Native sadržaj

Žene ne mogu biti odlične vozačice, biti pametne i pri tome odlično izgledati - ma tko kaže?!

  • Od vremena Kleopatre, kada su ženska moć i utjecaj bili rijetki, pa sve do današnjih dana, žene su morale čvrsto stajati iza svojih stavova i ideja kako bi se njihov glas čuo
  • Stereotipi koji su pratili žene mijenjali su se s vremenom, ali nije bilo dovoljno čekati da nestanu sami od sebe – žene su morale biti te koje će ih izazvati i rušiti
  • Kako danas stojimo sa stereotipima, porazgovarali smo i s brend ambasadoricom Optike Anda, Paulom Sikirć

Kroz tisućljeća žene su se neprekidno borile za priznanje i jednake mogućnosti, suočavajući se s brojnim stereotipima. Iako se kroz sve to vrijeme naš položaj u društvu mijenjao, stereotipi rušili i ostvarivale smo nove stvari o kojima smo nekada mogle samo sanjati, ta borba se i dalje nastavlja svakodnevno. Od vremena Kleopatre, kada su ženska moć i utjecaj bili rijetki, pa sve do današnjih dana, žene su morale čvrsto stajati iza svojih stavova i ideja kako bi njihov glas bio jednako važan kao muški. Stereotipi koji su ih pratili mijenjali su se s vremenom, ali nije bilo dovoljno čekati da nestanu sami od sebe – žene su morale biti te koje će ih izazvati i rušiti.

Jedan od ključnih aspekata u ovoj borbi je dokazivanje da su žene sposobne postići izvanredne stvari unatoč društvenim očekivanjima. Profesionalne sportašice i sportaši imaju nešto kraću karijeru od ostalih zanimanja, a jako je rijetko vidjeti da se nastavljaju natjecati nakon što uđu u 30-te. No da su godine samo broj koji ne znači mnogo pokazala je američka plivačica Dara Torres koja je sudjelovala na čak pet Olimpijskih igara, a medalje i natjecanja je osvajala i nakon 40. godine života. Također je srušila predrasude da profesionalne sportašice ne mogu u isto vrijeme biti majke i penjati se na postolja. 

 | Autor: Pexels Pexels

Još jedna američka sportašica postala je uzor ženama diljem svijeta svojim aktivizmom. Billie Jean King smatra se jednom od najvećih tenisačica u povijest te je poznata po svom zalaganju za rodnu ravnopravnost u tenisu. Billie je 1973. godine organizirala "Okršaj spolova" (Battle of the Sexes), meč u kojem je izazvala bivšeg muškog teniskog prvaka Bobbyja Riggsa i pobijedila. Bio je to važan trenutak u afirmaciji ženskog tenisa i borbi za ravnopravnost u sportu. 

Iako su žene kroz cijelu povijest oblikovale znanstvenu zajednicu, često su se našle u sjeni muških kolega koji su preuzeli sve zasluge. No zasluge britanske primatologinje Jane Goodall nitko nije mogao uzeti. Njezino revolucionarno istraživanje čimpanzi na Gombe Stream National Parku u Tanzaniji promijenio je naše razumijevanje primata te je čak dovelo do promijene definicije same riječi 'čovjek'. Njeno zalaganje za zaštitu prirode i života na Zemlji doprinijelo je podizanju svijesti o ekološkim problemima i potrebi očuvanja bioraznolikosti. 

 | Autor: Unsplash Unsplash

Žene su i danas manjina u svijetu politike i pravosuđa, no nekada su takva zanimanja bila isključivo rezervirana za muškarce - sve dok se žene nisu izborile za svoje mjesto među njima. Ruth Bader Ginsburg bila je američka pravnica i prva žena koja je postala sudac na Vrhovnom sudu SAD-a. Unatoč izazovima koje su žene tada susretale u pravnom svijetu, postala je jedna od rijetkih žena u svojoj generaciji koja je diplomirala pravo. Nakon završetka studija, suočila se s teškoćama prilikom zapošljavanja zbog toga što je žena, što je kasnije postalo motivacija za njezinu borbu za prava žena. 

