonic, Tom Ford - Rose Prick, sve u Arena Centru

Jasmin

Baš kao što je to slučaj s ružom, i bogatu, egzotičnu aromu jasmina najčešće se povezuje s opuštanjem i oslobađanjem od stresa. Dokazano je da miris ima umirujuća svojstva, da pomaže u ublažavanju tjeskobe i potiče osjećaj blagostanja pa je i on odličan izbor za stvaranje ugodne atmosfere ili kao pomoć pri opuštanju nakon dugog dana.

Hermes - Jardin De Monsieur Li

Etat Libre d'Orange - Jasmin et Cigarette

Lush - Two More Hearts

Cimet

Cimet se može pohvaliti toplim, začinskim mirisom koji može izazvati osjećaj ugode i topline. Ovaj miris se povezuje s povećanom budnošću, fokusom, pa čak i s blagim afrodizijačkim učinkom, a zahvaljujući čemu je osnažujuća aroma cimeta izvrstan izbor za poticanje osjetila i osjećaja ugode u našem okruženju.

Rimal - The Spirit of Dubai

Givenchy - Organza

Etat Libre d`Orange Spice - Must Flow

 | Autor:

Emocije vole mirise

O osjećajima i ugađanju osjetilima mnogo smo čuli na konferenciji 'Razum i osjećaji' koju su organizirali Arena Centar i miss7, posebno na radionici 'Emocije vole mirise' na kojoj je Ivan Lozić, novinar i publicist te global brend ambasador brenda Ormonde Jayne održao interaktivno predavanje uvodeći publiku u čaroban svijet mirisa i osjećaja. Iz njegovog predavanja smo naučili:

  • Mirisi najsnažnije evociraju sjećanje i emocije, čak kada ih osjetimo u najmanjim tragovima
  • Vrijednost parfema se mjeri u emocijama koje izazivaju
  • Novi mirisi u nama stvaraju najjače reakcije te odmah uz njih vežemo određenu emociju
  • Upravo emocijama trebamo biti vođeni kada biramo novi parfem
  • Emocija vezana za određeni miris se s vremenom može promijeniti, ali će ostati jednako snažna.

 

Photo: Pexels

Komentari 0