Native sadržaj

Zanimljiva povijest Ursule von der Leyen: Koristila je lažno ime u Londonu i išla na punk koncerte

  • Osim na čelu Europskog parlamenta, čija je predsjednica Roberta Metsola, i na čelu političkog te glavnog izvršnog tijela Europske unije - Europske komisije - nalazi se jedna moćna i genijalna žena
  • Ursula Von der Leyen je dva puta izglasana za mjesto predsjednice Europske komisije
  • Ovo je pet zanimljivosti koje možda nisi znala, a definitivno trebaš znati o njoj

1. Prva je žena ikad na ovoj poziciji

Kad je 2019. godine na mjestu predsjednice Europske komisije zamijenila Jean-Claude Junkera, postala je prva žena ikada na toj poziciji. Sada je mandat obnovila i ostat će predsjednica do 2029. godine. Za nju je dolazak na poziciju predsjednice Europske komisije tada bio poput "povratka kući", kako je to znakovito opisala, a baš kao i u prvom mandatu, i u novom će se zalagati za jednakost i Europski zeleni dogovor, među mnogim ostalim ciljevima koje planira ostvariti.

2. U odličnim je odnosima s Robertom Metsolom

S predsjednicom Europskog parlamenta, Robertom Metsolom, Ursula Von der Leyen je u jako dobrim odnosima. Kad je nedavno ponovno izabrana na poziciju predsjednice Europske komisije, Ursuli je među prvima na svojim društvenim mrežama čestitala upravo Metsola. "Čestitam ti na i više nego zasluženom ponovnom mandatu. Ovo je zahvala za tvoje snažno vodstvo te nepokolebljive vrijednosti u posebno teškim trenucima. Europa je s tobom snažna i spremna", napisala je tada Metsola svojoj kolegici.

3. Kćerka je poznatog političara

Politika Ursuli nije strana od malih nogu, s obzirom na to da je njezin otac, Ernst Albrecht, bio političar. Ursula je pohađala Europsku školu u Bruxellesu, istu onu elitnu školu za djecu diplomata koju je pohađao i bivši premijer Ujedinjenog Kraljevstva, Boris Johnson.

4. Puno se selila, a London je posebno voljela

Iako je rođena i odrastala u Bruxellesu u Belgiji, sa 13 godina preselila je u Njemačku. Zatim je za vrijeme fakulteta preselila u London, gdje je studirala ekonomiju na poznatom londonskom LSE-u. U Londonu se predstavljala pod imenom Rose Ladson, jer se htjela zaštititi s obzirom na to da su njemački političari u to vrijeme bili na udaru. London obožava, a jednom je izjavila kako je taj grad u to vrijeme za nju bio "simbol slobode, modernog doba i ljepote življenja."

 | Autor: REUTERS/Johanna Geron REUTERS/Johanna Geron

5. Glazba koju je slušala kad je bila mlađa? Rock i punk

Navodno je obožavala punk i rock te je redovito pohađala koncerte spomenute glazbe. Što možda danas ne bismo povezali s njenim ozbiljnim izgledom i držanjem... No, tko zna, možda i dan danas kod kuće voli poslušati kakvu dobru punk rock stvar!

 | Autor:

Photo: REUTERS/Johanna Geron

Komentari 0