Danas u rušenju stereotipa sudjeluje svaka od nas

Bilo kojim zanimanjem da se bavimo ili bilo koji hobi da imamo, i dalje nailazimo na predrasude i stereotipe. Čak i u svakodnevnim aktivnostima možemo naići na komentare koji pokušavaju umanjiti naš utjecaj i našu snagu, no danas znamo da nas ništa ne može zaustaviti da ostvarimo svoje snove i ideje prevedemo u stvarnost. Po uzoru na sve žene koje su to činile prije nas, ne odustajemo od sebe i svoje vizije pravednosti. A snažnu poruku o važnosti rušenja stereotipa povodom Međunarodnog dana žena poslale su i tri brend ambasadorice Optike Anda - Paula Sikirić, Lana Klingor Mihić i Dora Martinović

 | Autor: Kampanja "Tvoj pogled ruši sve stereotipe" ističe upravo te svakodnevne trenutke u kojima se svaka od nas barem jednom našla, te dvostruke standarde i nerealna očekivanja. Iako su sve te situacije neizbježne, naš pogled prema njima treba biti jasan - ne moramo ih trpjeti i trebamo im se suprotstaviti, baš kao što to čini influencerica Paula Sikirić, jedna od brend ambasadorica Optike Anda.  

 | Autor:
Koji su bili najveći stereotipi s kojima si se susrela do sada?
Ako držim do sebe i ako sam njegovana da nisam nužno najinteligentnija niti pametna. (Stereotip: lijepa, ali glupa/ ne možes imati i ljepotu i pamet). 
Kako si se nosila sa stereotipima i jesu li utjecali na tvoj život?
Uvijek sam se dokazivala i radila u inat stereotipima, svima sam dokazivala da njegovane cure mogu proći s 5.0, da mogu biti voditeljica na poslu… ali kasnije kada sam odrasla me više nije bilo briga. Nek' misle da sam glupa, meni lakše do svoga cilja.
Što si naučila u borbi sa stereotipima?
Stereotipi uvijek postoje i postojat će. Koliko te pokolebaju, toliko te ojačaju. Vjerovanja grupe ljudi su toliko nebitna spram onog što ti nosiš u sebi. Treba si osvijestiti svoju vrijednost i samim time se ruše svi stereotipi.
Danas obilježavamo Dan žena. Što biste rekli, je li teško biti žena u današnje vrijeme?
Pa ne mislim da je preteško biti žena. Zasigurno u poslovnom svijetu je muškarcima lakše, ali sam dosad naučila da kako se postaviš, tako te tretiraju. Svakako, voljela bih da smo ravnopravnije s muškarcima.  

Takve poglede na današnji položaj žena i stereotipe koji se uz njih vežu ima Paula Sikirić, a kako bi i tvoj pogled bio jasan kao tvoji stavovi, ne zaboravi na godišnju provjeru vida koju možeš napraviti svakim danom u najbližoj Anda poslovnici

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Optika Anda (@optikaanda)

Optika Anda jedan je od glavnih lidera u Hrvatskoj unutar svoje industrije. Kontinuirana težnja prema izvrsnosti koja se ogleda u kvaliteti proizvoda, vrhunskoj usluzi i stručnosti svakog člana Anda tima, zaslužna je za dugogodišnje zadovoljstvo i povjerenje kupaca. Optika Anda tu je da pomogne svima koji su u potrazi za ljepšim, ali i jasnijim pogledom. Kroz svoju inspirativnu kampanju "Tvoj pogled ruši sve stereotipe", Optika Anda i tri poznate dame prenijele su poruku da upravo žene imaju potrebnu moć i snagu da jednim pogledom sruše sve stereotipe! Neka ova kampanja bude podsjetnik da svaka žena ima moć promijeniti svijet svojim djelovanjem i inspirirati druge da slijede njene korake. Sretan vam Dan žena! 

Photo: Optika Anda, Unsplash

Komentari 0